HIRDETÉS

Városnapokra hangolódik Marosvásárhely

Simon Virág 2017. május 19., 15:01 utolsó módosítás: 2017. május 19., 15:08
HIRDETÉS

A hagyományos helyszínek és programok mellett újdonságokkal is előrukkolt a marosvásárhelyi városháza az idei városnapok keretében. A Maros-híd alatt kisebb fesztivált szerveznek, de más meglepetésekkel is várják az érdeklődőket. Az immár XXI. városnapok hétfőn kezdődnek és vasárnapig tartanak.

Tartalmas kikapcsolódási lehetőségek várják a városlakókat és vendégeiket a városnapokon. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Az előző évekhez hasonlóan a városnapi rendezvények kulturális része a várban és a Kultúrpalotában zajlik, a kézművesvásár a főtéren a virágóra két felén lesz, s aki koncerteken akar csápolni, miccset, flekkent szeretne falatozni, az a Ligetet kell válassza.

Hétfőn a sportvetélkedők mellett karikatúrakiállítással és vicces történeteket összefoglaló könyvek bemutatójával kezdődnek a városnapok.

HIRDETÉS

A Mészárosok bástyájában délelőtt tíztől lehet találkozni a karikatúrák készítőivel. A szépségverseny is aznap este lesz, amikor a volt Május 1 strand melletti esküvői sátorban kiválasztják a legszebb lányt és fiút. Korábban már megtartották az előválogatásokat, a fiúknak kettőt is, mert az elsőre nem jelentkeztek elegen.

Kedden 11 órakor a várban, a marosvásárhelyi egyházi épületekről készült fényképeket lehet megtekinteni, a kiállítás egész héten látogatható. A kövesdombi Liviu Rebreanu Általános Iskolában és a Víkendtelepen folytatódnak a sportvetélkedők.

Szerdán a várban hivatalosan is megnyitják a szakiskolák bemutatkozó kiállítását,

ahol a kis fodrászok, kozmetikusok, pékek és asztalosok bizonyítják, hogy mi mindent tanultak. A háromnapos program lehetőséget biztosít a jelenlegi nyolcadikosoknak, hogy betekintést nyerhessenek a szakiskolák ajánlataiba, s könnyebben tudjanak dönteni arról, hogy hol szeretnének továbbtanulni. Szerda délutántól már a Ligeti nagyszínpadot is felavatják, 17 órától helyi együtteseknek tapsolhat a közönség,

fellép a Bronx, Kontrax, Corax, Relax és az Autograf.

18 órától a Kultúrpalota nagytermében kiosztják a díszpolgári címeket.

Archív Fotó: Boda L. Gergely

Csütörtökön tíz órára a testvértelepülések küldöttei is megérkeznek, az első hivatalos találkozót a városvezetéssel 10 órakor tartják a városháza nagytermében. 13 órakor a főtéren hivatalosan is megnyitják a kézművesek és helyi termelők vásárát, amelyet vasárnap estig lehet látogatni.

A Ligetben felállított nagyszínpadon 17 órától a népzenéé a főszerep, fellépnek román és magyar néptánccsoportok,

fellép ugyanakkor Kilyén Ilka színművésznő is. 19 órától Jakab Csaba, majd Keresztes Ildikó lép színpadra. A várban 19 órától folkkoncert lesz.

Pénteken az aranylakodalmukat ünnepelő házaspárokat 10 órától köszöntik az Eminescu Házban, ahol többek között Corina Chiriac fog énekelni. Délelőtt a régi gépkocsikat lehet megtekinteni a várban, ahol 16 órakor a bajai Sipos Loránd festményeiből nyílik kiállítás. A tárlatot a magyarországi település polgármestere, Fercsák Róbert nyitja meg. 18 órától a szintén bajai Vereczkei Zsolt paralimpiai úszót ismerhetik meg az érdeklődők, vele beszélgethetnek a várban levő információs irodában (üvegkupola). 19 órától

a Ligetben, a nagyszínpadon a Defender, a P Mobil és a Holograf koncertezik. Az alternatív színpadon 20 órától többek között Koszika lép fel.

Újdonságként a Maros-híd alatt elektronikus zenefesztivált szerveznek, ahol lemezlovasok szórakoztatják a műfaj kedvelőit.

Archív Fotó: Boda L. Gergely

Aki szeretné megkóstolni a bajai halászlevet, megteheti szombaton 12 órától a Ligetben, ahol az anyaországi szakácsok bizonyítják ráteremettségüket. A régi autók hagyományos felvonulása szintén szombaton délben kezdődők, a vártól indulnak, Besztercéig utaznak, majd visszafordulnak. A várban 16 órától bajai borkóstoló lesz, 18 órától pedig a Fény ünnepe elnevezésű rendezvény kezdődik, amely lampioneregetéssel zárul. A ligeti nagyszínpadon 17 órától folklórműsor lesz, fellép többek között a Boróka néptáncegyüttes is. 19 órától

a magyarországi Freddie, majd Antonia és Smiley koncertezik.

Éjfél előtt egy órával újra a Maros híd alá várják az elektronikus zene rajongóit.

A zárónap, vasárnap főleg a szabadtéri koncerteké lesz a főszerep, a nagyszínpadon 19 órától

Péter Szabó Szilvia koncertezik, adj Faydee és a németországi Oceana lép színpadra. Az alternatív színpadon szintén este héttől az Ördögöket és Les Elefants Bizarres együttest hallgathatjuk.

A városnapok 21.30-kor tűzijátékkal zárul a főtéren.

Kulturális rendezvények a városnapokon

A Marosvásárhelyi Napok idei rendezvényén a magyar művelődési eseményekről az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete, valamint a Helikon – Kemény János Alapítvány gondoskodik. Az Értékmentők gáláján négy olyan személyiség veheti át a díjat, akik a közösséget szolgálják már hosszú ideje.

Kilyén Ilka, az EMKE Maros megyei szervezetének elnöke a Vásárhelyi Hírlapnak elmondta, ez alkalommal sem marad el a hagyományos magyarnóta est, a Citeramuzsika és nótaest című rendezvénynek május 23-án, kedd este 7 órától a Mihai Eminescu Ifjúsági Ház ad otthont. Színpadra lép a Fagyöngy citerazenekar, Szöllősi Kata, aki kobozon kíséri magát, Koszorus Kálmán és zenekara, valamint Ábrám Tibor, Ritziu Ilka Krisztina, Siklódi István, Kilyén Ilka, Buta Árpád Attila.

A Helikon – Kemény János Alapítvány szervezésében május 23-án délután 5 órától a Bernády Házban Naplovag fia: Hunyady Sándor címmel tart előadást a korán elhunyt íróról Simon György magyar szakos tanár. Az emlékest keretében az alapítvány hajdani elnökéről, Adamovits Sándorról Nagy Miklós Kund tart emlékbeszédet. Fellép a Művészeti Gimnázium fuvolatriója és Ritziu Ilka Krisztina.

Az EMKE évek óta díjazza azokat a marosvásárhelyi, vagy Maros megyei személyiségeket, akik tevékenységükkel a magyar közösséget szolgálták, hozzájárultak annak szellemi, kulturális, művészeti gyarapodásához. Az idén május 24-én, szerdán 17 órakor kezdődik az Értékmentők gálája a Kultúrpalota kistermében. A Maros megyei EMKE Értékteremtő díjat adományoz: Bandi Katalin képzőművésznek, Barabás László néprajzkutatónak, Kovács András karnagynak és Ráduly János néprajzkutatónak, írónak. Az ünnepi műsorban fellép a Nagy István Ifjúsági Vegyeskar, Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina. Bandi Katalint Bodolai Gyöngyi laudálja, Barabás Lászlót Ábrám Zoltán, Kovács Andrást Ötvös József méltatja, Ráduly Jánosról pedig Bölöni Domokos mond beszédet.

Május 27-én, szombat délután 5 órától a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében a 125 éve született és 90 éve elhunyt Sipos Domokosról Nagy Olga magyar szakos tanár tart előadást Két tűz között címmel. Közreműködik Ritziu Ilka Krisztina, Kilyén Ilka és Bíró Beatrix, a Művészeti Gimnázium gitár szakos diákja.

Valamennyi magyar kulturális rendezvényre ingyenes a belépés.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS