HIRDETÉS

Három csoport tanulhat majd a kozmási óvodaépületben

Kömény Kamilla 2016. december 07., 14:13

Tágas és korszerű – ezekkel a jelzőkkel illette az épülő csíkkozmási óvoda termeit a helyi  iskolaigazgató. A kivitelező az év végig kell befejezze az építkezést, utána az óvoda körüli terület rendezése következik.

Fotó: Veres Nándor

Szeptember közepén még a falak kialakításával, keddi ottjártunkkor már a belső szerelési, vakolási munkálatokkal foglalkoztak a csíkkozmási óvoda kivitelezői. Kozmáson a délutáni foglalkoztató kialakítását követően idén tavasszal hozzáfogtak egy óvoda létesítéséhez is, amelynek kivitelezéséhez a szükséges összeget 2008-ban hagyta jóvá a Világbank, de a költségeit csak most támogatta.

Területrendezés jövőben

A területrendezéshez, a parkolók, játszótér, fásszín kialakításához szükséges pénzt a jövő évi költségvetésből különítenék el – ismertette Szántó László polgármester. Mint mondta, a tennivalók megvalósításához az előzetes számítások szerint 330 ezer lejre van szükség, ez azonban még változhat a közbeszerzési eljárás során. A tervek szerint a kivitelező elvégzi a teendőket az év végéig, így az önkormányzatra hárult tennivalók közbeszerzési eljárása elindítható jövő év elején. A legjobb esetben a területrendezési munkálatok után új épületben kezdhetnék a tanévet szeptembertől a település legkisebbjei.

A mintegy 777 ezer lejes finanszírozás az óvoda felépítésére vonatkozik, az épület közművesítése – villany, fűtés, víz bevezetése – az önkormányzatot terheli. Szántó László, a kozmási polgármester kiemelte, először az építő kell befejezze a munkát, csak azt követően csatlakoztatják a hálózatokra az épületet. Továbbá tisztázta, a víz-, villany- és fűtésrendszerek kialakítását is a munkások végzik, az önkormányzatot a csatlakoztatás díja terheli, emellett az épületet körülvevő terület rendezését is nekik kell megoldaniuk.

Csillag Ottó, a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola igazgatója elmondta, a készülő korszerű épület három csoportnak biztosít majd helyet, mindegyik teremhez külön mosdó is készül. Meglátása szerint több szempontól is hasznos lesz az új épület, rövidesen tágas, napfényes, illetve korszerű termekben tanulhatnak a gyermekek. Az adminisztrációs oldalát nézve pedig könnyebb lesz a kapcsolattartás az ellátó intézménnyel. Mintegy száz óvodáskorú gyermek oktatása zajlik a településen, idén két kiscsoportot kellett indítani – avatott be az igazgató. Hozzátette, annak ellenére, hogy így a három osztályteremre négy csoportnyi gyermek „jut”, nagyon örülnek az új épületnek, mert a fennmaradó egy csoportnak könnyebb megfelelő körülményeket teremteni, mint annak hiányában négynek. Jelenleg az önkormányzat épületében kialakított termekben tanulnak a helyi óvodások.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS