Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Új arcát mutatja a Refi főépülete

Kovács Eszter 2012. augusztus 22., 16:40 utolsó módosítás: 2012. augusztus 22., 17:05

Lekerült a lepel a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium főépületének felújított homlokzatáról. A „csinosítási” munkálatot továbbiak is követik: az iskolakezdésig az épület földszinti irodahelységeit is feljavítják, az itt lévő régi bútorokat restaurálják.

Fotó: Veres Nándor

Az udvarhelyi református kollégium nemrégiben visszaszolgáltatott főépületének homlokzatát legutóbb 1991-ben restaurálták, a belső udvarra néző falakat pedig még régebben. A homlokzat felújítását a Lukács Alpin Kft. végezte, a beruházás összértéke 180 ezer lej, melynek oroszlánrészét a református egyházkerület fedezi. A kültéri munkákat jelentős belső felújítás is követi, az idén száz éves épületnek szeptember 8-ára, a református kollégium ünnepi évnyitójára kell elkészülnie.

Egyébként a homlokzat-felújítás részeként a toronyóra megjavítására is sor kerül majd, ez egyelőre azonban nem prioritás értékű, tudtuk meg Tőkés Zsolt, iskolaigazgatótól. Az órát működtető régi mechanikus szerkezetet valamikor elektronikusra cserélték, az igazgató feltételezése szerint az új berendezés nem bírta mozgatni a közel egykilogrammos mutatókat. „Néhány éve meg volt javítva, de csupán néhány hónapig működött az óra. Habár pillanatnyilag nem prioritás, az elkövetkezőkben gondoskodunk arról, húgy újból működjön a toronyóra” – tette hozzá végül Tőkés Zsolt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS