Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Új óvodát, községházát és szennyvíztisztítót adtak át Kápolnásfaluban

Széchely István 2019. december 15., 19:31
HIRDETÉS

Az új óvodának, valamint a polgármesteri hivatal új épületének az elkészülését, illetve a szennyvíztisztítónak és a hozzá tartozó gerincvezetéknek a kiépítését ünnepelték vasárnap Kápolnásfaluban. Összesen majdnem kétmillió euró a megvalósított beruházások értéke.

Fotó: Veres Nándor

Két helyszínen három beruházás átadási ünnepségét tartották meg vasárnap Kápolnásfaluban: felépült a település új, kétszintes óvodája, elkészült a polgármesteri hivatal új épülete is, továbbá átadták a falu új szennyvíztisztítóját és a rendszer gerincvezetékét.

Egyszerre ennyi és ekkora összértékű beruházás nem volt Kápolnásfaluban,

amint azt Benedek László polgármester lapunknak elmondta, e tekintetben történelmi pillanat volt a mai. A kétszintes óvodát 500 ezer euró értékű, európai uniós pályázati finanszírozásból építették fel, az épületben a csoporttermek, illemhelyek mellett betegszoba, tálalókonyha, illetve iroda is helyet kapott, udvarán pedig modern játszótér.

Várják a beiratkozókat

Az óvoda a játékos felfedezések, az ismeretszerzés első birodalma, ezért olyan fontos egy ember személyiségének alakulásában. A számítógépek, okostelefonok világban a mai óvodának nagy felelőssége van – hangsúlyozta az eseményen mondott beszédében Bálint Irma, a helyi általános iskola és az óvoda igazgatónője. Elmondta, jelenleg három csoporttal működik a tanintézmény, de a csoportok száma a beiratkozásoktól függ.

Fotó: Veres Nándor

A kápolnásfalusi napközis korú gyerekek jó részét Szentegyházán járatják napközibe szüleik, és mivel januárban kezdődik a beiskolázási időszak, a tanintézet vezetője megragadta az alkalmat és

kérést intézett a szülőkhöz: tegyék meg igényeiket arra, hogy gyerekük a következő tanévtől a kápolnásfalusi óvodába járjon.

A két helyszínen megrendezett átadássorozaton Benedek László polgármester mellett beszédet mondott Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, valamint Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, továbbá jelen volt az eseményen Ioan Hîrb, a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) Hargita megyei kirendeltségének vezetője is. Az új épületeket Major Sándor plébános áldotta meg.

HIRDETÉS

Sebestyén Csaba beszédében egyebek mellett elmondta, a családi gazdaságok megerősítését tűzték ki célul a következő évekre, hogy vonzóbb legyen a vidék a fiatalok számára, és beteljenek az óvodák, iskolák.

Távlatokban gondolkodnak

A szennyvíztisztító állomást és a rendszerhez tartozó mintegy nyolc kilométer hosszú gerincvezetéket egymillió eurós európai uniós finanszírozásból építették ki. A rendszert jövő év tavaszán helyezik működésbe, és amint az időjárás engedi, megkezdik a bekötéseket is – mondta el beszédében Benedek László polgármester.

A polgármesteri hivatal új épülete kétszintes, már jó öt éve felhúzták az épületet, de lassan haladt a befejezése, és a településvezető szerint nem is tartották elsődleges feladatuknak ezt, mert mindig voltak fontosabb beruházások. A munkálat költségei az épület bebútorozásával együtt elérik a 250 ezer eurós értéket, ezt saját költségvetéséből, állami támogatásból, illetve a megyei tanács hozzájárulásából fizette az önkormányzat.

Fotó: Veres Nándor

Mivel eredetileg a helyi közbirtokossági is az új épületben kapott volna helyet, ők is részt vállaltak a költségekből, ezt az elkövetkező három évben visszafizeti a településvezetés, ugyanis időközben saját székházba költözött a közbirtokosság. A polgármesteri hivatal új, 190 négyzetméter alapterületű épületének

földszintjén az ügyfélfogadási helyiségek kapnak helyet és a gyűlésterem, ahol majd az esketések is lesznek.

Az átadott fejlesztések nemcsak a település jelene iránti gondoskodást jelentik, hanem legfőképpen azt, hogy a közösség vezetői távlatokban és felelősséggel gondolkodnak. „Óvodát ugyanis olyan helyen építenek, ahol vannak gyermekek, komoly beruházásokat pedig ott eszközölnek, ahol a közösség hisz saját magában, hisz erejében és hisz egy közös jövőben” – fogalmazott beszédében Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, egyszersmind tolmácsolva Tóth László főkonzul üdvözletét és jókívánságait.

Fotó: Veres Nándor

„Mindannyian, ha visszagondolunk, hogy milyen körülmények között jártunk óvodába, akkor nyugtázhatjuk, hogy itt Kápolnásfaluban a megye legkorszerűbb napközi otthonába járhat a legifjabb generáció” – mondta beszédében Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, a polgármesteri hivatal új épületével kapcsolatban hangsúlyozva az összefogás és az együttműködés fontosságát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS