Világrekordot döntöttek, legóelemekből építették meg a Csillagok háborúja univerzumát

Világrekordot döntöttek, legóelemekből építették meg a Csillagok háborúja univerzumát

A Lothal bolygó

Fotó: RoLUG

Egymillió legóelem felhasználásával épült meg az a dioráma, amellyel a romániai csapat megdöntötte a Guinness által jegyzett legutóbbi rekordot. A csapat tagja volt Lapsánszki Tamás marosvásárhelyi fiatalember is, akivel a hobbijáról, a felkészülésről és a „kirakott univerzumról” beszélgettünk.

Simon Virág

2024. május 06., 19:412024. május 06., 19:41

2024. május 07., 14:262024. május 07., 14:26

Amikor legózásra gondolunk, akkor elsősorban a gyerekeket látjuk magunk előtt, akik a nagyobb Duplo-darabokkal, majd mind parányibb és apróbb legókockákkal játszanak, építenek, alkotnak. Sokan építettünk már tornyot gyermekeinkkel, szedtük a szőnyegről a kis darabokat, kerestük az interneten és a boltokban az olcsóbb Lego-szetteket. Általában a gyerekek kinövik ezt a korszakot, de vannak olyanok, akiknek a legó iránti rajongásuk hobbivá válik, ami felnőttkorokban is kitart. És nem ritka az sem, amikor fiatal felnőttek gyermekükkel kezdenek el újra legózni, és újra a varázslatos építőkockák bűvkörébe kerülnek.

Egyre több és több

A marosvásárhelyi Lapsánszki Tamás hatodik osztályos korában ismerkedett meg behatóbban a legókockákkal, amelyek beszippantották egy varázslatos világba.

Otthonában van egy szoba, ahol az építőkockák a főbérlők, a polcokon, az asztalon és a dobozokban is.

Az asztalon egy többször átalakított és folyamatosan bővített hajó áll, hozzávetőlegesen háromezer darab alkotja.

Galéria

Tamás lelkesen mesél a hobbijáról

Fotó: Haáz Vince

De a kedvencei, a tűzoltóautók is ott sorakoznak, az egyik pontos mása a marosvásárhelyi vegyipari kombinátban bevetésre készen állónak. Van egy lap, amelyen több tucat figura várja, hogy szerepet kapjon, és nem hiányoznak a motorok sem, amelyekhez hozzájutni, megépíteni igazi élményt jelent.

Galéria

A tűzoltóautók a kedvencei

Fotó: Haáz Vince

„2011-ben csatlakoztam az interneten egy csoporthoz, amelynek tagjai imádtak legózni, és a beszélgetés fő témáját mindig az képezte, hogy ki mit épít, honnan szerezte be a kockákat, részeket, milyen új szettek jelentek meg, és ki mit készítene azokból. Hiszen

Idézet
az az igazi kihívás, hogy a meglévő szetteket folyamatosan bővítsük, ne séma szerint, hanem a képzelőerőnk segítségével építsünk, mindig újraépítsünk. Nekünk nem az a fontos, hogy megépítsünk egy várost, egy járművet, egy hajót, és azt kitegyük a polcra, hanem az állandó alakítás, változtatás, bővítés.

Éppen ezért mi nem egész szetteket, hanem darabokat vásárolunk, újan vagy használtan, vagy legókockákat kilóra, remélve, hogy akadnak benne különleges darabok, vagy olyanok, amelyeket a folyamatban levő alakzatokhoz fel tudunk használni” – meséli Tamás.

Hivatalosan bejegyeztet rajongói csoport

A romániai legórajongók csapata 2015-ben nyerte el a hivatalos titulust, amit azt jelenti, hogy a Lego is elismeri őket, alkalmanként támogatja, értesítést kapnak az újdonságokról.

A RoLug nevű csapat hozzávetőlegesen kétszáz taggal rendelkezik, de igazán aktívval jóval kevesebbel.

A tagok többsége 30 és 40 év közötti, és vannak hölgyek is. Legtöbben gyermekkorukban szerettek legózni, és most a gyerekükkel játszva fedezték fel újra az építés, alkotás varázsát, és foglalkoznak komolyabban a legózással.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Tamás, a maga 29 évével azok közé tartozik, aki gyerekkora óta szünet nélkül hódolt ennek a hobbinak. Neki nem volt legómentes, a rajongók által „sötét korszaknak” nevezett időszak az életében. A csapat egyik célja, hogy kiállításokon népszerűsítse a legót, és ennek érdekében az elmúlt években több helyszínen is bemutatták a kisebb-nagyobb alkotásokat.

Merész álmok

Mint Tamástól megtudtuk, az első nagyobb bemutatkozási lehetőségük a Bukarestben megszervezett kelet-európai Comic Con kiállításon adódott három évvel ezelőtt. Ezen színészek, bűvészek, társasjáték-készítők és -rajongók vesznek részt. Mivel sokan ismerik és szeretik a Csillagok háborúja sorozatot, ezért egy olyan diorámát (háromdimenziós kiállítási makettet) mutattak be, amely a Star Wars: Lázadók című film részleteit vonultatja fel.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Az ötletgazda a Nagyváradon élő Czili Botond és Bence, apa és fia volt. A sikeren felbuzdulva szerették volna megdönteni a Guinness-rekordot, ami akkor 27 négyzetmétert jelentett. Igen ám, de egy francia csapatnak sikerült megelőznie őket, 30 négyzetméterre emelve a kihívást. Ennek fényében a romániai legósok egy ennél nagyobb dioráma építését tűzték ki célul.

Nem egyszerű

Lapsánszki Tamás elmondta, legós csapatnak nem egyszerű bekerülni a Guinness-rekordok Könyvébe, hiszen nemcsak az a lényeg, hogy a korábbinál nagyobb makettet építsen, hanem más feltételeknek is meg kell felelni.

Kizárólag olyan anyagokat, kockákat, kellékeket használhat, amit a Lego gyártott.

Ez azt jelenti, hogy nem lehet semmi mást használni akkor sem, ha egy magas dombot akarnak kialakítani, de nem szabad felfüggesztéseket sem alkalmazni.

Galéria

Több száz kis darabból épültek

Fotó: Haáz Vince

A másik nehézség, hogy

a kirakott épületeket, gépeket, szállítóeszközöket alkotó kockákat tilos összeragasztani, ami igen nagy nehézséget jelent szállításkor.

Idén például, amikor a Guinness-rekord megdöntésére készült a csapat, másfél napig rakták össze a diorámát, mert szállítás közben több részből leestek darabok.

Galéria

A bemutatott makett

Fotó: RoLUG

„Mindenki kreativitására szükség volt, hogy egy érdekes és a követelményeknek megfelelő makettet tudjunk létrehozni. Azt megelőzően sokat terveztünk, dolgoztunk, de Botond kiválóan összehangolta a csapatot. Nagy izgalommal készültünk a kiállításra, drukkoltunk, hogy újraépítéskor minden tökéletes legyen.”

Az apró részletekben a varázs

A romániai legórajongók 26 tagú csapata egy 45,7 négyzetméteres makettet épített. Egy, a Lothal bolygóra jellemző tájat jelenítettek meg, az űrhajók mellett legalább ezerötszáz figura is harcra készen állt az asztalon. Felismerhető volt a bázis, de voltak olyan elemek, amelyeket nem a Lázadók című részben lehetett látni, hanem más epizódban, de jellemzően a Csillagok háborúja sorozattal köthetők össze.

Galéria

A Guinness képviselője

Fotó: RoLUG

Tamás egy olyan, sínen haladó páncélos vonatot alkotott, amelyet szállításra használhatnak a képzeletbeli világban. A bukaresti Comic Con kiállításon bemutatott diorámát egy hivatalos Guinness Rekord küldöttség mérte meg, és ők állították ki a világrekord eléréséről tanúskodó igazolványt is idén április 20-án.

Galéria

Mindent lemértek és lejegyeztek

Fotó: RoLUG

A tűzoltóbázis is életre kelhet

Tamás lelkesen mesél a világrekordról, hiszen nagy teljesítmény, és ugyanakkor nagy öröm is egy ilyen csapat tagja lenni. Büszkén mutatja a tűzoltóautóit is, amelyekért rajong, és az az álma, hogy egyszer egy tűzoltóságot és az autókat bemutató kiállításon is részt vehessen. Úgy értékeli, világrekordja okán többen csatlakoznak majd a csoportjukhoz, és talán többen elkezdenek komolyabban legózni. Beszippantja őket is a kockák világa, kreativitásra, kísérletezésre ösztönzi, és arra sarkalja, hogy világokat, tárgyakat alkossanak a színes, tartós műanyagelemekből.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 09., kedd

Belső vizsgálat az Azomureșnél az ammóniamérgezésre utaló jelek miatt

A marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát egyik részlegének vészleállítását követően kis mennyiségű ammónia került a levegőbe, és négy ember, akik egy közeli épület tetején építési munkálatokat végeztek, rosszul lett tőle.

Belső vizsgálat az Azomureșnél az ammóniamérgezésre utaló jelek miatt
2024. július 09., kedd

Ammóniamérgezés gyanújával került kórházba az Azomureşnél dolgozó négy munkás

Ammóniamérgezés gyanújával került kórházba négy munkás, akik egy tetőszerkezeten dolgoztak a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinátnál.

Ammóniamérgezés gyanújával került kórházba az Azomureşnél dolgozó négy munkás
2024. július 09., kedd

Élményt adtak az autizmussal élő gyerekeknek

Szórakoztató és fejlesztő tevékenységekben gazdag hetet tudhat maga mögött az a tizennyolc autizmussal élő gyermek, akik ingyenes élménytáborban vettek részt Benedekmezőn a Mind Aut Egyesület szervezésében.

Élményt adtak az autizmussal élő gyerekeknek
2024. július 09., kedd

Négy méter széles aszfaltút lehet Homoródfürdőn

Alacsonyabb rangúvá minősítenék az Ilona-völgyén áthaladó 131A jelzésű megyei utat, hogy azt olcsóbban felújíthassák, ugyanakkor rendeznék a területek ügykezelésének problémáját, valamint néhány, a régi táborhoz tartozó villa modernizálását is tervezik.

Négy méter széles aszfaltút lehet Homoródfürdőn
2024. július 09., kedd

Párhuzamok és ellentétek témával rajtol a régizene-fesztivál

Július 13. és 21. között szervezik meg az újabb Csíkszeredai Régizene-fesztivált. Az idei év újdonsága, hogy párhuzamok és ellentétek témában hallhatnak műveket az érdeklődők, továbbá hogy az előző évekhez képest nagyobb hangsúlyt kap az énekhang.

Párhuzamok és ellentétek témával rajtol a régizene-fesztivál
2024. július 09., kedd

Már zajlik a nemzetközi kortárs képzőművészeti alkotótábor, a Pulzus Székelyudvarhelyen

Tizenharmadik kiadásához érkezett a Pulzus alkotótábor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum szervezésében. A tíz napos táborban erdélyi és dél-kóreai művészek alkotnak július 8–18. között a Spanyár-házban.

Már zajlik a nemzetközi kortárs képzőművészeti alkotótábor, a Pulzus Székelyudvarhelyen
2024. július 09., kedd

Nem hoztak pozitív eredményt az óvások: 0,1 százalékkal nőtt az átmenési arány a képességvizsgán

A dolgozatok óvások utáni újrajavítását követően 0,1 százalékkal 74,5 százalékra nőtt azoknak a nyolcadikosoknak az aránya, akik elérték a legalább 5-ös átlagot az országos képességfelmérő vizsgán – tájékoztatott kedden az oktatási minisztérium.

Nem hoztak pozitív eredményt az óvások: 0,1 százalékkal nőtt az átmenési arány a képességvizsgán
2024. július 09., kedd

Dolly Plusz, Anna and the Barbies, Magna cum Laude a Vásárhelyi Forgatagon

A tizenegyedik alkalommal szervezett családias hangulatú fesztivál, a Vásárhelyi Forgatag küldetése ugyanaz mint tíz éve: szerepet vállalni a város és térségének kulturális életében.

Dolly Plusz, Anna and the Barbies, Magna cum Laude a Vásárhelyi Forgatagon
2024. július 09., kedd

Ismét Strasbourghoz fordulnának a diszkriminatív román vizsga miatt

A Székely Figyelő Alapítvány a román vizsgán sikertelenül teljesítő diákokat kér arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak. Szerintük egyértelműen diszkriminatív helyzet az, hogy a magyar diákoknak kettővel több vizsgát kell tenniük.

Ismét Strasbourghoz fordulnának a diszkriminatív román vizsga miatt
2024. július 09., kedd

A tavalyi összeg felét osztják ki idén civil szervezeteknek szóló pályázatokra Marosvásárhelyen

A közösségek összetartozását erősítő programok megszervezésére hirdetett pályázatot a marosvásárhelyi városháza. Idén késett a pályázati kiírás és sokkal kevesebb összeget osztanak szét, de más korlátozások is vannak.

A tavalyi összeg felét osztják ki idén civil szervezeteknek szóló pályázatokra Marosvásárhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!