Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Újfent Borszékre várják a gasztronómia szerelmeseit

Székelyhon 2019. június 25., 20:45 utolsó módosítás: 2019. június 25., 20:53

Második kiadásához érkezett a borszéki multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivál. A július 12–14. között zajló esemény célja ezúttal sem kevesebb, mint ráirányítani a figyelmet Borszék fontosságára az európai szintű gyógyturizmus piacán.

Fotó: Gábos Albin
A rendezvény médiapartnere a Székelyhon


A fesztivál azoknak szól, akik értékelik az autentikus helyi kultúrát és gasztronómiát, valamint a hely gyógyvizeinek adottságait. A Secvențe Kulturális Egyesület, Borszék Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Tanácsa által szervezett fesztivál koncepcióját úgy fogalmazták meg:

multikulturális művészeti és kulináris világok fesztiválja.

Második kiadásán is három napon át kínálnak reggeltől éjfélig tartó programokat az egész család számára. Elég, ha a Phoenix, Örökség, Semnal M, Krypton együttesek neveit hallani, és rögtön tudható, hogy tüzes esték elé néznek a látogatók. A sípálya mellett felállított színpadon a jászvárosi fúvószenekar ritmusára, a rétyi Fúvó Shock együttes dallamaira, vagy éppen a 4S Street és Kalandor zenéjére lehet majd táncolni.

Az idei kiadás egyik fénypontja az új kezelőbázis és wellnessközpont épületében bemutatandó kamarakoncert lesz, melynek során Pethő Rebeka és Pethő Csaba fuvola-gitár koncertjét lesz lehetőség követni. Az esemény a Bukaresti Balassi Intézet közreműködésével jöhetett létre, amely idén is a rendezvény egyik kiemelt stratégiai partnere.

Az intézet, akárcsak tavaly, ezúttal is több programmal bővítette a fesztivál kínálatát. Az egyedi helyszín egyúttal lehetőséget is ad arra, hogy a közönség megismerkedhessen az új fürdő épületével, amely pár hónapon belül megnyitja kapuit, belépve a kezelőbázisok országos és nemzetközi körforgásába.

A fesztivál központi helyszíne a „bográcsok küzdőtere” lesz,

ahol több ország csapata is elkalauzolja az érdeklődőket a kulináris világ változatosságába. Szlovákiai, magyarországi, moldovai, örmény, albán és iráni konyha ízeit lehet megkóstolni, és természetesen nem hiányoznak majd a székely és a pásztor jellegű bográcsos készítmények sem.

Az idei kiemelt meghívottaink a bogrács világ fővárosaként emlegetett Lendva, valamint a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend csapata. Utóbbiak két 600 literes üstben fogják elkészíteni a magyar konyha remekműveit.

A vasárnap fénypontja a „bográcsok küzdőterén” a főzőverseny lesz, melyhez ezúttal is vannak értékes díjak, neves szakértőkből álló zsűri, és egy álomszerű helyszín, ahová minél több csapat érkezését várják. Az étkek fölött mond „ítéletet” Cosmin Dragomir, a GastroArt blog szerzője, Cristian Tabără neves televíziós szakember, illetve Konyari Sándor magyarországi mesterszakács.

A fesztivál során programok sokaságát kínálják ingyen. Oktató jellegű kézműves foglalkozások, interaktív műhelyek, helyi termékek vására, fotókiállítások és könyvbemutatók, filmvetítések, illetve különböző sportvetélkedők és bemutatók várják az érdeklődőket.

Utóbbiak között igazi csemegének számít majd az erős emberek bemutatója. A tavalyi sikert követően idén is megtartják a szabadidős sportokról szóló konferenciát. A témában meghívott a Csomolungma csúcsát idén meghódító Teofil Vlad, illetve Toma Coconea, Avram Iancu és más neves sportolók. A kulturális kínálat három fotókiállítást, illetve díjnyertes ismeretterjesztő filmek szabadtéri vetítését is tartalmazza.

Az idei programsorozat újdonságának számítanak a könyvbemutatók. Székely Ervin legújabb, önéletrajzi ihletésű, sajátos, váradi hangnemű és szellemiségű romantikus regényét ismerhetik meg, melynek címe Szerelmes szakácskönyv szingliknek. Ugyanezen program keretében a GastroArt Kiadó gondozásában megjelent Misztótfalusi Kis Miklós 1695-ben kiadott szakácskönyvének román fordításával kerülhetnek közelebbi kapcsolatba.

Természetesen a gyerekeket sem felejtik el. Számukra gyerekműhelyt szerveznek, melynek során mézeskalács-rajzolás, bábukészítés és főzőtanfolyam is lesz. Az érdeklődőknek lehetőség adódik ingyenes kutyafogathajtó túrákra is.

Hisszük, hogy Borszék végre elfoglalhatja méltó helyét a nemzeti és európai balneoklimaterikus turizmus körforgásban. Kulturális sokszínűsége, helyi öröksége és természeti adottságai mindenképpen alkalmassá teszik erre a szerepre

– fogalmazott a szervezők nevében Dan Burlac. A Borszék Bogrács Fesztivál receptje nem titkos: sok jókedv, egy csipetnyi művészettel, multikulturalitással és kulináris élménnyel fűszerezve, és máris kész a mesebeli élmény. A részletes program hamarosan elérhető lesz a fesztivál hivatalos közösségi oldalán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS