Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Vágták, vitték, vették és ették a híres szárhegyi káposztát

Hegyi Zsuzsánna 2019. október 13., 12:30

Noha kicsivel gyengébb az idei káposztatermés az elmúlt évekhez képest Gyergyószárhegyen, így az eladási ár lett termelő barátabb – hangzott el a hétvégén tartott a 13. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztiválon, ahol bebizonyosodott, hogy „minden káposzta szárhegyi”.

A gyergyószárhegyi káposzta meglétét ünnepként élik meg a községben. Az évtizedek során a termény betakarítása is a hálaadással volt teljes. Mindezt manapság fesztivál jelleggel, de nem felejtve a hagyományokat, többnapos rendezvényen ülik meg. 

 „Szárhegy gazdagsága mindannyiunk gazdagsága”

Az égiek is szárhegyiek mellé szegődtek: ragyogó napsütéssel, köszöntőkkel indult a szombati programsorozat, ahol Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, hogy egy nappal korábban Székelyudvarhelyen a kobátfalviaknak azzal büszkélkedett, hogy ő már megvásárolta a hordós káposztát Szárhegyen. Az innen indult minőségfitogtatásból a politikus került ki „győztesen”, azzal, hogy a kobátfalvi káposztával ellentétben a szárhegyi védjeggyel rendelkezik. Ennek kapcsán ösztönözte gondolkodásra a jelenlévőket azzal, hogy feltette a kérdést: „képesek vagyunk-e megvédeni azt, ami a miénk és elmondani mindenkinek, alfalviként, csomafalviként, remeteiként vagy akár gyergyószentmiklósiként azt, hogy Szárhegyen jó káposzta van?

Talán ezt kellene belátnunk, hogy Szárhegy gazdagsága mindannyiunk gazdagsága itt Gyergyószéken

– tette hozzá az alelnök.

Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere is köszöntötte a vendégeket, kiemelten a Vecsésről, Kiskunmajsáról, Jászszentlászlóról és Miskolcról érkezőket, majd mindenkit a káposztás földre, a hagyományos terményvágás helyszínére invitált.

Minden káposzta „szárhegyi”

Lovas kocsin, szekerekkel, a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar felvezetésével érkeztek a helyiek és a vendégek a szárhegyi káposztáskertbe, ahol látványosan is bizonyítást nyert Danguly korábbi állítása, miszerint

„minden káposzta szárhegyi, ugyanis a szár hegyén terem”.

A cárinai káposztaföldön Lukács Géza, termelő fogadta az érkezőket, ahol elkezdődött a régi időket megelevenítő terményvágás és adásvétel. A plébánosi áldást követően, helyi népzenészek muzsikájára, székely népviseletbe öltözött regruták segítségével vágták és tették kocsira a káposztát.

 Volt minden mi szem-szájnak ingere

A szárhegyi vásártéren közben elkezdődött a káposztafőző verseny. Tizenhat csapat jelentkezett a megmérettetésre, akik szárhegyi káposztából készítették a különféle finomságokat. Főként az idősek örömére fellépett a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, majd előadást tartott a magyarországi Langaléta Garabonciások Gólyalábas utcaszínház és a nap zárórendezvényét, a káposztabált megelőzően óriási hangulatot teremtett a hazaérkező Bagossy Brothers Company koncertje. Időközben pedig egész nap adták-vették, vitték és ették a szárhegyi káposztát. A termelők kínálata szépen gazdára talált és a helyi gazdasszonyok receptje alapján készült nagy mennyiségű töltött káposzta is szépen fogyott.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2019/o_kaposztafesztival-21-.jpg
https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2019/o_kaposztafesztival-18-.jpg
https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2019/o_kaposztafesztival-13-.jpg
https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2019/o_kaposztafesztival-10-.jpg
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat