Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ruhagyűjtés – minden jól jön

Kovács Eszter 2014. augusztus 07., 19:38

Több ezer kilogramm használt ruha gyűlt össze a Gyulafehérvári Caritas kezdeményezése révén, melynek részeként összesen hatvanöt ruhagyűjtő konténert helyeztek ki Hargita és Kovászna megye nagyobb településein. Az akció célja ruházati cikkekkel segíteni a rászoruló családokat, a gyűjtésben Székelyudvarhely is jól teljesít.

Fotó: Veres Nándor

A város több pontján összesen hat használtruha-gyűjtő konténert helyeztek el, melyekbe a már megunt vagy kinőtt, de viselhető állapotban lévő ruhaneműket, lábbeliket és gyermekjátékokat lehet bedobni.

Gyerekruhára lenne szükség

Udvarhelyen rendkívül lelkesen indult a gyűjtés, számolt be Péterfi Attila projektvezető, az első hónapokban hetente kétszer is ki kellett üríteni a konténereket. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy több tárolóra is szükség lenne, ezért egyeztetéseket folytatunk a városvezetőséggel újabb négy-öt konténer elhelyezéséről” – magyarázta. A programfelelős hozzátette, ezúton fejezi ki köszönetét a kezdeményezők nevében is mindazoknak, akik bekapcsolódtak a projektbe. A lakosság egyelőre az amúgy is felesleges ruhaneműktől szabadul meg, így például meglehetősen kevés gyermekruha és játék kerül a konténerekbe, holott a kérések alapján erre lenne a legnagyobb szükség. „Bevett szokás Székelyföldön, hogy a kisgyermekes családok egymás között cserélik a baba- és gyerekruhákat, illetve a szervezett bababörzék is gyakoriak, így sok felesleges gyerekruha nem marad a háztartásokban” – osztotta meg tapasztalatait a projektvezető. Egyébként gyakran kerülnek már használhatatlan állapotú ruházati cikkek is a tárolókba, ezek újrahasznosítását a konténereket szolgáltató magyarországi cég felvállalta.

Gondot okoznak a guberálók

A konténerek kihelyezése után több városban is felmerült a probléma, hogy a tárolókat guberálók fosztották ki. Péterfi Attila szerint a megelőzés legbiztosabb módja, hogy nem várják meg, míg színültig telnek a tárolók, hisz így azok tartalmához könnyedén hozzá lehet férni. „A benne lévő ruháktól függően akár 300 kilogrammnyi adomány is összegyűlhet néhány nap alatt, rendszerint azonban már 150–200 kilónyi ruhával és cipővel is megtelik egy-egy tároló. Ilyenkor igyekszünk a lehető leggyorsabb időn belül kiüresíteni azokat. Bízunk benne, hogy így a jelenséget sikerül visszaszorítani” – tette hozzá.

Gyűjtőakciók vidéken

Az iskolakezdésre újabb gyűjtési akciót terveznek a kezdeményezők, továbbá folyamatosan várják azon családok jelentkezését, akiknél elkelne az adomány. „A meglévők mellett hamarosan további tíz konténert szeretnénk elhelyezni Szovátán is, illetve reméljük, hogy újabbak kihelyezésére is lesz lehetőség” – tudtuk meg. Az eredeti elképzelés szerint a két megye nagyobb községeire is kiterjedt volna a program, a tapasztalat azonban azt mutatja, nem indokolt a konténerek kihelyezése, így a helybéli civil szervezetek, önkormányzatok és egyházközségek közreműködésével időszakosan rendeznek majd vidéki gyűjtési akciókat. Péterfi Attila summázásként hozzátette, minden használt ruha jól jön, hisz a program célja kettős, a rászoruló családok megsegítése mellett az újrahasznosítás is kiemelt szempont.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS