Van még tennivalójuk az online szolgáltatások terén a székelyföldi önkormányzatoknak

Van még tennivalójuk az online szolgáltatások terén a székelyföldi önkormányzatoknak

Érdemes kihasználni a digitális világ előnyeit. Az önkormányzatok nyitottak erre

Fotó: Gábos Albin

A mai kor elvárásainak igyekeznek megfelelni a székelyföldi városok, azonban más-más szinten tartanak a digitalizáció, az online ügyintézés terén. Néhány városban már teljesen megújult honlap és számos online szolgáltatás áll a városlakók rendelkezésére, így közelebb kerülnek ahhoz, hogy „okos” városként jellemezzék magukat. Más önkormányzatoknál azonban még javában dolgoznak a városházi szolgáltatások korszerűsítésén.

Barabás Hajnal

2022. május 07., 12:222022. május 07., 12:22

2022. május 07., 12:232022. május 07., 12:23

„A csíkszeredai városháza jobban is állhatna az online szolgáltatások terén, mandátumunk kezdetén (2020-ban) még gombos telefonok és elavult asztali számítógépek voltak a hivatalban. Azóta kiemelt prioritásként kezeljük ezt a kérdést” – válaszolta érdeklődésünkre Korodi Attila csíkszeredai polgármester.

Az elmúlt időszakban elkezdték kicserélni és bővíteni a digitális eszközparkot, az új eszközök beszerzése még tart, azonban a városházi alkalmazottak rendelkezésére áll már okostelefon, és a hordozható számítógép is már egyre inkább alapfelszereltség. Ez volt az alaplépés, amelyet a szükséges szoftverek beszerzése követte, hiszen ezek nélkül nem lehetséges hatékony digitális ügyintézés. Az önkormányzat így az elmúlt másfél évben a belső ügyintézési folyamatok könnyítése, gyorsítása érdekében olyan speciális szoftvereket is vásárolt, mint például könyvelési és személyzeti programokat, vagyonnyilvántartó programot, illetve iktató és dokumentumkezelési programot. 2019-ben vezették be az online időpontfoglalási rendszert a városháza honlapján, a www.szereda.ro oldalon keresztül, amely azóta megkönnyíti a személyi nyilvántartó osztályhoz való bejelentkezést a lakók számára.

Az okos város témájához kapcsolódik még többek között az okos jelzőlámpák felszerelése, illetve az is, hogy a városlakók és a turisták számára 2021 óta ingyenes internet-hozzáférést biztosítanak hot-spotokon keresztül a város központjában a Wifi4EU programnak köszönhetően.

Megtudtuk azt is, hogy elkészült a városháza új honlapja, jelenleg az utolsó simításokat végzik, most folyik a tartalommal való feltöltés, és május végére várható az elindítása. „Ez egy teljesen modern technológiát alkalmazó, dinamikus weboldal lesz, amely két fázisban valósul meg. Az elektronikus ügyfélkaput a második fázisban integráljuk, és azután számos online szolgáltatást érhetnek el a városlakók” – osztotta meg Korodi.

Éljenek a lehetőséggel

A marosvásárhelyi lakók ma már sok városházi szolgáltatáshoz hozzáférnek online, vagy elektronikus úton. A polgármesteri hivatal ugyanakkor az utóbbi időszakban több lépést tett, hogy a szolgáltatásainak minőségét javítsa. Mint Rigmányi Esztertől, a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivőjétől megtudtuk, tavaly például átszervezéssel megalakult a Marosvásárhelyi Helyi Pénzügyi Igazgatóság új székhellyel, ahol már online időpontfoglalás is lehetséges. „Ezen kívül az önkormányzat beüzemelte azt a felületet, amely révén a pénzügyi igazgatóság által kínált valamennyi szolgáltatás teljes mértékben elérhető online: például a befizetések és a nyomtatványok benyújtása, vagy kikérése” – magyarázta a szóvivő. A városháza továbbá a tömegközlekedés digitalizációjára is törekszik, egy pályázat révén  korszerű jegyértékesítési rendszert vezetnek be, és digitális technológiákat fognak alkalmazni a tömegközlekedési vállalat valamennyi szolgáltatásában. „Emellett

Idézet
jelenleg zajlik a Smart City stratégia meghatározása, amely a digitalizálás irányába tereli a városvezetést és a várost

– fogalmazott Rigmányi.

Galéria

Élni kell a lehetőséggel. A koronavírus-járvány ráerősített az online világ hasznára

Fotó: Gábos Albin

A marosvásárhelyi városháza honlapján egyébként külön menügombja van az online szolgáltatásoknak, és ez folyamatosan bővül. „A hivatal honlapja közel tízéves, és az önkormányzat szeretné felújítani, igazodva a lakosok igényeihez. Erre az évre már belefoglaltuk a költségvetésbe az újítást megelőző eljárások költségeit” – tette hozzá. A téma kapcsán még kiemelte, hogy a következő időszak kihívása, hogy a lakók megismerjék és használják az online ügyintézés lehetőségét, hiszen hiába a teljes mértékű digitalizálás, ha a polgárok továbbra is a személyes ügyintézést részesítik előnyben.

Gyergyóban is haladnak a korral

„A gyergyószentmiklósi városházán is igyekszünk haladni a korral, és digitalizálni az önkormányzati munkafolyamatot. A korábbi években több próbálkozásunk volt, például egy hibabejelentő applikációt működtettünk rövid ideig, a Facebook közösségi oldalon pedig úgynevezett chat-robot igyekezett válaszolni a kérdésekre, azonban ez sem volt túlságosan hosszú életű” – osztotta meg a városháza illetékese. Tőle tudjuk, hogy a város honlapja 2019-ben újult meg, amelyet tovább fejlesztenek majd, néhány menüpontot az elkövetkező időszakban töltenek fel tartalommal. „A cél az, hogy a város honlapja átláthatóbb, kezelhetőbb legyen, ugyanakkor az ügyfélszolgálatot is igyekszünk minél inkább digitalizálni. Ennek első lépése az online időpontfoglalás lehetőségének a megteremtése, amely már működik, használják is az ügyfelek. Ez az lehetőség egyelőre csak a lakossági nyilvántartó esetében működik, a későbbiekben viszont a polgármesteri és alpolgármesteri fogadóórákra is hasonlóképpen lehet majd időpontot foglalni.

Sepsiszentgyörgyön is fejlesztenek

Sepsiszentgyörgy önkormányzatának honlapja 2020-ban teljes átalakuláson ment keresztül, megújult dizájn és felhasználóbarát felület fogadja az ide látogatókat. „Részletes, naprakész információkat, online űrlapokat, aktuális híreket töltünk fel napi szinten, a beépített kereső segítségével pedig bárki könnyedén megtalálja a keresett információkat. Ugyanakkor

Idézet
a holnapon keresztül több hasznos alkalmazást a felhasználók rendelkezésére bocsátottunk. Például Sepsiszentgyörgy interaktív térképét, ahol az utcanevek, ház- és tömbházszámok vagy akár az intézmények nevei alapján is lehet használni a keresőt.

Ugyanakkor itt elérhető a várost és az elmúlt tíz évben a városban megvalósult beruházásokat, illetve jövőbeni terveket bemutató, online forgatható beszámoló is. Továbbá létrehoztunk egy kulturális eseménynaptárt, a városban sorra kerülő színházi előadásokról, kiállításokról és egyéb kulturális eseményekről” – sorolta Fábián Gellért, a sepsiszentgyörgyi városháza munkatársa. 

„A fő hangsúlyt a honlapunk továbbfejlesztésére fektetjük, amely során olyan új, modern funkciókat szeretnénk integrálni, amelyek még inkább megkönnyítik a bürokratikus eljárásokat a polgárok számára” – fogalmazott. „Az új felületen lehetőség lesz majd különböző iratok online kitöltésére és leadására, valamint a helyi adók és illetékek direkt módon történő kifizetésére” – magyarázta Fábián.

Székelyudvarhelyen Alfréd állandóan elérhető

Székelyudvarhelyen mintegy öt éve kezdődött hangsúlyosan a digitalizáció – válaszolta a témában feltett kérdésünkre Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza sajtófelelőse. Mint magyarázta, az adóosztály számos szolgáltatása elérhető online formában, a cégeknek külön felület működik az ügyintézésre. Ugyanakkor évek óta foglalható sorszám a városházi honlapon keresztül a különböző irodákba, az adók, illetékek, bírságok és a parkolás díj is fizethető online.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

A különböző kérések szintén benyújthatók digitálisan a városházának. „Ugyanakkor

online kollégánk, Alfréd, állandó kapcsolatot jelent a lakókkal, bármikor kérdezhetnek tőle a különféle ügyekkel kapcsolatban, és értesítéseket is tud küldeni.

Integrált számítógépes rendszert használunk, hogy a lehető legjobban csökkenteni tudjuk az ügyfelek irodák közötti küldözgetését” – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette, emellett élő, üzenetekre is válaszoló Facebook-oldalakat működtetnek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. május 03., kedd

Hozzá kell szokni, hogy jelzőlámpa irányítja a forgalmat a vasúti aluljárónál

Már negyedik napja irányítják a forgalmat jelzőlámpák a csíkszeredai vasúti aluljárónál, és a tervek szerint két-három hétig tart majd az újítás tesztelése a jelenlegi beállításokkal.

Hozzá kell szokni, hogy jelzőlámpa irányítja a forgalmat a vasúti aluljárónál
2022. május 02., hétfő

Első a biztonság – több módon is lassítani fogják a Korondon áthaladó forgalmat

Többek között fekvőrendőrökkel kényszerítik hamarosan sebességcsökkentésre az autósokat Korondon. Az elektromos sebességmérő táblákat és a fényjelzéssel ellátott gyalogosátkelőre a figyelmeztető táblákat már elhelyezték a 13A jelzésű országút mentén.

Első a biztonság – több módon is lassítani fogják a Korondon áthaladó forgalmat
2022. május 02., hétfő

Néhány lakó nem fizette időben a számlát, az egész tömbházban elzárták a vizet

Közbelépett a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, hogy mégse maradjanak vezetékes víz nélkül a város hat tömbházának lakói.

Néhány lakó nem fizette időben a számlát, az egész tömbházban elzárták a vizet
2022. május 02., hétfő

Hadgyakorlatok helyszíne lesz Marosvásárhely, Csíkszereda és Gyimesfelsőlok is

Május 13-áig több multinacionális gyakorlatot végeznek Romániában a különleges műveleti erők – közölte hétfőn a védelmi minisztérium.

Hadgyakorlatok helyszíne lesz Marosvásárhely, Csíkszereda és Gyimesfelsőlok is
2022. május 02., hétfő

Íme egy ajánlat a múzeumtól, hogy idén minden rendezvényét ingyen lehessen látogatni

Közel száz önkéntesre van szüksége a Maros Megyei Múzeumnak a május 14–15-i Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat lebonyolításához. Az érdeklődők május 6-ig jelentkezhetnek. Aki önkéntességet vállal, év végéig ingyen látogathatja a múzeum rendezvényeit.

Íme egy ajánlat a múzeumtól, hogy idén minden rendezvényét ingyen lehessen látogatni
2022. május 02., hétfő

Már azoknak is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, akik bútorvásárlást terveznek

Jelentős árdrágulás történt a magyarországi bútorpiacon az elmúlt egy évben egy friss felmérés szerint, és ugyanez tapasztalható Székelyföldön is. 

Már azoknak is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, akik bútorvásárlást terveznek
2022. május 02., hétfő

Nagyon érik, hogy duplájára emeljék az útadómatricás bírságokat – íme, a konkrét összegek

A szenátus által hétfőn első házként elfogadott törvényjavaslat értelmében a jelenlegi érték kétszeresére nő az útadómatrica hiánya miatt kiróható bírság – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Nagyon érik, hogy duplájára emeljék az útadómatricás bírságokat – íme, a konkrét összegek
2022. május 02., hétfő

Új erdővel bővül Székelyudvarhely

A járványhelyzet miatt két év késéssel, de idén tavasszal végre sikerült lebonyolítani Székelyudvarhely eddigi legnagyobb erdőtelepítési akcióját, amelyet öt hektár területen végeztek a város iskoláinak, valamint a felnőtt lakosság segítségével.

Új erdővel bővül Székelyudvarhely
Új erdővel bővül Székelyudvarhely
2022. május 02., hétfő

Új erdővel bővül Székelyudvarhely

2022. május 02., hétfő

A népszámlálás igazi kérdése: él-e még 200 ezer magyar Maros megyében?

Maros megyében igazán nagy a tétje a népszámlálásnak, hiszen számos városban és községben az a kérdés, hogy vajon eléri-e a 20 százalékot a magyar kisebbség aránya.

A népszámlálás igazi kérdése: él-e még 200 ezer magyar Maros megyében?
2022. május 02., hétfő

Szent György Napok-értékelő: életképes közösség pozitív jövőképpel

Három hónappal ezelőtt még sok bizonytalanság övezte a 29. Szent György Napok szervezését, ám végül a két év kényszerszünet után összességében „remek” városnapokat zártak – értékeltek a hétfői sajtótájékoztatón a szervezők.

Szent György Napok-értékelő: életképes közösség pozitív jövőképpel
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM