HIRDETÉS

Új választásra lesz szükség Madéfalván

Kovács Attila 2016. december 29., 11:00

Elveszítette tisztségét Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere, miután a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék jogerős döntéssel elutasította az általa benyújtott fellebbezést. A feddhetetlenségi ügynökség korábban összeférhetetlenséget állapított meg esetében.

Fotó: Gecse Noémi

Több mint másfél évig tartott a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéknél a madéfalvi polgármester által benyújtott fellebbezés tárgyalása. A bíróság végül októberben hirdetett ítéletet, elutasítva a folyamodványt, és megerősítve a Marosvásárhelyi Ítélőtábla korábbi, hasonló tárgyú döntését. Ennek értelmében az összeférhetetlenség miatt a polgármester mandátuma megszűnik – a Hargita megyei prefektus erre vonatkozó rendeletét december közepén továbbították a községvezetőnek.

Mint Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője kérdésünkre elmondta, a törvény értelmében a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék határozata nyomán a polgármester mandátuma hivatalból megszűnik, így a községvezetői feladatköröket az alpolgármester gyakorolhatja a helyi önkormányzati képviselő-testület megbízása értelmében. A prefektusi hivatal a helyzetről tájékoztatást küldött a közigazgatási és regionális fejlesztési minisztériumnak, a belügyminisztériumnak és az Állandó Választási Hatóságnak, a tisztség betöltéséhez szükséges időközi polgármester-választás kiírásáról a kormány hatásköre dönteni. Addig a község vezetője az alpolgármester marad – tudtuk meg a szóvivőtől.

Szentes Csaba esetében az összeférhetetlenséget 2014 júniusában állapította meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), ezt követően a polgármester a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához fellebbezett a megállapítás ellen. Az első fellebbezés elutasítása után tavaly januárban fordult jogorvoslatért a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez, de ott sem járt sikerrel. A polgármester az ügynökség szerint 2009. szeptembere óta megsértette a 2003-ból származó 161-es törvényt, amelynek értelmében a polgármesteri tisztség összeférhetetlen az egyéni vállalkozói engedéllyel. Szentes az ANI megállapítása után közölte, a vállalkozói engedéllyel mezőgazdasági tevékenységet folytatott, és nem végzett semmilyen kereskedelmi tevékenységet.

Miután elutasították első fellebbezését, azt mondta, a közösségnek tett vállalások teljesítése érdekében és a lakosság iránt érzett felelősségből fordul a legfelsőbb bírósághoz. „Egy ilyen országban élni, ahol a polgármester teljesen törvényes körülmények között nem végezhet mezőgazdasági tevékenységet vagy bármilyen más olyan tevékenységet, amely nem kötődik a tisztségéhez, nem könnyű” – jegyezte meg akkor. Most is megkérdeztük Szentes Csabát, hogy mit szándékozik tenni ebben a helyzetben, de nem kívánt nyilatkozni. Annyit azért mondott, hogy nemsokára részletesen beszámol a fejleményekről.

Antal Attila is hasonlóan járt

A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék Antal Attila volt csíkszeredai alpolgármester ügyében is hasonló döntést hozott, elutasítva a volt elöljárónak az ANI megállapításával kapcsolatos fellebbezését. Mivel ő már nem tölt be választott tisztséget, számára ez a döntés nem jelent következményeket. Az ANI 2014 februári közleménye szerint Antal Attila 2008. június 20. és 2013. december 13. között alpolgármesteri tisztségének betöltésével egy időben egy cég ügyvezetője is volt, megsértve a 2003. évi 161-es törvényt. A volt alpolgármester a jelentés nyilvánosságra hozatala után közölte, az említett céget pszichológiai rendelő üzemeltetése céljából hozták létre, ő ott nem dolgozott, jövedelmet nem szerzett, és az ügynökség vizsgálatáról értesülve a céget felszámolta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
37 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS