Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Valami mindig hátráltatja ennek az udvarhelyi fahídnak az újjáépítését

Kovács Eszter 2019. március 12., 19:12

Pénz is van, és a szükséges engedélyek zömét is megszerezte Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, így a tervek szerint idén elkészül az új híd a Homoród utcában. A kivitelezés annak függvénye, hogy mikor fogadják el a város költségvetését, illetve hogy megfelelő ütemben zajlik-e a közbeszerzés.

Valami mindig hátráltatja ennek az udvarhelyi fahídnak az újjáépítését
galéria
Az áradások megrongálták a Homoród utcai, több mint másfél évtizede épített fahidat Fotó: Barabás Ákos

Több éve húzódik már a Homoród utcai fahíd újjáépítésének históriája: a szakhatósági engedélyezés nehézkes volt, mivel a szabványok értelmében a jelenleginél sokkal magasabb hidat kellett volna építeni a forgalmas utcában. Amennyiben megemelik az átkelő szintjét, a patakmeder mellé épített portáknál gyakorlatilag ellehetetlenül a bejárás.

„Az volt a cél, hogy a lakók – egyébként nagyon is jogos – kérésének eleget tegyünk, és úgy építsünk új hidat, hogy a mellette lévő udvarokra ne akadályozzuk a bejárást. Ezért volt nehézkes az engedély kiváltása” – magyarázta Fülöp-Székely István, a hivatal műszaki igazgatója. A szakember korábban kifejtette, hogy a folyóvizek fölé építendő hidak magasságát a folyó, patak tízéves átlaghozamának alapján szabják meg:

ha az elmúlt években áradás volt, magasabbnak kell lennie az új átkelőnek.

Fotó: Barabás Ákos

Még nincs költségvetés

Székelyudvarhely idei költségvetés-tervezetébe 202 ezer lejt foglaltak bele a Homoród utcai híd újjáépítésére, azonban egyelőre nem tudni, mikor kerülhet az önkormányzati képviselő-testület elé a tervezet.

A helyi költségvetés ugyanis csupán a megyei, illetve az országos büdzsé elfogadása után kerülhet napirendre, a becslések szerint leghamarabb március végén vagy áprilisban.

„Ez kitolja a kezdést, de reméljük, idén sikerül kivitelezni a beruházást. Nyilván ez annak függvénye, hogy mikor tehetjük közzé a kiírást, hogy lesz-e jelentkező a munkára, illetve hogy lesznek-e óvások” – sorolta a műszaki igazgató.

Óvatosan a fahídon!

A jelenlegi, faszerkezetű átkelő nagyon rossz állapotban van, elvileg azonban kibír néhány hónapot, ha csupán személygépjárművek használják, és megfelelő sebességgel közlekednek rajta. „Ha egy kisteherautó nagyobb sebességgel rádöccen, nem biztos, hogy a híd szerkezete megbírja” – hangsúlyozta Fülöp-Székely, egyben körültekintésre intve a Homoród utcában gépjárművel közlekedőket.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat