Világrekordot döntöttek Székelyudvarhelyen

Világrekordot döntöttek Székelyudvarhelyen

Fotó: Lukácsi Lehel

A legnagyobb mennyiségű töltött káposzta egy edényben – ezt a Guiness-világrekordot szerezte meg a székely anyaváros együttműködve Csíkszeredával, Gyergyószentmiklóssal, Kézdivásárhellyel és Sepsiszentgyörggyel. Kétszázötven önkéntes segítségével közel három tonnás abszolút rekord született szombaton a székelyudvarhelyi sportcsarnokban.

Veres Réka

2014. november 08., 19:342014. november 08., 19:34

2014. november 08., 21:132014. november 08., 21:13

Már pénteken elkezdődött a rekorddöntéshez szükséges előkészítő munka: az öt partnervárost képviselő 250 önkéntes részletes felkészítés – és fertőtlenítés – után 22 órakor órakor kezdte el a töltelékek készítését. A csapatokra osztott önkénteseket a partnervárosok tizenhárom legjobb szakácsa irányította, útbaigazítással látva el őket. A gigászi munka közben mindenkit a szabályok betartására buzdítottak, valamint a figyelmes göngyölítésre hívták fel a figyelmet.

Együttműködésből született a rekord

„Szeretek enni, ebből kifolyólag szeretek főzni is” – válaszolta Biró-Boér Attila arra a kérdésünkre, hogy miért csatlakozott a kezdeményezéshez. Ő egyrészt Gyergyószentmiklós polgármesteri hivatalát, másrészt a Földváry Károly Hagyományőrző Huszárbandériumot képviselte önkéntesként. Elárulta, a huszár körökben is erről ismerik, általában ő felel a finomságok elkészítéséért. A huszárbandérium önkéntese szerint meglepően gyorsan ment a töltési folyamat – legalábbis ahhoz a mennyiséghez képest, amit személyenként kellett elkészíteniük a vállalkozó szelleműeknek. Csapatában fejenként 215 tölteléket kellett elkészíteniük. Az egymásra figyelés – ez a titka Biro-Boér Attila szerint a káposzta gyors töltésének. Csapatával együtt 1 óra 10 perc alatt teljesítette a göngyölítési kvótát, hatékonyságuk a munka előtti megbeszélésnek, valamint a „futószalag technikának” volt az eredménye. 

A legjobb székely szakácsok vezényelték a kísérletet

A világrekorder töltött káposzta receptjét Benedek Árpád gyergyószentmiklósi mesterszakács biztosította, akit további tizenhárom mesterszakács segített a folyamatban. A kóstolásért többek között Lukács István, a székelyudvarhelyi Küküllő szálloda éttermét vezető szakácsa is felelt.

„Mindenekelőtt finom kell legyen, ez az elsődleges kritérium, ugyanakkor megfelelően kell megpuhuljon a káposzta és a töltelék” – magyarázta a mesterszakács, hogy mire kellett figyelnie a kóstolás közben. A szálloda konyhafőnöke elárulta, hogy a világrekorder töltött káposzta titka a felhasznált hús, a savanyú káposzta, a kiváló íze pedig a füstölt csülökben rejlik.

Telt ház a hivatalos rekordkísérleten

A székelyudvarhelyi sportcsarnokban a szurkolók helyét a lelkes önkéntesek és kíváncsiskodók vették át a szombaton. Várakozás közben néptánccsoportok előadásait követhették, akik ünnepibbé tették a rekordkísérlet hangulatát a töltött káposzta ellenállhatatlan illatában. A feszültség, az izgalom, de az érdeklődők tömege is megnőtt délutánra, amikor Annabel Lawday, a Guinness World Records bírája színpadra lépett, hogy a kísérlet eredményét értékelje.

Közel három tonna egy fazékban

A közösség igazán megdolgozott azért, hogy megdöntse a rekordot – mondta el Annabel Lawday köszöntőjében. A pénteki előkészületeket is megtekintve a bíra úgy vélte, hogy a Guiness World Records szabályainak megfelelve készültek el a töltelékek. A súlyrekord meghatározásakor az üresen megmért edény és a töltelékek súlyát vette számításba, majd elárulta, hogy a végeredmény 2960 kilogramm lett, majdnem kétszerese a korábbi rekordnak. A hitelesített rekorddöntés hallatára a több száz önkéntes és kíváncsiskodó ujjongással töltötte el a sportcsarnokot, amit az ötletet kezdeményező árulánc lufiesője tetőzött.

Jótékony cél vezérelte a kezdeményezést

A Világrekord a közösségért elnevezésű akció célja egyébként a hátrányos helyzetűek megsegítése volt. Miután átvették a Guinness diplomát, a kezdeményező nagyáruház képviselői elmondták, bár a rekorddöntésben a töltelékek súlya számított, a rászorulók segítésében viszont ezek száma volt fontos, ugyanis az áruház minden elkészült töltelék után egy lejt adományozott a partnervárosok által javasolt intézményeknek.

A rekordot döntő majd három tonnát 27 104 töltelék tette ki, így az áruház egyenként ugyanennyi lejt adományozott a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal szociális osztályának, a kézdivásárhelyi gyerekelhelyező és városi szociális központnak, a gyergyószentmiklósi Napsugár az Esőben Egyesületnek, a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Otthonnak, valamint a házigazda városban működő Orbán Alapítványnak.

Nemcsak a kíváncsiskodók kóstolhatták meg

Öt intézmény és egyesület kapott pénzbeli adományt, de további negyven szociális intézmény, hajléktalanszálló, árvaház és öregotthon kap töltött káposztát adományként a 2960 kilogrammból.

Székely rekord az angol bíra szemszögéből

Annabel Lawday, a Guinness World Records bírája Londonból érkezett Székelyudvarhelyre pénteken. „A hitelesítés alatt főként a káposztára kellett figyelnem, hiszen ebben az ételben ez az egyik legfontosabb hozzávaló. Figyelembe vettem azt is, hogy hagyományos recept szerint készült-e a töltöttkáposzta. Továbbá azt vettem számításba, hogy a végeredmény ehető-e, végül, de nem utolsósorban pedig, hogy nagyobb-e a súlya, mint a korábbi rekordé” – mondta el a Székelyhonnak Annabel Lawday.

A bíra elárulta, a székely töltött káposzta nagyon finom lett – korábban már evett hasonlót, így ismerős volt az íze. Bár ittlétének nagyrészét a hitelesítéshez szükséges mérésekkel töltötte, mégis betervezte Székelyudvarhely városlátogatását hazaautazása előtt.

A korábbi rekord

Székelyudvarhely előtt az adai Gali Zoltán vendéglős kezében volt a legtöbb töltelékes káposzta elkészítése egy edényben Guiness-rekord. A vajdasági vendéglős és csapata 1418 kilogramm töltött káposztával került a rekordok könyvébe 2011-ben, amikor több mint tízezer tölteléket főzött egy 3500 literes bográcsban. Székelyudvarhelyen egy három méter átmérőjű, 4580 literes, helyi mesterektől rendelt edényben főzték meg a majdnem 2960 kilogramm töltött káposztát.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 20., hétfő

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján

Hétfő reggel 9 órától több ponton is forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhelyen, ugyanis a Harvíz Rt. megkezdi munkálatait a Kaufland előtti körforgalomban.

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján
2023. február 03., péntek

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája

1989-ben elhelyezett időkapszulát találtak a bikafalvi református templom felújítása során, amelynek tartalmát a sajtó előtt tárták fel pénteken. Az esemény során az épület helyreállításának részleteiről is mesélt a helyi lelkipásztor.

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája
2023. február 02., csütörtök

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen

Az „együtt” ereje – élet, onkológiai diagnózis után címmel tartanak előadást pénteken délután öt órától a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben (HBC).

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen
2023. január 26., csütörtök

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától

Kisebb-nagyobb módosításokkal elfogadta a székelyudvarhelyi képviselő-testület csütörtökön a város 220 millió lejes költségvetését, cserébe viszont a betervezett beruházások megvalósítását várja el.

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától
2023. január 25., szerda

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában

Javítási munkálatok miatt szünetel az áramszolgálatatás több székelyudvarhelyi utcában csütörtökön, napközben.

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában
2023. január 13., péntek

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét

Le kell győzni a kishitűséget, nem szabad engedni a nyugat csábításának, élettel kell megtölteni a felújított és felépített tanintézeteket – mondta el Soltész Miklós államtitkár pénteken Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnázium épületének átadásán.

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét
2023. január 10., kedd

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást

Egy fiatalokból álló társaság két tagja rongálta meg szilveszter éjjelén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) által kiállított fényképeket a székelyudvarhelyi Sétatéren – kedden sikerült beazonosítani az elkövetőket.

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást
2023. január 10., kedd

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell

Csökkentek a fűtésre szánt önkormányzati kiadások Farkaslakán és Székelyvarságon, miután tavaly ősszel mindkét településen üzembe helyeztek egy-egy faaprítékkal működő, napkollektorokkal kiegészített kazánt.

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell
2023. január 08., vasárnap

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár

Szinte teljesen befejeződtek az oltárépítési munkálatok az Oroszhegy községhez tartozó Kápolnamezőben (Nyúlád-tető), amelyet nem hivatalos búcsújáróhelyként használtak több száz évig a környék lakói. Idén az egyház képviselői megáldanák az építményt.

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Elhunyt férfi holttestét találták meg Székelyvarságon a mezőn január 2-án, a rendőrségi vizsgálat szerint az idegenkezűség kizárható. Az ügyben még tart a nyomozás.

Holttestet találtak Székelyvarságon
Holttestet találtak Székelyvarságon
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!