HIRDETÉS

Nem minden csíki település engedheti meg magának az új ünnepi díszítést

Kömény Kamilla 2016. december 06., 11:56

Eltérő, hogy mekkora összeget tudnak ünnepi díszítésre fordítani a csíki vidéki települések. Van olyan község is, ahol idén egyáltalán nem kerül dekoráció a közterületekre.

Fotó: Kosza Róbert

Csíkszentdomokos önkormányzata idén ötezer lejt fordított az ünnepi díszítésre – avatott be Karda Róbert. A helyi polgármester azt is hozzátette, ebből a település központjában és a főbb utak fölé helyeztek el különböző díszeket. Az ünnepi világítás elemeit először vasárnap gyújtották fel, amelynek fényei az ünnepek utánig teszi meghittebbé a sötét estéket. Tusnádfürdőn is világítanak már az ünnepi fénydíszek, a városka „ünneplőbe öltöztetésére” 20 ezer lejt fordított a helyi önkormányzat – számolt be érdeklődésünkre Albert Tibor. A városvezető megjegyezte, teljesen feldíszített központi parkjuk mellett az európai út mentén is helyeztek el díszeket.

Kászonaltízen idén nem tudtak pénzt elkülöníteni a költségvetésből a díszítésre, mivel 90 ezer euróba kerül a település közvilágításának korszerűsítése, így inkább arra fordították a pénzt. A korábbi évek díszeit felhasználva azonban próbálnak ünnepi hangulatot teremteni: a már kihelyezett dekorációs elemeket január elején szedik le – részletezte a községvezető, András Zoltán.

Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere bevallotta, hogy habár szerettek volna látványos ünnepi díszítést, a költségvetésbe azt nem foglalta bele a korábbi községvezetés, így nem tudnak arra pénzt fordítani. Emiatt elsősorban a régi díszeket felhasználva próbálják feldíszíteni a települést a hét folyamán, új elemeket helyi felajánlások révén szereznek be.

Hasonló a helyzet Csíkszentsimonban is: ott sem tudnak a költségvetésből a díszítésre fordítani, így a héten felmérik, hogy a korábbi díszekből mit használhatnak fel, kalákával mit oldhatnak meg. Vannak olyan utcák, ahol a közösség megvásárolta a díszeket, nekik például abban tudnak segíteni, hogy azokat rácsatolják a közvilágításra – ismertette Kozma István. A polgármester elmondása szerint legkésőbb jövő héten már a kihelyezett díszek is hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz. 

Valószínűleg egyáltalán nem lesz ünnepi díszítés Csíkszentmihályon, mivel az önkormányzatnak a közvilágítás kifizetéséhez szükséges pénzösszeg sem áll a rendelkezésére, így kénytelen spórolni – tudtuk meg Izsák-Székely Lóránttól. A településvezető elmondta, a korábbi évek adataiból tudják, hogy mintegy 600 lej szükséges csak a fénydíszek felszerelésére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS