Huszonöt éves álom: elkészült az új mentőállomás

Huszonöt éves álom: elkészült az új mentőállomás

Fotó: Veres Nándor

Elkészült a székelyudvarhelyi mentőszolgálat új otthona, az európai szinten is modernnek nevezhető és funkciójának teljesen megfelelő mentőállomást ünnepélyes keretek között adták át szerdán. Huszonöt éves álma vált valóra a székelyudvarhelyi mentőszolgálatnak, hiszen az új állomás létrehozása 1986 óta várat magára.

Széchely István

2012. június 20., 18:002012. június 20., 18:00

2012. június 20., 18:322012. június 20., 18:32

A székelyudvarhelyi mentőállomás dolgozói, a kórház, a városvezetés, a megyei mentőszolgálat, a megyei egészségbiztosítási pénztár, a megyei közegészségügyi igazgatóság, a történelmi egyházak képviselői, valamint a munkálatok anyagi támogatói egyaránt jelent voltak azon a szerdai átadóünnepségen, amely az új székelyudvarhelyi mentőállomás létrejöttéről szólt.

„Nagy elégtétel számomra, hogy innen köszönthetem önöket, hiszen 1986-ot írtunk, amikor elkészült az új mentőállomás tervrajza, de finanszírozás hiányában csak 2011-ben valósulhatott meg a beruházás” – ezekkel a szavakkal nyitotta az eseményt dr. Ambrus József az új mentőállomás épülete előtt. A megyei mentőszolgálat orvosigazgatója ezt követően átadta a szót dr. Péter Szilárdnak, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetőjének, aki az összefogás fontosságát hangsúlyozva elmondta, 2006-ban, amikor felszólításban közölték velük, hogy a mentőállomás épülete már életveszés állapotban van, még nem tudták, hogyan oldják meg a problémát. Annak köszönhetően, hogy az új mentőállomáson egy épületben dolgozhatnak a mentőautók vezetői és az asszisztensek, értékes másodperceket nyertek, de azt kívánja, ne történjenek olyan balesetek, ahol a reakcióidőnek ilyen nagy szerepe van – mondta Péter Szilárd.

Bunta Levente polgármester gratulált a mentőszolgálat dolgozóinak, jó csapatunk van az egészségügyben Székelyudvarhelyen – mondta. Beszédében a magyarság kormányzati képviseletének fontosságát hangsúlyozta. Örvend, hogy létrejött az új mentőállomás, és a mentőszolgálat továbbra is számíthat a város segítségére – fogalmazott Bunta Levente. A felszólalók sorában őt Duda Tihamér, a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője követte, aki a helyi emberek érdekeit szolgáló eredmények elérése szempontjából az egészségügyi rendszer decentralizációjának fontosságát emelte ki. „Ennek nincs jobb példája, mint Hargita megye. Bármelyik kórházunkba elmegyünk, látszik, hogy az elmúlt két esztendőben annyit fejlődött, mint korábban húsz év alatt” – fogalmazott Duda Tihamér. A biztosítópénztár vezérigazgatója és dr. Tar Gyöngyi, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője is elismerően szólt a mentőszolgálat alkalmazottairól, akik a nehéz körülmények között is példásan helytállnak munkájukban. Mint egyszerű Hargita megyei lakos és mint megyei egészségügyi igazgató is biztonságban érzi magát, mert tudja, bármi történjék is a megyében, egy kiforrott csapat mindig készen áll arra, hogy a kritikus helyzetekben segítséget nyújtson – mondta dr. Tar Gyöngyi.

Dr. Ambrus József a helyi és környékbeli vállalkozók, különböző szervezetek és magánszemélyek anyagi segítségét is megköszönte, felsorolva több mint harminc támogatót.

Szót kapott Bodrogi Pál nyugalmazott mentősofőr is, aki 44 évvel ezelőtt került a mentőszolgálathoz. Az idős férfi visszaemlékezésében egyebek mellett felidézte azokat az időket is, amikor – kevés autó lévén a városban – a mentős járművekkel nemcsak mentést, hanem egyéb közösségi feladatokat is végeztek. Ezt szavalás követte, majd felszólaltak a történelmi egyházak képviselői, és megáldották az új mentőállomást, amelyet ezután megtekinthettek a jelenlévők.


Olyan, mint a filmekben

Az új mentőállomás első tervei 1986-ban készültek el, ám technikai okokból most, 26 évvel később új tervek alapján építették fel a létesítményt. A munkálatok összköltsége elérte az 1,15 millió lejt, ebből 844 ezer lej képezi a központi költségvetésből kiutalt pénzalapot, és több mint 200 ezer lej értékű a civil támogatások összértéke.

Ebből az összegből épült fel a 250 négyzetméteres alapterületű, többszintes mentőállomás, amely összesen mintegy 630 négyzetméternyi hasznos felülettel rendelkezik, hiszen a tetőtérben van még egy 130 négyzetméteres beépíthető felület. A földszinten a fűthető mentőgarázsok kaptak helyet: kilenc mentőautó fér el a gombnyomásra nyíló elektromos kapu mögött.

A garázsok fölötti szinten kaptak helyet a személyzeti helyiségek, amelyek egy tágas előcsarnokból nyílnak: a diszpécserszoba, három kétágyas személyzeti pihenőszoba, az ügyeletes orvos erkéllyel rendelkező pihenőhelyisége, egy közös ebédlő, valamint a mellékhelyiségek.

A fejlesztések nem állnak le, ugyanis még idén felújítják a mentőállomás melletti régi épületet, amelyet összekötnek az újjal, tornáccal is ellátják, megemelik, és felújítják tetőszerkezetét, melyben egy konferenciatermet és egy mentősmúzeum jellegű helyiséget is kialakítanak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 20., hétfő

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján

Hétfő reggel 9 órától több ponton is forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhelyen, ugyanis a Harvíz Rt. megkezdi munkálatait a Kaufland előtti körforgalomban.

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján
2023. február 03., péntek

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája

1989-ben elhelyezett időkapszulát találtak a bikafalvi református templom felújítása során, amelynek tartalmát a sajtó előtt tárták fel pénteken. Az esemény során az épület helyreállításának részleteiről is mesélt a helyi lelkipásztor.

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája
2023. február 02., csütörtök

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen

Az „együtt” ereje – élet, onkológiai diagnózis után címmel tartanak előadást pénteken délután öt órától a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben (HBC).

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen
2023. január 26., csütörtök

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától

Kisebb-nagyobb módosításokkal elfogadta a székelyudvarhelyi képviselő-testület csütörtökön a város 220 millió lejes költségvetését, cserébe viszont a betervezett beruházások megvalósítását várja el.

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától
2023. január 25., szerda

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában

Javítási munkálatok miatt szünetel az áramszolgálatatás több székelyudvarhelyi utcában csütörtökön, napközben.

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában
2023. január 13., péntek

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét

Le kell győzni a kishitűséget, nem szabad engedni a nyugat csábításának, élettel kell megtölteni a felújított és felépített tanintézeteket – mondta el Soltész Miklós államtitkár pénteken Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnázium épületének átadásán.

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét
2023. január 10., kedd

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást

Egy fiatalokból álló társaság két tagja rongálta meg szilveszter éjjelén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) által kiállított fényképeket a székelyudvarhelyi Sétatéren – kedden sikerült beazonosítani az elkövetőket.

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást
2023. január 10., kedd

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell

Csökkentek a fűtésre szánt önkormányzati kiadások Farkaslakán és Székelyvarságon, miután tavaly ősszel mindkét településen üzembe helyeztek egy-egy faaprítékkal működő, napkollektorokkal kiegészített kazánt.

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell
2023. január 08., vasárnap

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár

Szinte teljesen befejeződtek az oltárépítési munkálatok az Oroszhegy községhez tartozó Kápolnamezőben (Nyúlád-tető), amelyet nem hivatalos búcsújáróhelyként használtak több száz évig a környék lakói. Idén az egyház képviselői megáldanák az építményt.

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Elhunyt férfi holttestét találták meg Székelyvarságon a mezőn január 2-án, a rendőrségi vizsgálat szerint az idegenkezűség kizárható. Az ügyben még tart a nyomozás.

Holttestet találtak Székelyvarságon
Holttestet találtak Székelyvarságon
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!