HIRDETÉS

Oroszhegyi Szilvanapok: a helyi értéket ünnepelték

Fülöp-Székely Botond 2015. szeptember 13., 17:13 utolsó módosítás: 2015. szeptember 13., 17:29

Noha az időjárás nem mindig kedvezett a kinti tevékenységekhez, idén sem maradt el az Oroszhegyi Szilvanapok beígért programsorozata, amelyet a hétvégén a Nyúlád-tetőn rendeztek meg. Az érdeklődőket egyebek mellett főzőversennyel, néptáncbemutatókkal, koncertekkel várták a szervezők, ugyanakkor vasárnap terményáldó szentmisét is tartottak.

Fotó: Mihály Csaba

„Van nekünk az oroszhegyi szilvánk, amelynek több határon átívelő a hírneve – a belőle készült katyó vagy a szilvapálinka egyfajta megélhetést biztosít a helyieknek. Büszkék is vagyunk erre a gyümölcsre, egyebek mellett ezért is üljük a mostani ünnepet” – mondta el portálunknak Pál-Székely Sándor, a rendezvény főszervezője.

A fesztivál programjai mindvégig a helyi értékek bemutatására, a kultúrára fókuszáltak: fellépett több néptáncegyüttes, zenész, tartottak reneszánszbemutatót, sőt a Honfoglalástól Európáig című rockoperát is láthatták az érdeklődők a kaposvári Megabox társulat előadásában. Bálint Imre Elemér, a község polgármestere kiemelte, az események fontos részét képezte a vasárnapi terményáldó szentmise, melynek során megköszönhették Istennek az idei termést. Az elöljáró elmondta, idén kisebb összeget fordíthattak a szilvanapok megszervezésére, így például tűzijáték helyett inkább tábortűzzel zárták a szombat estét. Mindemellett a polgármester úgy gondolja, a fesztivál lényege nem az, hogy minél több külföldi fellépő legyen, hanem a közös ünnep, az együttlét.

Összesen tizennégy csapat mérkőzött meg az Oroszhegyi Szilvanapokon rendezett főzőversenyen – az ételeket az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend képviselői pontozták. Lőrincz Márton, a lovagrend főkancellárja elmondta, nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen rengeteg érdekes és finom ennivaló készült, egyebek mellett pacallal bolondított körömpörkölt vagy rókagombás kakasherepörkölt puliszkával. Általánosságban a nevezők legnagyobb hibájaként azt jelölte meg, hogy visszafogottan fűszereznek. A versenyt végül a R.Ö.TY.K.E. csapat nyerte a „bodzás rötykegulyással”.


Új autó, épülő kultúrcsűr

Bálint Imre Elemértől még megtudtuk, hogy a hétvégén új terepjáróval lett gazdagabb a helyi tűzoltóállomás. A Mitsubishi megvásárlását az önkéntes tűzoltók bukaresti kollégái ajánlották, mivel az autó nehéz terepen is könnyen közlekedik, így az elzártabb részeken is gyorsan beavatkozhatnak a tűzoltók. A Nyúlád-tetőn épülő turisztikai központtal kapcsolatban elmondta, a faszerkezetű „csűr” munkálatai némileg elhúzódtak, azonban vélhetően egy hónapon belül befejeződik a kivitelezés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS