Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vegyi katasztrófát szimuláltak a marosvásárhelyi kombinátnál

Antal Erika 2019. július 25., 21:49 utolsó módosítás: 2019. július 25., 23:24
HIRDETÉS

Több mint húsz tűzoltóautó, tűzoltók, csendőrök és rendőrök vettek részt Marosvásárhelyen azon a gyakorlaton, amelyet a Maros megyei tűzoltóság szervezett a vegyipari kombinátnál, azt tesztelve, hogy mennyi idő szükséges a beavatkozáshoz, ha olyan baleset történik, amely során ammóniafelhő jelenik meg a közeli települések fölött. 

Fotó: tűzoltóság

A Maros megyei tűzoltóság vezetője, Călin Handrea ezredes ismertetve a vörös riasztás forgatókönyvét, elmondta, egy olyan balesetet szimuláltak, amikor

egy ammóniatartály burkolata megsérült és nagy mennyiségű káros anyag került a légkörbe.

HIRDETÉS

Az ammóniafelhő – a forgatókönyv szerint – a közeli települések, Marosszentkirályt és Mezőpanitot veszélyeztették és ennek elkerülése miatt kellett megelőző lépéseket tenniük a tűzoltóság munkatársainak. „Mire mi megérkeztünk, már elkezdődött a mentés, az Azomureș tűzoltói hozzáláttak a feladathoz.

Megállapítottuk, hogy tizenöten sérültek meg, és a vörös riasztási terv szerint folytattuk az akciót

– ismertette a gyakorlat részleteit a tűzoltóparancsnok.

Fotó: tűzoltóság

Bár hasonló baleset a vegyipari kombinátban nem történt, fontosak az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok az együttműködés, a mentési akcióterv összehangolása miatt is – hangsúlyozta Aurel Botezan, a kombinát műszaki igazgatója.

A kombinátnál tartott gyakorlattal egyidőben a RO-ALERT riasztást is tesztelték, a lakosság jelzést kapott a telefonjára azzal a szöveggel, hogy próba-riasztás történik.

Fotó: tűzoltóság

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS