Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Újra neves káposztatermelő falu lenne Csíkcsicsó

Molnár Rajmond 2018. október 14., 20:10
HIRDETÉS

Noha a vártnál gyengébb lett idén a káposztatermés Csicsóban, a helyi önkormányzat célja továbbra is, hogy újra nagy káposztatermő faluként legyenek ismertek, így jövőre is folytatják a káposztatermelés visszahonosítását a településen.

Fotó: Gábos Albin

Második alkalommal szervezték meg a káposztafesztivált Csicsóban, miután tavaly a káposztatermesztés hagyományának visszaállítását tűzte ki célul a helyi tanács.

A több mint egy hektáron termett, az önkormányzat által gondozott káposztamennyiséget a hétvégén takarították be,

majd vasárnap reggel 10 órától ünnepi felvonulást tartottak a káposztaföldről a sportpálya melletti térre, ahol a káposztás ételek főzőversenyét tartották.

HIRDETÉS

Péter Lukács polgármester tájékoztatott, idén már egy hektár húsz árra ültettek palántákat, a tavalyi egy hektárral szemben, viszont az ez évi termés egy kicsivel gyengébb lett a tavalyinál. „Ez a rossz időjárási körülményeknek is betudható.

A káposztafejek közül csak minden harmadik, ötödik, tizedik volt megtermett állapotba a betakarításnál

– magyarázta. Viszont – folytatta a polgármester – a vártnál gyengébbre sikeredett termés ellenére sem mondanak le a káposztatermesztés visszahonosításáról Csicsóban.

Fotó: Gábos Albin

Jövőre igyekszenek kiküszöbölni a hiányosságokat, s egyre több földterületet bevonni, mivel évek múlva már több hektáron szeretnének káposzta palántákat ültetni.

Másrészt több szaktudással próbálnak majd termeszteni, hiszen a cél, hogy újra nagy káposztatermő faluként legyenek ismertek, és a helyiek éljenek a káposztatermesztés adta lehetőségekkel.

Fotó: Gábos Albin

Ha minden a terv szerint halad egy öntözőberendezést is vásárol az önkormányzat jövőre – számolt be Péter Lukács, aki bízik benne, hogy évről évre jobb lesz a termés – és a köré épített esemény is.

A káposztatermelésre szánt földeket a helyi gazdáktól bérli az önkormányzat, a kifizetésük pedig szimbolikusan káposztával történik

– tudtuk meg a polgármestertől. A munka mellett számos kikapcsolódási lehetőségekkel is várták az érdeklődőket a hétvégén tartott csíkcsicsói káposztafesztivál részeként.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS