HIRDETÉS

Új kivitelezővel folytatódik az újtusnádi ravatalozóépítés

Kömény Kamilla 2016. december 22., 18:00

Újra dolgoznak az újtusnádi ravatalozónál, miután a helyi egyháztanács a nyáron szerződést bontott a korábbi kivitelezővel, és sikerült új építőt találni.

Mivel a korábbi kivitelező nem állta a szavát, és a rábízott munkát is csak részben végezte el, az újtusnádi egyházközség idén nyáron szerződést bontott a ravatalozó kivitelezőjével, és új építő cég után nézett – avatott be az idei fejleményekbe Szőcs István. A helyi egyházközség vezetője kifejtette, egyrészt azért lett elegük, mert 2014 tavaszán még azt ígérték, hogy négy hónap alatt elvégzik a rájuk bízott munkát, ami aztán elhúzódott, másrészt az elvégzettek minőségével sem voltak megelégedve.

A nyáron tartott egyháztanácsi gyűlés keretében arról döntöttek, hogy ugyan nem perelik be a céget, mivel az is jelentős pénzbe és időbe kerülne, de mindenképp szerződést bontanak. Azután választottak új építő céget: az Impex Aurora Kft. vállalta a munkát, de csak novemberben tudott hozzáfogni a tennivalókhoz – addig a korábban elvállalt munkákkal és a munkálatok átvételével foglalkoztak.

Amíg a korábbi kivitelezővel csak az épület szerkezeti felépítésére szerződtek – amit 75 százalékban végeztek el –, addig az Impex Aurora Kft.-re már rábízták a létesítmény kulcsrakész kivitelezését a területrendezéssel együtt. Az építők novemberben a minőségi hibák kijavításával kezdték a munkát, nemsokára pedig a befejezik a lambériázást is. Ezen a héten még dolgoztak a helyszínen, s majd jövőben, az időjárás függvényében folytatják a tennivalókat nyílászárók beszerelésével, a villanyszerelésből hátramaradt munkálatokkal – részletezte a megyebíró. Kiemelte, már az is nagy könnyebbséget jelent számukra, hogy egy megbízható, következetes céggel dolgoznak, akik ha valamit megígérnek, azt be is tartják.

A teljes beruházás összértéke közel négyszázezer lej, mostanig annak felét fizették ki – igyekeznek ugyanakkor a lehető legtöbbet lefaragni a végső összegből. A megvalósultak anyagi finanszírozását évente Hargita Megye Tanácsa pályázati úton segítette, a tusnádi közbirtokosság faanyagot biztosított a munkálatokhoz, de ígéretük szerint, amennyiben előrehaladás lesz a munkálatokban jövőben anyagilag is segítenek. Az újtusnádi Piliske Közbirtokosság pedig évente 15 ezer lejt különített el erre a célra. Jövő tavasszal újra a területrendezés megvalósításáért pályáznak a megyei önkormányzatnál – 30 ezer lejre lenne ahhoz szükségük – számolt be Szőcs István.

Mint megtudtuk, céljuk, hogy minél korábban elkészüljön, és használatba vehessék a létesítményt a helyi hívek, terveik szerint akár már jövő nyáron. Az egyháztanács vezetője ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a helyiek inkább számon kérik a munkálatok lassú előrehaladtát, mintsem segítenék azt – ugyanis kevés felajánlás érkezett erre a célra a hívek részéről. Elmondása szerint többen nehezményezték az épület elhelyezkedését, viszont csak oda lehetett építkezni, mivel a temető azon 11 áras területe van telekkönyvezve, ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy így védett helyre került a ravatalozó. A megyebíró megjegyezte azt is, hogy a csíkszeredai Vallum Kft. által tervezett, elsőre talán szokatlan, korszerű épület szerkezetében a fa és a kő dominál, ugyanis az volt az elképzelés, hogy többségében helyi építőanyagokból készüljön el a létesítmény.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS