Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Várni kell a változásokra a városközponti lakóövezetben

Kovács Attila 2019. október 02., 09:07

Szinte semmi esélye annak, hogy idén elkezdjék a csíkszeredai Octavian Goga sétány teljes felújítását. A terveket még nem fogadták el, és még egy közbeszerzési eljárást kell lefolytatni a kivitelező kiválasztásához.

Várni kell a változásokra a városközponti lakóövezetben
galéria
Fotó: Gábos Albin

Noha korábban augusztust jelölték meg a felújítás műszaki tervei véglegesítésének határidejeként, a folyamat nem volt egyszerű, mert az elkészült dokumentációhoz kiegészítéseket kért a helyi önkormányzat. Szőke Domokos alpolgármester kérdésünkre azt mondta,

jövő héten várhatóan minden módosítás elkészül, át tudják venni a terveket, és készülhetnek a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárás kiírására.

Korábban úgy számoltak, hogy ha a licit időben lezárul, és kivitelezési szerződést tudnak aláírni egy céggel, az esővíz-elvezető hálózat építését el lehet kezdeni az ősz folyamán. Mivel már októberben járunk, kevés az esély a munkálatok idei megkezdésére, még akkor is, ha akadálytalanul befejeződik a közbeszerzés, és megtörténik a szerződés aláírása – értékelt az elöljáró.

Így várhatóan jövőben következik a lakóövezet átalakítása, amelynek során

új csapadékvíz-elvezető rendszert kell kiépíteni, és módosítani fogják a szennyvízhálózatot is.

Ezek a földmunkák így nem akadályozzák az elkövetkező hónapokban a közlekedést, amely jelenleg sem egyszerű, amióta tavasszal a régi, töredezett útburkolat jelentős részét eltávolították. Az Octavian Goga csak nevében sétány, valójában egy tömbházakkal sűrűn be- és körbeépített, meglehetősen zárt és zsúfolt városrész, amelynek két ki- és bejárata van az autós forgalom számára. Ebből az egyiket, a Kossuth Lajos utca felőlit a felújítás után csak a gyalogosok használhatják majd, autók előtt csak szükséghelyzetekben nyitják meg.

Fotó: Gábos Albin

Az autósoknak a ki- és bejárás a Decemberi Forradalom utcából lesz, és mivel zárt rendszerű parkolási rendszert terveznek, a bejutást sorompók szabályozzák, és csak az ott lakók hajthatnak be. A lakóövezetben hátsó udvarokat is kialakítanak, amelyeket csak a társasházakon át lehet megközelíteni. Tervben van egy játszótér létrehozása is, mivel ez jelenleg hiányzik.

A korábban elfogadott megvalósíthatósági tanulmányban áfával együtt a felújítás költségét 9,8 millió lejre becsülték, a munkálat időtartamát pedig 12 hónapban határozták meg.

Ez azt jelenti, hogy a befejezés átnyúlik 2021-re. A beruházás becsült értékének esetleges aktualizálása a kiviteli tervek elfogadásakor kerül napirendre – tudtuk meg az alpolgármestertől.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat