Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Újra kötelezővé válik az egészségügyi kártyák használata bizonyos esetekben

Széchely István 2020. június 25., 11:47

Július elsejétől visszatér az egészségügyi rendszer egy része a járvány előtti időkben megszokott gyakorlathoz az egészségbiztosítási rendszerbe tartozó szolgáltatások elszámolását illetően: a patikákban, kórházakban és különböző vizsgálatok, ellátások esetében újra kötelezővé válik az egészségügyi kártyák használata.

Újra kötelezővé válik az egészségügyi kártyák használata bizonyos esetekben
galéria
Az ingyenes és ártámogatott gyógyszereket már csak egészségügyi kártyával lehet kiváltani Fotó: Veres Nándor

Ismét kötelezővé válik az egészségügyi kártyák használata az egészségbiztosítási pénztár által finanszírozott szolgáltatások egy része esetében jövő hét szerdától.

A páciensek kórházi beutaláskor, a paraklinikai – például laboratóriumi, radiológiai, stb. – vizsgálatokra kell magukkal vigyék egészségügy kártyájukat, de ingyenes és ártámogatott gyógyszereiket is csak a kártyával tudják kiváltani a patikákban.

Ugyanakkor július elsejétől az otthoni beteggondozói szolgáltatásokat, az otthoni palliatív beteggondozói tevékenységeket, az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló fogorvosi rendelőkben elvégzett kezeléseket és az egészségügyi eszközök kiváltását is csak a kártyával lehet hitelesíteni – tájékoztatott a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár.

Ahol nem kötelező

Az egészségügyi rendszer egy részében ugyanakkor július elseje után is mellőzhető az egészségügyi kártya használata. Ide tartozik az egészségügyi alapellátási rendszer – tehát elsősorban a háziorvosi rendelők –, valamint a járóbeteg-szakrendelések. Ezekben szeptember 30-áig nem kötelező az egészségügyi kártyák használata – közölte a megyei egészségbiztosítási pénztár.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat