Megnyitják szombaton a parajdi új strandot

Megnyitják szombaton a parajdi új strandot

Fotó: Thomas Campean

Szombaton nyílt nappal avatják fel a korszerűsített, több mint ötezer négyzetméteren elterülő parajdi új, sós vizű strandot. A felépített komplexum Erdély legnagyobb sósvizű strandja, több mint 1,3 millió euróba került. A sóbánya igazgatója reméli, mindenkinek meg fogja érni a várakozás.

Veres Réka

2014. június 26., 18:452014. június 26., 18:45

2014. június 26., 21:352014. június 26., 21:35

A bukaresti Igloo építészeti és formatervezői vállalat látott potenciált Parajdban, ők készítették el a látványtervet és a megvalósítási tanulmányt, illetve a sós fürdő kivitelezési tervét is. A régi már nem felelt meg sem a higéniai, sem a látogatók által támasztott feltételeknek, így vált sürgőssé a felújítás, amely egy nagyszabású befektetés első lépése – tudtuk meg Seprődi Zoltán bányaigazgatótól.

Bontás, majd építés

„Nyomást akartunk gyakorolni azzal, hogy kicsit hamarabb bontottuk le a régi épületeket és medencéket, mint ahogyan elképzeltük. Ahhoz, hogy kivitelezhessük a tervet, éreztetni akartuk a politikummal meg a bukaresti vezetőséggel, hogy fontos a munkálatok megkezdése” – magyarázta Seprődi a kétéves kiesést, bevallva: nem várta el, hogy mindenki egyetértsen a döntéssel, és megértette azokat is, akik panaszkodtak emiatt. Tudomásul vette, fájdalmas volt a helyi vendéglátó-egységeknek a strand hiánya, viszont reméli, hogy az eredmény ellensúlyozza a várakozást. A helyi önkormányzattal jól működtek együtt a munkálatok alatt, hiszen a bontási, építkezési engedélyek kibocsátásában melléjük álltak, és nem hátráltatták a projektet semmilyen szinten, mindenkinek érdeke volt a beruházás megvalósítása.


Egymillió eurót meghaladó álom

A nagyszabású beruházás műszaki része 1,3 millió euróba került, azonban ebbe nincs beleszámítva az egyéb felszereltség, mint például a bútorzat. A kivitelező mindennel ellátva adta át az egyedi komplexumot, azonban a bútorzat nem képezte részét az eredeti tervnek, így az elmúlt hetekben ezeket szerelték fel a strandon. Hét és fél év alatt térül meg a befektetés a megvalósíthatósági tanulmány szerint, azonban a bányaigazgató úgy véli, ez nagymértékben függ a strand menedzselésétől és a parajdi turistaforgalomtól. 2009-ben a látogatók száma csökkent, idén viszont már növekedési tendencia észlelhető – tudtuk meg az igazgatótól, aki megjegyezte, a korszerűsítést követően a fürdőkomplexum befogadóképessége megduplázódott. Korábban mintegy ezer látogató strandolt naponta, és több mint hetvenezer egy szezon alatt – remélik, ennél már csak többen fognak. Szombattól a strand kiszolgáló egységei is több szolgáltatással várják a vendégeket, akik szintén bevételt generálnak, így a befektetés mindenképp megtérülni látszik az elkövetkező években.


Az extrák

Sóra hangolt szürke látványbeton és modern faelemek fogadják a fürdővendégeket a bejáratnál. A több mint 5500 négyzetméteren elterülő komplexum két medencéjében pancsolhatnak szombattól a vendégek, emellett tusolók és öltözők is rendelkezésükre állnak. Három bár várja a fürdőzőket, ezek közül egyet a medencébe süllyesztettek. Több száz napozóágyat helyeztek el a komplexum területén, ahol helyet kapott még egy gyorsétterem, illetve egy fedett terasz is. Ami a személyzetet illeti, úszómesterek fognak tornagyakorlatokat tartani a gyógyhatású vízben, a medence mellett pedig folyamatos készenlétben lesznek az egészségügyi szakemberek, akik szükség esetén orvosi ellátást biztosítanak az épületben található rendelőben. Ajándékboltból is jutott a strandra, nemcsak emléktárgyakat, hanem kalapokat, fürdőöltözetet is vásárolhatnak majd a vendégek.


Sötétedés után

Napközben délelőtt tíztől este nyolcig élvezhető a strand sós vize, gyerekeknek 15, felnőtteknek pedig 25 lejes egész napos belépővel. Délután négy órát követően kedvezményes jegyek válthatók, ekkor 10 lejre csökken a gyerek- és 20-ra a felnőttjegy ára. Az új köntösben tündöklő strand érdekessége, hogy hetente kétszer – csütörtökön és szombaton – éjszakai programmal is működik, ami azt jelenti, hogy este kilenctől tizenegy óráig 25 lejért hangulatteremtő medencei világítással kápráztatják el a vendégeket.

Ajándékórák

Szombaton délelőtt 10 órától déli 12-ig ingyenesen látogatható a strand. Délután 2-től tartják majd a hivatalos avatóünnepséget, ahol jelen lesznek a tervezők, az építők, a sóbánya vezetősége és a helyi önkormányzat képviselői.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 20., hétfő

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján

Hétfő reggel 9 órától több ponton is forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhelyen, ugyanis a Harvíz Rt. megkezdi munkálatait a Kaufland előtti körforgalomban.

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján
2023. február 03., péntek

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája

1989-ben elhelyezett időkapszulát találtak a bikafalvi református templom felújítása során, amelynek tartalmát a sajtó előtt tárták fel pénteken. Az esemény során az épület helyreállításának részleteiről is mesélt a helyi lelkipásztor.

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája
2023. február 02., csütörtök

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen

Az „együtt” ereje – élet, onkológiai diagnózis után címmel tartanak előadást pénteken délután öt órától a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben (HBC).

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen
2023. január 26., csütörtök

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától

Kisebb-nagyobb módosításokkal elfogadta a székelyudvarhelyi képviselő-testület csütörtökön a város 220 millió lejes költségvetését, cserébe viszont a betervezett beruházások megvalósítását várja el.

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától
2023. január 25., szerda

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában

Javítási munkálatok miatt szünetel az áramszolgálatatás több székelyudvarhelyi utcában csütörtökön, napközben.

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában
2023. január 13., péntek

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét

Le kell győzni a kishitűséget, nem szabad engedni a nyugat csábításának, élettel kell megtölteni a felújított és felépített tanintézeteket – mondta el Soltész Miklós államtitkár pénteken Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnázium épületének átadásán.

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét
2023. január 10., kedd

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást

Egy fiatalokból álló társaság két tagja rongálta meg szilveszter éjjelén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) által kiállított fényképeket a székelyudvarhelyi Sétatéren – kedden sikerült beazonosítani az elkövetőket.

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást
2023. január 10., kedd

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell

Csökkentek a fűtésre szánt önkormányzati kiadások Farkaslakán és Székelyvarságon, miután tavaly ősszel mindkét településen üzembe helyeztek egy-egy faaprítékkal működő, napkollektorokkal kiegészített kazánt.

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell
2023. január 08., vasárnap

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár

Szinte teljesen befejeződtek az oltárépítési munkálatok az Oroszhegy községhez tartozó Kápolnamezőben (Nyúlád-tető), amelyet nem hivatalos búcsújáróhelyként használtak több száz évig a környék lakói. Idén az egyház képviselői megáldanák az építményt.

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Elhunyt férfi holttestét találták meg Székelyvarságon a mezőn január 2-án, a rendőrségi vizsgálat szerint az idegenkezűség kizárható. Az ügyben még tart a nyomozás.

Holttestet találtak Székelyvarságon
Holttestet találtak Székelyvarságon
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!