Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Utcára vonultak, Florea lemondását követelték Marosvásárhelyen

Simon Virág 2020. január 17., 18:21 utolsó módosítás: 2020. január 17., 18:30
HIRDETÉS

Marosvásárhely polgármesterének lemondását követelte pénteken délután a megyeszékhelyen tüntető mintegy százötven személy. A tiltakozók – köztük a helyi roma közösség tagjai – nem csak azért vonultak utcára, mert szerintük a városvezető gyermekvállalásról szóló nyilatkozata gyűlöletre uszít és feszültséget kelt.

Nem a városháza előtt, hanem a szomszédos megyei tanács épülete előtt tiltakoztak, hogy ne kelljen lezárni a gépkocsiforgalmat Fotó: Gálna Zoltán

Dorin Florea feltételekhez kötné a gyermekvállalást, véleménye szerint, aki nem járt iskolába, nincs munkahelye és megfelelő megélhetése, annak meg kellene tiltani, hogy gyermeket vállaljon. Ha mégis megteszi, és nem tud megfelelő körülményeket teremteni számára, akkor az állam el kellene vegye a gyermeket és nevelőotthonba helyezze. Florea így – nagy felháborodást és sajtóvisszhangot keltve – reagált arra, hogy a tervek szerint megkétszerezik a jelenleg 150 lejes gyermekpénzt.

A Maros megyei önkormányzat és prefektúra épülete előtt összegyűlt tömeg, amelynek nagy része helyi, marossárpataki és mezőbándi romákból állt, azt skandálta, hogy mondjon le Florea, illetve hogy Szégyen, szégyen!

Többen táblákat emeltek a magasba, az alapvető emberi jogok betartását is követelve Fotó: Gálna Zoltán

A szervező Aresel civil platform képviselője, Nicu Dumitru történelmi pillanatnak nevezte a tiltakozó megmozdulást, hiszen a romák először vonultak utcára, hogy elmondják, nem értenek egyet Dorin Florea kijelentéseivel. „Florea gyűlöletre uszított, a romák ellen hangolta a közösség többi tagját, és ezt nem hagyhatjuk szó nélkül.”

HIRDETÉS

Az egyik helyi szervező, Ciurcui Tibor érdeklődésünkre elmondta, Marosvásárhelyen hatezer roma él, és számukra, de nem csak, sértő volt, hogy a polgármester korlátozni akarja a gyermekvállalást. „A vásárhelyi roma közösség szavazatait elkérte, és meg is kapta Marosvásárhely jelenlegi polgármestere, aki legutóbbi nyilatkozatával megsértette közösségünk tagjait. Azt akarjuk, hogy

kérjen nyilvánosan bocsánatot, és mondjon le.

Azért gyűltünk össze tüntetni, hogy kifejezzük felháborodásunkat és hangunkat hallassuk. Ha azt hiszi Dorin Florea, hogy egy kiló cukorral és egy kiló liszttel le tud kenyerezni bennünket, akkor téved” – hangoztatta Ciurcui Tibor.

A mobiltelefon szinte senkinek nem hiányzott a kezéből, sokan élőben közvetítették a tiltakozást Fotó: Gálna Zoltán

A tüntetők között kalapos romák is voltak, akik azért jöttek el, mert úgy érezték, a jelenlegi városvezető kijelentése az egész közösség számára sértő, nem csak a nehezebb sorban élő romák számára.

A Divers Egyesület elnöke, Koreck Mária, aki szintén jelen volt a tüntetésen, arra hívta fel a figyelmünket, hogy a városban, de Maros megyében is sok magyar és román család nehéz sorban él, így Florea kijelentése őket is érinti. Szerinte Florea ahelyett, hogy a gyermekvállalással foglalkozna, a társadalom peremére szorult családok közösségbe való beilleszkedését, a gyermekek taníttatását elősegítő intézkedéseket kellene hozzon.

Skandáltak, beszédeket mondtak, de alapvetően békés volt a tüntetés Fotó: Gálna Zoltán

A Pro Európa Liga emberjogvédő szervezet társelnökét, Smaranda Enachét mélyen felháborítja, hogy a 2000 óta a várost vezető Florea sorozatosan megsérti a közösség tagjait, volt, amikor a magyarokat, volt, amikor a forradalmárokat sértegette.

„Nem tűrhetjük ezt a végtelenségig. Elvárjuk, hogy mondjon le, és azt akarjuk, hogy bűnügyi eljárás induljon ellene a gyűlöletre való uszítás miatt.

Kiállunk ma a roma közösség tagjai mellett, ahogy ők is kiálltak mellettünk, amikor szükségünk volt rájuk.”

Ciurciu Tibor a helyi roma közösség egyik képviselője Fotó: Gálna Zoltán

Volt, aki a polgármesterhez fordult volna engedélyért, hogy saját élettársával együtt hálhasson Fotó: Gálna Zoltán

Smaranda Enache a tiltakozók között Fotó: Gálna Zoltán

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS