Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szépvízen ingyen jár a virág annak, aki a kapuja elé ülteti

Kömény Kamilla 2016. augusztus 08., 17:54

Számos színes virággal beültetett közterület és egyre több gondozott kapu eleje bizonyítja azt, hogy elérte célját a szépvízi önkormányzat által 2007-ben indított vetélkedő, amelyben évről évre a leggondozottabb kapuk elejét jutalmazza a községvezetés.

Fotó: Veres Nándor

Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere elmondta, kilenc évvel ezelőtt azt szerették volna elérni, hogy az udvarok, virágoskertek mellett a kapuk elé is kerüljenek virágok. Így a közterületek virágosításának elkezdésével egy időben felajánlották a helyieknek, hogy ingyen biztosítják számukra a virágokat, amennyiben azt a kapuik előtt ültetik el, és gondozzák azokat.

Létrehoztak egy bizottságot is, amely az év folyamán megadott szempontok szerint értékeli a Szépvízen, Borzsovában és Csíkszentmiklóson látott virágos övezeteket. Az év végi falugyűlésen településenként kihirdetik a verseny eredményét, a nyertesek pedig kapnak egy emléklapot, illetve mentesülnek a következő évre szóló ház- és telekadótól – avatott be a községvezető.

A virágot igénylők száma évről évre nő, és mint kiderült, alaptalanul aggódtak amiatt, hogy esetleg az állatok kárt tesznek a növényekben. Noha a polgármester nem tudott konkrét számokat mondani, hogy eddig hány tő virágot osztottak szét, azt megjegyezte, hogy tavaly csak a főtértől a Templom utcáig tartó közterületen kialakított ágyásokba 427 tő rózsa került, és hasonló számú virágot ültettek el idén is. A közterekre kikerült növények közt sok büdöske van – mivel a tehenek azt nem szeretik, nem legelik le –, de ültettek többek között tulipánt, szalviát, jégvirágot, zinniát, tátogtatót, rózsát és törpedáliát is. 

Mint megtudtuk, a helyiek nemcsak az általuk kiültetett virágokat gondozzák, hanem például a Templom utca felújításakor kialakított ágyásokba az önkormányzat által beültetett virágokra is odafigyelnek, rendben tartják azokat. A falut végigjárva valóban számos kapu előtt láttunk rendben tartott virágágyásokat.

Terepszemlénk során betértünk a helyi Szent László-szobor szomszédságában lévő, virágokkal övezett Máyer portára. A házigazda Máyer Imrétől és feleségétől, Orsolyától megtudtuk, mindketten szeretik a virágokat, de elsősorban a feleség feladatai közé tartozik gondozásuk. Elmondták, már a vetélkedő előtt is ültettek növényeket a kapujuk elé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS