Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Új kettős kereszt került a csíkszentmihályi templom tornyára

Iszlai Katalin 2020. május 04., 10:55

Új keresztet helyeztek el a napokban a csíkszentmihályi római katolikus vártemplom tornyán a műemlékegyüttes teljes körű felújításának részeként. A toronygömbben egy időkapszula is helyet kapott.

Fotó: Pinti Attila

Évekig tartó engedélyeztetési eljárás után láthattak hozzá idén a csíkszentmihályi műemlék templom teljes körű külső felújításához. A közel másfél millió lej értékű beruházást a pályázati határidő szerint december végéig kell befejeznie a kivitelezőnek.

Mint Bogos Róbert projektfelelőstől megtudtuk,

a templom felújításának folyamata még 2016 márciusában kezdődött el, műemlék lévén azonban az engedélyeket csak három évvel később sikerült beszerezniük, így a konkrét felújítási munkálatokhoz csak tavaly láthattak hozzá.

Első körben a belső felújításokat végezték el egy másik, a Szent László emlékévhez kapcsolódó pályázat segítségével. Feltárták, restaurálták és konzerválták a templomban található, 1420-as évekből származó Szent László freskót.

Emellett az 1750-es évekből előkerült barokk oltárfestményt is restaurálták, illetve két 1936-ban festett falfestményt is, amelyek az angyali üdvözletet és az utolsó vacsorát örökítik meg. Továbbá korszerűsítették a hangosítást, a világítást és az elektromos fűtést. A jelenleg folyamatban lévő, másik pályázat által megvalósuló teljes külső felújításhoz idén láttak hozzá, és az év végéig kell befejezniük. A beruházás értéke 1,4 millió lej (102,2 millió forint). A munkálatokat a magyar kormány 80,1 millió forinttal támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül. Ezt egészíti ki a helyi közbirtokosság és a hívek adománya, illetve a helyi önkormányzat támogatása.

A külső munkálatok eddigi leglátványosabb mozzanatát csütörtökön végezték el, amikor egy új, rekonstruált kettős keresztet helyeztek a templomtoronyra.

A toronygömbbe egy időkapszulát is elhelyeztek, mivel Bogos Róbert elmondása szerint csalódásként élték meg, hogy a régi kereszt eltávolítása után semmilyen régi iratot nem találtak, csupán néhány krajcárt.

Fotó: Pinti Attila

Így az új toronygömbbe elhelyezett időkapszulával az utókor számára örökítenék meg a jelenlegi felújítás részleteit. A héten a torony restaurálásával és a tetőszerkezet felújításával folytatódnak a munkálatok.

A műemlék templom teljes külső felújításának részleteivel kapcsolatosan Bogos Ernő tervező azt is elárulta, hogy a kivitelezés során szükséges néhány helyen konszolidációs munkálatokat végezni, például a sekrestye egyik sarkának falazását kell majd megoldani.

Fotó: Pinti Attila

A teljes körű felújítás egyébként nem csak magára a templomra, hanem a templomegyüttesre vonatkozik, amely magába foglalja a védőfalakat, két kaput és a sarokbástyát is.

A tervezés során előzetes kutatásokat is végeztek annak érdekében, hogy a templomot az eredeti formája szerint állítsák helyre. A tervező rámutatott: a műemléképületek többségéhez hasonlóan a csíkszentmihályi templomnak is sajátossága, hogy különböző korok építési fázisai köszönnek vissza rajtuk.

Megfigyelhetők lesznek a középkori gótikus építészet fázisai és az 1800-as évek közepén elvégzett átfogó beavatkozás részletei is, amelyek tulajdonképpen megadták a templom mai formáját

– zárta Bogos Ernő.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat