Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lezárják az emlékévet Csíkszentmártonon

Kömény Kamilla 2016. november 10., 19:19 utolsó módosítás: 2016. november 10., 19:20

Búcsús szentmisével zárják le vasárnap Csíkszentmártonon a Szent Márton-emlékévet és az irgalmasság szentévét, ugyanakkor megáldják a helyi plébániatemplom részére újonnan elkészülő Szent Márton-szobrot is.

Fotó: Veres Nándor

A hétvégén befejezik az 1700 éve született Tours-i Szent Márton tiszteletére tavaly novemberben meghirdetett jubileumi emlékévet Csíkszentmártonban. Ugyanakkor ez alkalommal lezárják településükön a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság rendkívüli szentévét is, amely 2015. december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén, a II. vatikáni zsinat lezárásának 50. évfordulóján kezdődött, és hivatalosan 2016. november 20-án, Krisztus Király ünnepén zárul.

A csíkszentmártoni plébániatemplomnak Tours-i Szent Márton püspök a védőszentje, a szent liturgikus emléknapja november 11-én van. Az egyházközség búcsúünnepét vasárnap, november 13-án tartják: a fél egykor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. A szentmise keretében a püspök megáldja az erre az alkalomra elkészülő Szent Márton-szobrot is – számolt be érdeklődésünkre Vakaria Béla. A helyi plébános azt is megjegyezte, az ünnepre háromnapos lelkigyakorlattal készül a közösség, a csütörtökihez hasonlóan, pénteken és szombaton este 6 órától a szentmiséken Sárközi Sándor piarista atya prédikál. A szombat esti szentmise után pedig megtartják a Szent Márton-napi lámpás körmenetet is. A triduumot és a búcsús misét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.

Számos eseményt tartottak az elmúlt időszakban az alcsíki községben annak érdekében, hogy Szent Márton példájából töltekezve a helyiek lelkiekben többé válhassanak, illetve hogy vallásos életük is tartalmasabb legyen – mutatott rá az emlékév céljára a plébános. Hozzátette, sikerült a tervezett programokat megszervezniük: Szent Márton jegyében tartottak alkotótábort, szentségimádást, előadásokat különböző témákban, zarándoklatot, diákoknak vetélkedőt, koncertet, kosaras bált.

Legutóbb a Szent Márton irgalmassági kosarakat osztották ki a helyi sokgyermekes, illetve sérült gyermeket nevelő családoknak. Egyes programpontok megszervezésében részt vett a helyi önkormányzat, iskola és a helyi nőegylet is. A szervezéshez szükséges anyagiakat pályázati úton szerezte be a plébánia, de az önkormányzat is részt vállalt a kiadásokból, például a készülő Szent Márton-szobor kivitelezését ők finanszírozták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS