HIRDETÉS

Egyházi és világi ünnepet is tartanak Csíkszentimrén

Kömény Kamilla 2016. november 03., 18:53

Árpád-házi Szent Imrére szombaton emlékezik a katolikus egyház. Ez alkalomból a hétvégén búcsús szentmisét tartanak Csíkszentimrén és Hidegségen.

Fotó: Veres Nándor

Csíkszentimre templomának védőszentjére a hívek vasárnap délben a fél egykor kezdődő szentmise keretében emlékeznek meg. A szentbeszédet Csapai Árpád Szilárd csíkszeredai egyetemi lelkész mondja. Az emléknap alkalmából falunapi rendezvényeket is szerveznek a településen: pénteken délután három órakor megnyitják a helyi tűzoltó látványudvart, fél ötkor átadják az elkészült Olt-hidat, amelyre a helyi diákok meglepetés flashmobbal (villámcsődülettel) készülnek, azt követően hat órakor tűzijáték is lesz a hídnál.

Szombaton 10 és 16 óra között minifoci-bajnokságot szerveznek a helyi „nagyiskola” udvarán, 12 órától a családi élet mai kihívásairól tart előadást Antal Attila családterapeuta a napközi otthon emeleti termében, miközben a gyermekeknek különböző játékokkal készülnek. Ezután a felnőttek és gyermekek közös játékokba kapcsolódhatnak be, majd este kilenc órától retró bulival zárul a program a Borozda kocsmában – derült ki a helyi önkormányzat által szerkesztőségünkbe eljuttatott programból.

Ünnepelnek Hidegségen is: a temető mellett tavaly felszentelt helyi Szent Imre kápolna búcsúját szombaton délelőtt 11 órától tartják. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.

Mindenszentek tiszteletére épült a csíktaplocai plébániatemplom, amelynek búcsúünnepét vasárnap délben a fél egykor kezdődő szentmisén tartják – ott Málnási Demeter, kosteleki plébános prédikál. Szintén mindenszentek tiszteletére szentelték fel a csíkmindszenti plébániatemplomot is, ahol már múlt vasárnap ünnepelt az egyházközösség.

A szentről

Szent István király és Gizella bajor hercegnő fia, Imre születésének időpontjául egyes források 1000-et jelölik meg, míg más krónikák szerint 24 éves korában, 1031. szeptember 2-án halt meg, így valószínűbb, hogy 1007-ben született. Holttestét a még épülő fehérvári bazilikában helyezték el. 1083. november 5-én avatták szentté.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS