HIRDETÉS

Világrekordot döntöttek Székelyudvarhelyen

Veres Réka 2014. november 08., 19:34 utolsó módosítás: 2014. november 08., 21:13

A legnagyobb mennyiségű töltött káposzta egy edényben – ezt a Guiness-világrekordot szerezte meg a székely anyaváros együttműködve Csíkszeredával, Gyergyószentmiklóssal, Kézdivásárhellyel és Sepsiszentgyörggyel. Kétszázötven önkéntes segítségével közel három tonnás abszolút rekord született szombaton a székelyudvarhelyi sportcsarnokban.

Fotó: Lukácsi Lehel

Már pénteken elkezdődött a rekorddöntéshez szükséges előkészítő munka: az öt partnervárost képviselő 250 önkéntes részletes felkészítés – és fertőtlenítés – után 22 órakor órakor kezdte el a töltelékek készítését. A csapatokra osztott önkénteseket a partnervárosok tizenhárom legjobb szakácsa irányította, útbaigazítással látva el őket. A gigászi munka közben mindenkit a szabályok betartására buzdítottak, valamint a figyelmes göngyölítésre hívták fel a figyelmet.

Együttműködésből született a rekord

„Szeretek enni, ebből kifolyólag szeretek főzni is” – válaszolta Biró-Boér Attila arra a kérdésünkre, hogy miért csatlakozott a kezdeményezéshez. Ő egyrészt Gyergyószentmiklós polgármesteri hivatalát, másrészt a Földváry Károly Hagyományőrző Huszárbandériumot képviselte önkéntesként. Elárulta, a huszár körökben is erről ismerik, általában ő felel a finomságok elkészítéséért. A huszárbandérium önkéntese szerint meglepően gyorsan ment a töltési folyamat – legalábbis ahhoz a mennyiséghez képest, amit személyenként kellett elkészíteniük a vállalkozó szelleműeknek. Csapatában fejenként 215 tölteléket kellett elkészíteniük. Az egymásra figyelés – ez a titka Biro-Boér Attila szerint a káposzta gyors töltésének. Csapatával együtt 1 óra 10 perc alatt teljesítette a göngyölítési kvótát, hatékonyságuk a munka előtti megbeszélésnek, valamint a „futószalag technikának” volt az eredménye. 

A legjobb székely szakácsok vezényelték a kísérletet

A világrekorder töltött káposzta receptjét Benedek Árpád gyergyószentmiklósi mesterszakács biztosította, akit további tizenhárom mesterszakács segített a folyamatban. A kóstolásért többek között Lukács István, a székelyudvarhelyi Küküllő szálloda éttermét vezető szakácsa is felelt.

„Mindenekelőtt finom kell legyen, ez az elsődleges kritérium, ugyanakkor megfelelően kell megpuhuljon a káposzta és a töltelék” – magyarázta a mesterszakács, hogy mire kellett figyelnie a kóstolás közben. A szálloda konyhafőnöke elárulta, hogy a világrekorder töltött káposzta titka a felhasznált hús, a savanyú káposzta, a kiváló íze pedig a füstölt csülökben rejlik.

Telt ház a hivatalos rekordkísérleten

A székelyudvarhelyi sportcsarnokban a szurkolók helyét a lelkes önkéntesek és kíváncsiskodók vették át a szombaton. Várakozás közben néptánccsoportok előadásait követhették, akik ünnepibbé tették a rekordkísérlet hangulatát a töltött káposzta ellenállhatatlan illatában. A feszültség, az izgalom, de az érdeklődők tömege is megnőtt délutánra, amikor Annabel Lawday, a Guinness World Records bírája színpadra lépett, hogy a kísérlet eredményét értékelje.

Közel három tonna egy fazékban

A közösség igazán megdolgozott azért, hogy megdöntse a rekordot – mondta el Annabel Lawday köszöntőjében. A pénteki előkészületeket is megtekintve a bíra úgy vélte, hogy a Guiness World Records szabályainak megfelelve készültek el a töltelékek. A súlyrekord meghatározásakor az üresen megmért edény és a töltelékek súlyát vette számításba, majd elárulta, hogy a végeredmény 2960 kilogramm lett, majdnem kétszerese a korábbi rekordnak. A hitelesített rekorddöntés hallatára a több száz önkéntes és kíváncsiskodó ujjongással töltötte el a sportcsarnokot, amit az ötletet kezdeményező árulánc lufiesője tetőzött.

Jótékony cél vezérelte a kezdeményezést

A Világrekord a közösségért elnevezésű akció célja egyébként a hátrányos helyzetűek megsegítése volt. Miután átvették a Guinness diplomát, a kezdeményező nagyáruház képviselői elmondták, bár a rekorddöntésben a töltelékek súlya számított, a rászorulók segítésében viszont ezek száma volt fontos, ugyanis az áruház minden elkészült töltelék után egy lejt adományozott a partnervárosok által javasolt intézményeknek.

A rekordot döntő majd három tonnát 27 104 töltelék tette ki, így az áruház egyenként ugyanennyi lejt adományozott a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal szociális osztályának, a kézdivásárhelyi gyerekelhelyező és városi szociális központnak, a gyergyószentmiklósi Napsugár az Esőben Egyesületnek, a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Otthonnak, valamint a házigazda városban működő Orbán Alapítványnak.

Nemcsak a kíváncsiskodók kóstolhatták meg

Öt intézmény és egyesület kapott pénzbeli adományt, de további negyven szociális intézmény, hajléktalanszálló, árvaház és öregotthon kap töltött káposztát adományként a 2960 kilogrammból.

Székely rekord az angol bíra szemszögéből

Annabel Lawday, a Guinness World Records bírája Londonból érkezett Székelyudvarhelyre pénteken. „A hitelesítés alatt főként a káposztára kellett figyelnem, hiszen ebben az ételben ez az egyik legfontosabb hozzávaló. Figyelembe vettem azt is, hogy hagyományos recept szerint készült-e a töltöttkáposzta. Továbbá azt vettem számításba, hogy a végeredmény ehető-e, végül, de nem utolsósorban pedig, hogy nagyobb-e a súlya, mint a korábbi rekordé” – mondta el a Székelyhonnak Annabel Lawday.

A bíra elárulta, a székely töltött káposzta nagyon finom lett – korábban már evett hasonlót, így ismerős volt az íze. Bár ittlétének nagyrészét a hitelesítéshez szükséges mérésekkel töltötte, mégis betervezte Székelyudvarhely városlátogatását hazaautazása előtt.

A korábbi rekord

Székelyudvarhely előtt az adai Gali Zoltán vendéglős kezében volt a legtöbb töltelékes káposzta elkészítése egy edényben Guiness-rekord. A vajdasági vendéglős és csapata 1418 kilogramm töltött káposztával került a rekordok könyvébe 2011-ben, amikor több mint tízezer tölteléket főzött egy 3500 literes bográcsban. Székelyudvarhelyen egy három méter átmérőjű, 4580 literes, helyi mesterektől rendelt edényben főzték meg a majdnem 2960 kilogramm töltött káposztát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
31 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS