Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vasgárdista oldalakat jelentettek fel Gyergyóból – ha már hivatalból nem vizsgálják ki, mint a Wass Albert-esteket

Gergely Imre 2020. január 28., 21:44

Sorbán Örs ügyét ejtették, de a Wass Albert irodalmi estek szervezői továbbra is számíthatnak büntetésre – ismertette Árus Zsolt civil jogvédő a Székely Figyelő Alapítvány által is követett egyik eljárás eredményét.

Árus Zsolt ismerteti Sorbán ügyét és a vasgárdista honlapok elleni panaszt Fotó: Gergely Imre

Vádemelés nélkül zárta le decemberben az ügyészség azt az eljárást, amelyben Sorbán Attila Örsöt egy 2018-as Wass Albert-est miatt azzal gyanúsították, hogy háborús bűnösök személyi kultuszát népszerűsítette. „Ez ugyanakkor nem jelenti az, hogy Wass Albert műveiből zavartalanul lehetne felolvasóestet vagy hasonló eseményt tartani. A 2002-ből származó 31-es számú kormányrendelet 5-ös cikkelye továbbra is háborús bűnösnek tekinti a világháború utáni idők népbíróságai által elítélt személyeket, és így

az író műveinek népszerűsítésére továbbra is rá lehet húzni a háborús bűnös kultuszát.

Sorbán Örs azért nem kerül börtönbe, mert büntetlen előéletű, és az ügyészség méltányolta, hogy együttműködő volt az eljárás során” – ismertette Árus Zsolt, a jogvédelmemmel foglalkozó Székely Figyelő Alapítvány munkatársa.

HIRDETÉS

Míg Sorbán ellen hivatalból indított eljárást a hatóság, eközben figyelmen kívül hagyja, hogy számos román weboldal terjeszt szélsőséges nézeteket, és népszerűsíti többek közt a vasgárdista, legionárius mozgalom eszméit: ez nyilvánvalóan

a Romániában alkalmazott kettős mérce újabb bizonyítéka

– mutatott rá Árus Zsolt. Éppen ennek igazolására – fűzte hozzá – a Székely Figyelő Alapítvány novemberben panaszt tett az ügyészségen négy honlapra hivatkozva, kérve azok kivizsgálását, és ha úgy találják, hogy törvénysértők, akkor tegyék meg a szükséges lépéseket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS