HIRDETÉS

A román címer megjelenítését hiányolja a hargitai prefektus

Krónika 2017. március 20., 14:17

A nemzeti jelképek hivatalos iratokon való használatát szabályozó törvény előírásaira hívja fel a Hargita megyei polgármesterek figyelmét Adrian Jean Andrei prefektus.

Fotó: Barabás Ákos

A román kormány területi képviselője átiratot küldött az elöljáróknak, hangsúlyozva, hogy „szándékosan vagy sem, de az utóbbi időben egyre több önkormányzat tekint el a törvénytől\", és nem tünteti fel a hivatalos iratokon Románia címerét. A prefektus idézi az állami címer és pecsét használatát szabályozó, 1992/102-es számú törvény előírásait, amelyek szerint „a vezetői tisztséget betöltő személyek felelőssége ellátni az okiratokat az ország címerét ábrázoló pecséttel\".

Adrian Jean Andrei arra is felhívja a figyelmet, hogy a helyi hatóságoknak jogukban áll saját címerjeleket és pecséteket elfogadni, ezeket azonban határozatban kell jóváhagynia a kormánynak. „Hatáskörömből adódóan felhívtam a figyelmet arra, hogy a 2001/1157-es számú kormányhatározat értelmében a helyi hatóságok és közintézmények által küldött leveleken, a kibocsátott hivatalos iratokon kötelező módon meg kell jelennie a Románia címerével ellátott pecsétnek, rajta a település román nevével\" – idézte a prefektust az Agerpres hírügynökség.

Adrian Jean Andrei hozzátette, körlevelében a saját zászlók használatát szabályozó, 2015/141-es törvény előírásainak betartására is figyelmezteti az elöljárókat, hangsúlyozva, hogy a zászlóterveket minden esetben jóvá kell hagynia a kormánynak, enélkül nem válhatnak hivatalos jelképekké. Ezen előírások áthágása 5 000 és 10 ezer lej közötti bírságot vonhat maga után – mutatott rá a prefektus.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS