Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Van-e szükségünk erőre, éltető erőforrásra?

Molnár Melinda 2020. február 13., 22:58

Kisgalambfalván megvalósulni látszik az, amiért az ökumenikus imahetet életre hívták: egy, azaz a Krisztus zászlaja alá tudja gyűjteni a református templomban a különböző felekezetű híveket. Mi is megtapasztaltuk csütörtök este a Szabó Szilárd, csíkszeredai baptista lelkipásztor által tartott istentiszteleten.

Fotó: Beliczay László

Noha a szatmárnémeti származású Szabó Szilárd baptista lelkipásztor református gimnáziumba járt, a kisgalambfalvi volt az első, általa vezetett református liturgia. Saját gyülekezetükön kívül ugyancsak első alkalommal szolgáltak együtt a fél éve alakult dicsőítő csoportjukkal.

A zenélő fiatalok lelkes éneklése magával ragadta a vendéglátókat is, így közös istendicséretté nemesültek az ifjúsági dalok.

A bemutatkozás rendjén megtudtuk, hogy tíz éve kerültek feleségével Csíkszeredába. Az ottani és a szentegyházi baptista gyülekezetben szolgál Szabó Szilárd. A Csíki medencében egyébként a ’90-es évektől van baptista közösség.

Amikor elkezdte a szeredai lelkipásztorkodást, szó szerint családias volt a gyülekezet, mindössze tizenketten voltak, Szentegyházán valamivel többen.

Fotó: Beliczay László

A gyermekekkel kezdték a foglalkozást, amint kinőttek a csoportból, megalakult a tinédzser közösség, majd ahogy nőttek, úgy hozták létre az ifi csapatot. Ma 40–50 gyermekkel és tinédzserrel valamint 10–15 fiatallal foglalkoznak. Most is családias a már sokkal nagyobb létszámú gyülekezet. Azt szeretnék, hogy

aki hozzájuk bemegy, érezze Isten jelenlétét.

A lelkészházaspár és három kislányuk szeretik úgy a gyülekezetet, mint a várost, és sokat jelent számukra a közösség jelenléte.

Fotó: Beliczay László

Szabó Szilárd lelkipásztor az imahét ötödik napjának igeszakasza alapján többször szóba hozta a kenyeret – még a gyülekezeti élet szépségét is a friss kenyér illatához hasonlította. Igaz, manapság nincs olyan értéke a kenyérnek, mint száz évvel ezelőtt volt, és korántsem olyan a szerepe és megbecsültsége, mint a bibliai időkben. Ezért talán nehezebb is megérteni, hogy Ábrahám kovásztalan kenyeret adott vendégeinek, „hogy felfrissüljenek”; avagy Jézus kenyér-példázatait és főleg azt, hogy ő maga az Élet kenyere.

A nap igei üzenete, hogy a Földközi-tengeren a viharvert hajón Pál apostol azért tudta utastársait „nekibátorítani”, hogy egyenek a megtört kenyérből, mert kapcsolatban volt Krisztussal, és hitt ígéretében, mely szerint mindannyian megmenekülnek.

Fotó: Beliczay László

A baptista lelkipásztor továbbgondolásra, elmélkedésre, szembenézésre szánt kérdései: Vagyunk-e olyan kapcsolatban Jézussal, hogy éltetőnk tudjon lenni? Tudunk-e Jézushoz hívni embereket úgy, hogy elhiggyék, Ő Isten által nekünk ajándékozott erőforrás, maga az Élet Kenyere?

A kisgalambfalvi református templomban holnap este hat órától Kovács Péter, a székelykeresztúri Szent Kereszt-felmagasztalása Római Katolikus Egyházközség plébánosa lesz a vendégszónok, és szombaton Páll Attila Csaba, fiatfalvi református lelkipásztor. Vasárnap 11 órától Rátoni Botond helyi lelkipásztor szolgálatával zárul a keresztények egységéért végzett helybéli imanyolcad.
Videó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/11-februar/o_zenes_mise_kisgalambfalva_belo-2.jpg
Fotó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/11-februar/o_zenes_mise_kisgalambfalva_belo-8.jpg
Fotó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/11-februar/o_zenes_mise_kisgalambfalva_belo-9.jpg
Fotó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/11-februar/o_zenes_mise_kisgalambfalva_belo-10.jpg
Fotó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/11-februar/o_zenes_mise_kisgalambfalva_belo-11.jpg
Fotó: Beliczay László
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat