HIRDETÉS

Újra káposztatermelő faluvá tennék Csicsót

Iszlai Katalin 2017. június 12., 18:23
HIRDETÉS

Visszaállítanák Csíkcsicsóban a káposztatermesztés hagyományát, ezért idén egy hektáron termeszt káposztát az önkormányzat. Az ültetéshez hétfőn fogtak hozzá, a tervek szerint három nap alatt negyvenezer palánta kerül a földbe.

Gál napjára, október 16-ra készülnek a csicsóiak. Elkezdték a káposztaültetést Fotó: Csíkcsicsó Polgármesteri Hivatala

A káposztatermesztés hagyományának visszaállítását tűzte ki célul a csíkcsicsói önkormányzat: hétfőn reggel

hozzá is láttak az első 10 ezer palánta elültetéséhez

HIRDETÉS

– számolt be érdeklődésünkre Péter Lukács. A polgármester rámutatott, a földek kollektivizálása előtt rendszeres volt a településen a káposztavágás, az utolsó mezőgazdasági munkálat közös megünneplése. Azóta viszont egyre inkább feledésbe merült a szokás, hiszen a helyiek közben felhagytak a káposzta termelésével. Az önkormányzat fel szeretné eleveníteni ezt az örökséget, ezért egy egyhektáros terület beültetését tűzte ki célul.

Fotó: Csíkcsicsó Polgármesteri Hivatala

„Hétfőn reggel kezdődött el az ültetés, az akcióba bevontunk önkénteseket, szociális munkásokat, fiatalokat, és szakértőket is, összesen húsz személy dolgozott a földeken. A célunk egy hektár beültetése, reményeink szerint ezt három nap alatt sikerül is megvalósítani.

A tervek szerint negyvenezer palántát ültetünk el, ebből első nap tízezer volt a cél, és amúgy is tízezresével rendeljük az újabb adagokat annak függvényében, hogy hogyan haladunk.

A terület egyébként nem az önkormányzaté, hanem hét helybéli gazda saját telke, amelyet ingyenes bocsájtottak a rendelkezésünkre, támogatva ezzel a káposztatermesztés hagyományának visszaállítását” – mutatott rá Péter.

Fotó: Csíkcsicsó Polgármesteri Hivatala

Gál-napi káposztavágás

Bár idén csak egy hektáron termeszt káposztát az önkormányzat,

bíznak benne, hogy a következő években több helyi is kedvet kap hozzá, és a rendelkezésre álló százhúsz hektárnyi területen újra egyre több káposztát fognak termelni.

„Folyamatosan érdeklődnek a kezdeményezésünk iránt, nem kaptunk negatív visszajelzést egyáltalán. Több év kihagyás után ez most újdonságnak számít, hiszen amíg 20 évvel ezelőtt majdnem minden család ültetett káposztát, ma sajnos mindenki máshonnan vásárolja meg. Mi is bővíteni fogjuk a beültetett területet, és reméljük, hogy minél több helybéli csatlakozik ehhez. A településen egyébként eddig is tartottunk káposztafesztivált, de mivel nem volt amit vágni, máshonnan rendeltük a káposztát.

Fotó: Csíkcsicsó Polgármesteri Hivatala

Ez mostantól megváltozik, és

az idei termésből Gál-napi káposztavágást, illetve fesztivált szervezünk, ahol a helyiek körében fogjuk értékesíteni a káposztát

– emelte ki a polgármester.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS