HIRDETÉS

Vajon itthon maradnak, ha felnőnek?

Dósa Ildikó 2017. november 21., 18:36 utolsó módosítás: 2017. november 21., 18:43
HIRDETÉS

Az első és harmadik díjat is megnyerték a Pénzidomár nevű országos gazdasági vetélkedőn a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákjai az elmúlt hét végén Csíkszeredában. Annak ellenére, hogy csupán heti egy alkalommal tanulnak közgazdaságtant, szakirányú osztályba járó szakközépiskolás diákokat előznek meg a gazdasági versenyeken.

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákjai az első és a harmadik díjat is elhozták Fotó: Szabó Levente

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákjai már második alkalommal hozták Székelyudvarhelyre a vándorkupát a Sapientia EMTE, a csíkszeredai magyar főkonzulátus és az OTP Bank Románia által szervezett Pénzidomár gazdasági vetélkedőről. A háromnapos verseny részvevőinek minden alkalommal valós gazdasági problémát kell elemezniük, és azokra megoldási javaslatokat adniuk. Ezúttal

a Petry húsfeldolgozó családi vállalkozás számára készültek esettanulmányok arról, hogy az újabb trendeket követve miként ötvözhető a hagyományos recept és a helyi alapanyag a street fooddal

HIRDETÉS

– tudtuk meg Lőrincz Edit felkészítő tanártól.

A vetélkedő online fordulóval kezdődik, amelyen idén több mint harminc erdélyi magyar iskola csapata indult, ezt követi a döntő, amelybe tizenhat, majd a nagydöntő, amelybe csupán négy csapat jut be. A mostaniba a református kollégium két csapata, az Eur-Ászok, valamint a BeatCoins is bekerült, és kitűnően szerepelt. A Lucas Apetroae, Kiss Mihály, Mihály Dávid és Vetésy Andrea alkotta Eur-Ászok az első díjat, míg a Barabás Levente, Kovács Andrea, Nagy Szabolcs és Pap László alkotta BeatCoins a harmadik díjat szerezte meg.

„Keményen dolgoztak, az esettanulmány és a prezentáció leadása után sem pihentek, hanem éjjel három-négy óráig készültek a másnap reggeli bemutatóra. A stressz nagyon megviseli őket, azonban érdekes, hogy

alig jár le a verseny, már a következőn gondolkodnak.

Ezeknek a vetélkedőknek van egy varázsuk, hiszen az egyetemi tanárok, a konzul, az OTP igazgatója, az üzletemberek, a cégtulajdonosok, a gazdasági szakemberek

felnőttként kezelik, kérdésekkel bombázzák a diákokat, észrevételeiket, javaslataikat komolyan veszik, és azokat felhasználják.

Valószínűleg ezért van az, hogy évről évre egyre több tanuló szeretne részt venni a versenyeken” – közölte a pedagógus.

A református kollégium diákjai először 2013-ban jelentkeztek a Pénzidomárra, a következő évben már elhozták a fődíjat. Az akkor bemutatott javaslatok közül hármat a székelykeresztúri tejfeldolgozó vállalat időközben beépített tevékenységébe. A diákok teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert csupán heti egy közgazdaságórájuk van, mégis olyan szakközépiskolásokat utasítottak maguk mögé, akik hetente akár nyolc órában is gazdasági tantárgyat tanulnak.

„Ahol mi – a református kollégium – szerk. megj. –, a Gimi és a Peda megjelenünk, mindig dobogós helyezéseket hozunk haza. Ez nem lehet véletlen, valamit tudnak a mi gyerekeink. Kár, hogy az egyetemen a fejvadász cégek lecsapnak rájuk. A tudásukat, képességüket fel kellene tudjuk itthon használni.

Mindig rossz megtapasztalni, hogy mi megtanítjuk őket, mások pedig elviszik itthonról”

– jegyezte meg Lőrincz Edit.

Az erdélyi csapatok között elsők lettek a gimisek a PénzSztár regionális döntőjén Fotó: PénzSztár

Nem tanulnak gazdaságtant, mégis értenek hozzá

Még csak kilencedikesek, és gazdaságtant sem tanulnak az iskolában, mégis az erdélyi diákcsapatok között elsőként, a külhoniak közül pedig másodikként végeztek a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tanulói a Magyarországon megrendezett PénzSztár gazdasági vetélkedő regionális szakaszán.

Két online forduló után a megyei és regionális szakasz, majd az elődöntő és a döntő következik, amely már mindössze négy csapat között zajlik. A nemrég megrendezett regionális döntőbe hét magyarországi régió öt-öt csapata mellett öt külhoni csapat jutott be, ezek között a Tamási Áron Gimnázium GiMilliomosok csapata második, az erdélyiek között pedig első lett. A kilencedikes Gagyi Levente Loránd, Krizbai Kázmér és Kiss Péter hármast a végzős Sándor Szende erősítette. A döntőbe ugyan nem kerültek be, mivel ezen csak az első helyezett vehet részt, teljesítményük azonban így is kiemelkedő felkészítő tanáruk, Dimén-Varga László szerint.

„Bízom benne, hogy ez megerősíti őket abban, hogy kitartó és jól szervezett munkával óriási hátrányokat lehet ledolgozni. Hiszem, hogy a megszerzett pénzügyi és gazdasági tudás hasznukra válik az életben, minden további versenyen túl” – fogalmazott Dimén-Varga László.

A Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak szóló versenyen évről évre egyre erősebb a mezőny, hiszen az anyaországiak mellett egyre több felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és erdélyi csapat kapcsolódik be. Először 2013-ban rendezték meg, akkor a Tamási Áron Gimnázium csapata még egyedüliként képviselte Erdélyt, idén viszont már 81 erdélyi csapat jelentkezett az online fordulóra, a Kárpát-medencéből pedig összesen 1240.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS