Vik János: az évezred eseménye a pápalátogatás

Vik János: az évezred eseménye a pápalátogatás

Csíkszereda és Csíksomlyó történelmi eseménynek lesz a helyszíne

Fotó: Pinti Attila

A római katolikus egyház főpásztora ezúttal kifejezetten apostoli, lelkipásztori látogatást tesz Romániába, első alkalommal jön Erdélybe, Csíksomlyóra a római katolikus keresztény híveihez, hogy megerősítse őket hitükben, ezt a szolgálatot teljesíti Szent Péter utódjaként. A közelgő pápalátogatásról, a csíksomlyói nyeregben tartandó homíliájáról dr. Vik János docenssel, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánjával beszélgettünk.

Barabás Hajnal

2019. május 27., 15:472019. május 27., 15:47

2019. május 27., 16:112019. május 27., 16:11

„Ferenc pápa jelenleg bolygónk legismertebb és legelismertebb személyiségei közé tartozik, és nemcsak ismert, hanem a világ egyik legkedveltebb személye is, aki egyben az egyetemes katolikus egyháznak a vezetője, Róma püspöke és Szent Péter utódja” – ezekkel a szavakkal jellemezte a római katolikus egyházfőt Vik János docens. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánja szerint

az évezred eseményének számít, hogy Erdélybe látogat a világegyház feje.

Apostoli látogatás

„Az evangélium tanítása szerint Szent Péternek külön szolgálatot ad Jézus, és ez elsősorban abban áll, hogy ő erősíti meg hitükben az apostolokat és az egyház tagjait” – magyarázta az egyetemi oktató. Szent Péter utódjaként Ferenc pápa is ezt a szolgálatot teljesíti erdélyi látogatásakor, hiszen ez egy kifejezetten apostoli, lelkipásztori, pasztorális látogatás lesz.

Idézet
Ez azt jelenti, hogy a katolikus egyház feje, főpásztora ellátogat a helyi egyházak keresztény híveihez, meglátogatja a nyájat a szó pozitív értelmében, hogy megerősítsen hitünkben

– fogalmazott Vik János. Hozzátette, amikor 1999-ben először jött el pápa Romániába, az egy ökumenikus látogatás volt, akkor először jöhetett pápa egy többségében ortodox felekezetű keresztény állam területére.

Az államvezetés és az ortodox egyház vezetése, diplomatikusan fogalmazva nem járult hozzá, hogy II. János Pál Erdélybe is ellátogasson, a római katolikusok többségéhez, ezért sem lehetett azt az eseményt apostoli látogatásnak nevezni.

Ezért is nagy a jelentősége annak, hogy most Ferenc pápa ellátogathat híveihez Erdélybe. Az egyházfő eddig főként olyan európai országokban járt, ahol korábban kommunista diktatúra miatt a kisebbségben lévő katolikusok évtizedeken keresztül elnyomás alatt voltak.

Galéria

Aki a televízióból követi az eseményeket, annak érdemes lesz odafigyelni Ferenc pápa minden gesztusára

Fotó: 123RF

A csíksomlyói szentmiséről

A csíksomlyói nyeregben június elsején tartandó szentmisén

Ferenc pápa várhatóan értékelni fogja azt, hogy a helyiek a kommunista diktatúra, azaz a teljesen ateista, antiklerikális diktatúra idején is kitartottak hitük mellett, legyen szó római katolikusokról vagy más felekezetű keresztényekről.

„Ez a hit áthagyományozódott, de nemcsak folklórként, hanem élő hitként, hiszen Erdélyben a hívők többsége erőforrásként éli azt meg, nap mint nap úgy ápolja Istenbe vetett hitét, hogy abból erőt is tud meríteni” – mondta a dékán. Hozzátette, ezt a pápa mindenképpen el fogja ismerni, és feltételezi, hogy

az egykori egyházi vezetőknek és Márton Áron püspöknek a nevét is említeni fogja, aki ennek a kitartásnak a mintaképe és példakép az erdélyi katolikusok számára.

A múltba tekintően valószínűleg kitér majd az évszázadok viharaira is, és főként a diktatúra nehéz időszakára, amelyen keresztülment ez a régió.

Szavai bátorítók

Vik János a pápa korábbi prédikációit véve alapul úgy gondolja, a csíksomlyói szentmisén a pápa homíliájában próbálja felnyitni a szemünket arra, hogy egy értékközpontú társadalmat érdemes építeni a 21. században, azaz oda kell figyelnünk azokra is, akik valamilyen formában a peremre szorultak, nem tudnak felzárkózni.

Idézet
Egyfajta szolidáris figyelemre szólít fel, ez nagyon evangéliumi cselekedet, hiszen ezt láthatjuk Jézustól, a pápa pedig bizonyos értelemben az ő hangján szól hozzánk

– emelte ki, hozzáfűzve, hogy a kiengesztelődés, az egymás felé közeledés fontosságára is felhívhatja majd a figyelmet. „Erdélyben katolikus keresztényként, magyar anyanyelvűként reális és józan elvárás, hogy valamilyen formában meg kell maradnunk a békés együttélésben a többségi etnikum képviselőivel és a nálunk is nagyobb kisebbségben lévőkkel.

Idézet
Ferenc pápa keresi is a találkozást a peremre szorultakkal, feltételezem, ő maga kezdeményezte, hogy Balázsfalván találkozhasson a roma közösség képviselőivel

– vélte a docens.  Hozzátette, az egyházfő beszédében ugyanakkor számíthatunk arra is, hogy környezetünk törékenységét is meg fogja említeni, amelynek hatásai nálunk is érezhetők. Viszont azt is fontos tudni, hogy az egyházfő korábbi beszédeiben soha nem úgy szólalt meg, hogy valakiket megdorgáljon, szavai mindig a bátorítók.

Galéria

Vik János

Fotó: Facebook

Emberközeli és spontán

Mint Vik Jánostól megtudtuk, Ferenc pápa mindig jelenthet pozitív értelemben valamilyen meglepetést, tud spontán lenni. Érdemes lesz odafigyelni csendes gesztusaira is, amelyeket főleg képernyőn keresztül lehet igazán követni:

egy tekintet, egy mosoly, egy hatásszünet, egy váratlan megállás, mert fölfigyelt valamire vagy valakire, ezekre mind érdemes odafigyelni, hiszen sokat jelentenek az ő esetében.

„A pápa nagyon éberen van jelen mindenhol, ez összefügg azzal is, hogy egy jezsuita szerzetes. Nem dönt elhamarkodottan, mindig mérlegel, megfigyel, és próbál jó döntéseket hozni. Szerzetesi életvitele, gondolkodása olyan belső szabadságot eredményez, aminek gyümölcse, hogy olyan spontán gesztusokat is megenged magának, amelyeket elődeitől soha nem láthattunk, például egyszerűen megengedi, hogy megöleljék, vagy határozottan szemébe néz, és úgy szól ahhoz, aki hozzá fordul” – jellemezte Ferenc pápát a dékán. Arról is szót ejtett, hogy voltak, akik kritikusan fogadták a hírt, miszerint a pápa Erdélybe látogat, ezzel kapcsolatban azt mondta,

tudatosítani kell szükségleteinket, kéréseinket, amelyek kisebbségi létünkből fakadnak, ezeket kulturált módon érdemes megfogalmazni, és nem szint alatti módon, amely nem méltó hozzánk.

Élmény mindenkinek

A jelen lévő római katolikusok számára a csíksomlyói liturgia, az eucharisztia egy olyan ünnep lesz, amelynek középpontjában a feltámadt Jézus Krisztus áll, aki a kenyér és bor színében ajándékozni akarja önmagát, az emberek pedig a szentáldozás által részesülhetnek ebben. „A bensőségesebb élmények mellett az énekek, az imák, a szentírási részek az értelmünket is megszólítják.

Idézet
Akik nem római katolikusok vagy nem istenhívők, azoknak is magával ragadó közösségi élményben lehet részük.

Mindenkit arra bátorítok, hogy vegyen részt a szentmisén, mert gazdagító élményben lehet része” – biztatott Vik János.

Ferenc pápa

Mint ismeretes, Ferenc pápa május 31.–június 2. között tesz látogatást Romániában. A csíksomlyói Hármaskereszt-oltárnál szombaton 11.30-kor kezdődik az általa celebrált szentmise. „Ferenc pápa (Jorge Mario Bergoglio; Buenos Aires, Argentína, 1936. december 17.) olasz származású argentin teológus-pap, 2013 márciusától a katolikus egyház 266. pápája. Ferenc az első jezsuita egyházfő, az első pápa az amerikai kontinensről, és egyben a déli félgömbről, valamint az első nem európai pápa III. Gergely óta” – írja róla a Wikipédia, szabad online enciklopédia.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

2023. december 05., kedd

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen

Tűz ütött ki egy lakóház pincéjében Székelyudvarhelyen vasárnap este. A továbbterjedés veszélye miatt nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre a tűzoltók.

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen
2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
2023. december 05., kedd

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken

Több mint ötszáz rendőr teljesített szolgálatot a hosszú hétvégén a közrend biztosítása, valamint a közutak biztonságának növelése érdekében Háromszéken – közölte a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken
2023. december 05., kedd

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el

Idén a korábbi évekhez képest szerényebben lesz Gyergyószentmiklós városünnepe. Az önkormányzat a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva egynaposra szűkítette a programot.

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el
2023. december 05., kedd

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban

Hargita megyében negyvenhárom úgynevezett „no-go”, azaz tiltott övezetet, köztük harminckét meglehetősen leromlott állapotú, leszegényedett, megbélyegzett hipergettót azonosítottak a romák társadalmi befogadására vonatkozó stratégia kidolgozása során.

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban
2023. december 04., hétfő

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre

Mintegy 15 millió lej értékű épület-helyreállítás van folyamatban a több mint százéves székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpontban, ahol párhuzamosan zajlanak a kinti és benti munkálatok. A cél az, hogy év végéig felhasználják az EU-s támogatást.

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM