Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vezetékrengeteg rondítja a székelyföldi városok arculatát

Kovács Attila 2019. április 06., 09:19

A villanyoszlopokra rögzített, városokat sűrűn behálózó kábelek lehangoló látványát a vezetékek föld alá helyezésével igyekeznek csökkenteni a székelyföldi városokban is. Nem egyszerű feladatról van szó, mivel ezeket a munkálatokat a szolgáltatóknak kell elvégezniük, és mindezek közül az áramszolgáltató a legfontosabb, gyakorlatilag minden rajta múlik, tőle függ.

Vezetékrengeteg rondítja a székelyföldi városok arculatát
galéria
Székelyföldi utcakép kábelekkel. Nem különösebben szép, inkább szürreális látvány Fotó: Barabás Ákos

A villamos és telefonvezetékek mellett az 1990-es években kezdtek megjelenni a különböző más szolgáltatók kábelei is, először a kábeltévé, majd az internet hódított teret, és mivel a lehetőségek és a cégek száma is gyarapodott, ennek megfelelően növekedett a kihúzott vezetékek száma is. Mivel az áramszolgáltató vállalat fogyasztókat kiszolgáló léghálózatát, illetve a közvilágítási rendszer ellátását biztosító utcai oszlopok rendelkezésre álltak,

néhány év alatt valóságos kábelrengeteg alakult ki a városokban.

Az oszlopokon pedig a jól-rosszul rögzített vezetékek mellett megjelentek az erősítőket tartalmazó dobozok, a vastagabb kábelkötegek is, amelyek olyan mennyiségben „díszítettek” egy-egy, főként útkereszteződésekhez közeli betonpóznát, hogy adott esetben a külföldi turisták is különlegességként fotózták a szürreális látványt.

Elkezdődött a változás

A helyzet néhány éve kezdett változni, a hálózatok korszerűsítésével és a rendezettebb városképek iránti igénnyel párhuzamosan a 2011-ből származó 490-es számú, általános urbanisztikai szabályokat tartalmazó kormányhatározat is megtiltja minden szolgáltatónak, hogy új hálózatok építése esetén vezetékeit a földfelszín felett helyezze el vagy villanyoszlopokra, utcai lámpaoszlopokra rögzítse. Ezeket a földfelszín alatti csatornákban vagy épületeken belül lehet elhelyezni, utóbbit a tulajdonosok belegyezésével.

A meglévő állapotok felszámolása viszont jóval hosszabb folyamat, a huzalokat és az ezeket tartó oszlopokat csak a szolgáltatók számolhatják fel, és alakíthatnak ki új hálózatokat föld alatti kábelcsatornákban. Közülük a legfontosabb az áramszolgáltató, amely a költségeket is állja, a távközlési, tévé- és internetszolgáltató cégek ilyenkor kénytelenek csatlakozni, mert másképp a villanyoszlopok eltávolításával kábeleik a földre kerülnének. Kedvező helyzet, amikor utcák felújításával párhuzamosan lehet ilyen munkálatokat végezni, és az új burkolatok alá már új kábelek kerülnek.

Csíkszeredában ez több esetben sikerült is, már több mint tíz éve, hogy a Márton Áron utca felújításával megtörtént az első kábelmentesítés, ezt követte a Tudor Vladimirescu, Taploca, Mihail Sadoveanu, Petőfi Sándor, majd a Szász Endre, Villanytelep és a Zsögödi Nagy Imre utca. A Szék útján viszont a felújítást követően még tíz évet kellett várni, hogy a vezetékek és az oszlopok eltűnjenek.

Szőke Domokos alpolgármester szerint ahol csak gyengeáramú, közvilágítást kiszolgáló hálózat van, ott egyszerű az önkormányzat feladata, mert ennek föld alá helyezéséről dönthet – ez történt a Testvériség sugárúton, illetve várható a felújítás alatt álló Kalász lakótelepen, vagy később a Kossuth Lajos utcában. A szintén átalakításra váró Hargita utcában más a helyzet, ott az áramszolgáltató az illetékes – viszont az utcák felújításakor a kábeleknek helyet biztosító védőcsöveket minden esetben elhelyezik.

Tervek és szabályok

Székelyudvarhely központjában, a Városháza téren, a Kossuth Lajos, illetve a Bethlen Gábor utcában 2017-ben történt meg az elektromos vezetékek útburkolat alá helyezése, a kiemelt villanyoszlopok helyére nyolcvan utcai lámpaoszlopot helyeztek el. Ezzel párhuzamosan viszont nem volt útfelújítás, amely egy következő feladat a város számára. Egy közlekedésfejlesztési pályázat 16 kilométernyi főútvonal és kisebb leágazások teljes felújítását célozza meg, kerékpársávokkal együtt – ezek a Bethlenfalvi, Tamási Áron, Orbán Balázs, II. Rákóczi Ferenc, Villanytelep utcák, valamint a Bethlen Gábor utca külső szakasza. A pályázatban megjelölt útszakaszok teljes lajstromát ismertették az áramszolgáltató, valamint a többi közműszolgáltató céggel, hogy hálózati rendszerük fejlesztésének terveinél kezeljék ezeket prioritásként – tájékoztatott a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal.

Megtudtuk azt is, próbálnak időben egyeztetni, hogy a várhatóan 2020-ban kezdődő útfelújítások előtt megtörténhessen a közművek hálózati rendszerének cseréje, ahol indokolt, és amelyekre a szolgáltatónak költségkerete lesz.

Az oszlopokon a jól-rosszul rögzített vezetékek mellett az erősítőket tartalmazó dobozok is helyet kaptak. Archív Fotó: Gecse Noémi

Gazdasági hatékonyság alapján

Marosvásárhelyen is elvárás a polgármesteri hivatal részéről, hogy az utcafelújítások során az oszlopokra rögzített kábeleket a föld alá helyezzék a különböző szolgáltatók, a terveket is ennek megfelelően készítik, és ezt meg is valósítják – tájékoztatott érdeklődésünkre Cosmin Blaga, a polgármesteri hivatal szóvivője.

Az Electrica csoporthoz tartozó Dél-erdélyi Villamosenergia-elosztó Társaság Maros megyei kirendeltsége kérdéseinkre azt közölte, hogy a légvezetékek föld alattiakra való cseréje a villamos energiára és földgázra vonatkozó, 2012-ből származó 123-as törvény, valamint az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) rendeleteinek megfelelően, a gazdasági hatékonyság alapján történik, a városrendezési tervek előírásai, a tulajdonjog, a környezetvédelem, a lakosság életének és egészségének védelme, az energiatakarékosság elveinek figyelembe vételével, a vonatkozó műszaki és biztonsági előírásoknak megfelelően.

A villamos vezetékek föld alá helyezése, az oszlopok kiemelése önmagában nem egy célkitűzés, ez akkor történik meg, amikor erre szükség van, a fogyasztók igényei és a vonatkozó törvényes előírások szerint – mutatott rá a szolgáltató.

A rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint 2010 és 2017 között Marosvásárhelyen a Papiu Ilarian, Dózsa György, Ștefan cel Mare, Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul, Kinizsi Pál, Tulipán, Köztársaság, December 30., Gyöngyvirág, Béke, Mărăşti, Alexandru Vlahuță és Küküllő utcában, illetve a Mátyás király téren helyezték a föld alá a villamos légvezetékeket.

Több szempont van

A szintén az Electrica csoporthoz tartozó Dél-erdélyi Villamosenergia-elosztó Társaság Hargita megyei kirendeltsége arról tájékoztatott, hogy az elmúlt években Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen végeztek ilyen munkálatokat – a már említett kilenc csíkszeredai utcával szemben Székelyudvarhelyen kevesebb ilyen beavatkozás volt. A szolgáltató szerint

a következő kábelmentesítést Székelyudvarhelyen a Bethlenfalvi úton végezhetik el, a városi kórháztól a Lidl parkolójáig,

de megjegyzik, hogy az ilyen munkálatokhoz szükséges a már említett törvényes előírások betartása. Azt is közölték, hogy a kábelek föld alá helyezéséhez szükséges összegeket az éves beruházási, illetve javítási alapokból kell elkülöníteniük, amikor felmerül ezek szükségessége. Ugyanakkor előzetes műszaki-gazdasági elemzést kell végezni, egyes esetekben figyelembe véve a tömegével lógó vezetékek utcaképet rontó látványát is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat