Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Medvét gázolt el egy autó a Cekenden

Széchely István 2011. szeptember 08., 16:22 utolsó módosítás: 2012. február 10., 14:24

Medvét ütött el csütörtök reggel egy személygépkocsi a Cekend-tető közelében, az állat elpusztult, az autó annyira összetörött, hogy el kellett vontatni. A környéken gyakoriak a hasonló balesetek, ugyanis vadcsapások keresztezik az utat.

A medve még le tudta vonszolni magát az útról, de rövidesen kimúlt

Máréfalvától két kilométerre, a Cekend-tető közelében, a mézárus bódéktól körülbelül kétszáz méterre gázolta el a jármű a medvét. A balesetben az állat elpusztult, az ütközés olyan erős volt, hogy azonnal megállította a gépkocsit, ami annyira összetörött, hogy el kellett vontatni – mondta Mărmureanu Leonárd, a Nagyküküllő Vadász-Horgász Egyesület technikusa.

Az elütött állat egy fiatal, körülbelül hároméves nőstény medve volt, az ütközés után még le tudta vonszolni magát az útról, de rövidesen kimúlt. A baleset voltaképpen a senki földjén történt, ugyanis az út képezi több vadászterület határát, így az udvarhelyi vadásztársulat mellett több más vadásztársulat szakemberei is kiszálltak a helyszínre, akárcsak a megyei környezetvédelmi ügynökség képviselői.

„A medve, mivel nem tartozott a kilövési keretbe, az állam tulajdonát képezi, így bőrével és húsával is a környezetvédelmi minisztérium rendelkezik” – közölte Mărmureanu Leonárd. A szakember azt is elmondta, a balesetben részt vevő jármű teljes körű balesetbiztosítással rendelkezik, így a biztosító téríti meg az autóban keletkezett kárt. Egyébként a védett vadak (pl. medve, farkas, hiúz) által okozott károkat a környezetvédelmi minisztérium téríti meg, de ilyen esetekben nem jár kártérítés – tudtuk meg a Nagyküküllő Vadász-Horgász Egyesület szakemberétől.

A baleset helyszínén, illetve annak környékén számos vadcsapás keresztezi az utat – erre közlekedési tábla is figyelmeztet –, emiatt az elmúlt években több hasonló jellegű baleset is történt már, 2009-ben és 2008-ban is ütöttek el itt medvét, érdemes tehát elővigyázatosan közlekedni ezen az útszakaszon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
14 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS