Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Újra előkerült a Maroson átívelő híd (kampány)témája

Simon Virág 2020. február 13., 15:34

Kétévente előhúzza a metropoliszövezetbe tervezett új Maros-híd megépítésének kártyáját Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea, aki szerint mindig az aktuális megyeitanács-elnök a hibás azért, hogy nem történik előrelépés. Az érintett reagált.

Újra előkerült a Maroson átívelő híd (kampány)témája
galéria
Most itt még csak egy földút van és nádas, nem tudni, mit hoz a jövő Fotó: Haáz Vince

Dorin Florea nyílt levélben arra kérte Maros megye önkormányzati képviselő-testületének tagjait, hogy az idei költségvetés elfogadása előtt fontolják meg és biztosítsanak pénzalapot a Marosszentanna és Marosszentgyörgy közötti Maros-híd megépítésére. A polgármester azt állítja, hogy ez a hídterv szerepel a városrendezési tervben, és nagy szükség van rá, mert részben tehermentesítené a jelenlegi Maros-hidat. 

A városvezető sérelmezi, hogy az elmúlt években semmilyen előrelépés, együttműködés nem történt a metropoliszövezetben.

Dorin Florea már évek óta hangoztatja, hogy szükség volna egy vagy két Maros-hídra a környéken. A városnak volt egy terve, melynek értelmében a Kárpátok sétányára építtetne egy új Maros-hidat, de azt sokan ellenezték, többek között a lakók is, akik szerint a tömbházakhoz túl közel haladt volna el a gépkocsiforgalom. Marosvásárhely polgármestere már 2018 februárjában kérte, hogy a megyei tanács a 27 millió eurós költségvetési többletéből építtessen egy hidat. Egy 2018-as felmérés szerint a nagy hídon reggelente 3000 gépkocsi jön be a városba az Egyesülés negyedből, Marosszentanna és Marosszentkirály községekből, illetve a Mezőségről.

{A}

Florea mostani levelére Péter Ferenc megyeitanács-elnök reagált. Mint mondta, a városvezető jól tudja, hogy nincs törvényes lehetőség arra, hogy pénzt szavazzanak meg az említett híd megépítésére. Péter Ferenc szerint Marosvásárhelynek nincs városrendezési terve, de ha volna, az akkor sem lenne érvényes Marosszentanna és Marosszentgyörgy területére. Megjegyezte továbbá, hogy

Florea az elmúlt években a metropoliszövezet társelnökeként semmit nem tett, Marosvásárhely még a tagsági díjat sem fizette be.

A Székelyhon megkeresésére Marosszentanna alpolgármestere, László Ildikó elmondta, hogy két évvel ezelőtt, amikor esedékes volt a Maros-híd felújítása, akkor kereste meg őket a marosvásárhelyi városvezetés, felvetve annak a lehetőségét, hogy egy pontonhidat szereljenek fel Marosszentanna területére. A községvezető szerint akkor ezt jó ötletnek találták, hiszen valóban az Egyesülés negyedbeli nagy hídon nehézkesen lehet átkelni, s a község lakóinak nagy része a városban dolgozik, így egy újabb híd megkönnyítené a közlekedést. „Azóta senki nem keresett meg minket. Mi azonban nyitottak vagyunk, ha életképes tervekről van szó” – jelezte az alpolgármester.

Sófalvi Szabolcs maroszentgyörgyi polgármester szerint négy évig  semmi nem történt a metropoliszövezetben, amelynek egyik legfontosabb szereplője Marosvásárhely, ezért nem tud lelkesülni most, hogy a kampányidőszak közeledtével áll elő Florea a Maros híd ötletével. „Többféle változata volt már a Maros-hídnak. A mi felméréseink szerint a községen átvezető fogalom szempontjából sokkal fontosabb lenne az Ernye–Jedd terelőút elkészülte, hiszen a a felmérésekből kiderül, hogy Marosszentgyörgyön a Beszterce, Szászrégen felől érkező és Segesvár–Bukarest fele haladó teherforgalom halad át és ezt lenne jó másfele vezetni, tehermentesítve az utakat.”

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS