Emberre támadt a medve Ivóban

Emberre támadt a medve Ivóban

A székelyudvarhelyi kórházban kezelik azt az ivói férfit, akire múlt héten támadt rá egy bocsos medve. Noha a medvetámadásról az érintett intézmények szinte mindegyikénél tudnak, az eset részletei egyelőre nem ismertek. A törvénykezésben ilyen eset nem is létezik.

Széchely István

2014. július 23., 19:382014. július 23., 19:38

2014. július 24., 10:392014. július 24., 10:39

Medvetámadás során elszenvedett sérülések miatt került a székelyudvarhelyi kórházba egy ivói férfi, a középkorú állattartó gazdát egy hete az ortopédiai osztályon kezelik. Az eset múlt szerdán, július 16-án történt, de a medvetámadás pontos részleteit azóta sem ismerik az érintett intézményeknél.

Bement a tehén után az erdőbe

Zetelaka község polgármestere, Nagy Attila érdeklődésünkre elmondta, egy hatvan év körüli ivói férfi a medvetámadás sérültje, ő helybéli állattartó gazda, aki saját juhait és teheneit, illetve fogadott állatokat legeltetett a helybéliek által Égettvészként ismert ivói településrészen, amikor megtámadta a medve. Az elöljáró elmondta, úgy tudja, az egyik tehén bement az erdőbe, a gazda pedig utánaeredt, akkor találkozott a bocsos medvével, amely a karját marcangolta össze. A település elöljárója kérdésünkre elmondta, nem tudja, pontosan mikor történt az eset, és más részletet sem, nem készítettek jelentést az esetről, hiszen nem mezőgazdasági vadkárról van szó, amit nem is náluk kell jelenteni. Ugyanakkor azt is közölte, egyelőre nem kértek különleges kilövési engedélyt a vadra, tárgyaltak már a területen illetékes vadásztársulat képviselőivel, de egyelőre még vizsgálják az esetet. Rendkívüli kilövési engedélyt legutóbb tavaly kértek – ugyanis akkor nagyon sok háziállatot ölt meg a medve –, meg is kapták az engedélyt, és a vadászok kilőtték a vadat – mondta el a polgármester.

Egy medve is átfér a joghézagon

A medvetámadásról, valamint az ilyenkor szükséges intézkedésekről érdeklődve megtudtuk, Romániában az a visszás helyzet jellemzi a vonatkozó törvényeket, hogy azok a háziállatokat és a vadakat egyaránt védik, az embert viszont nem. Miközben a medve által elpusztított háziállatok esetében a jogszabályok meghatározzák a kártalanítás módját és a szükséges intézkedéseket, vagy egy medve megölése esetén a bűncselekményért járó szabadságvesztés mértékét, addig az ember elleni medvetámadás fogalma törvény szerint nem is létezik. „Romániában jogilag nincs leszögezve az, hogy ha egy embert megtámad a medve, mi történik a továbbiakban” – fogalmazott Benke József, a medvetámadás helyszínén illetékes vadásztársulat, a Zetelaka és Társai Vadász- és Horgásztársulat vezetője.

A jogi hiányossággal kapcsolatban kifejtette, az ember elleni medvetámadások esetében a környezetvédelmi minisztériumot kellene terhelje a felelősség. Ő már tavaly és tavalyelőtt is írt a szaktárcának a joghézaggal kapcsolatban, de választ azóta sem kapott leveleire, most a medve által megtámadott férfi kórházi kibocsátóját várja, hogy azzal is nyomatékosítani tudja észrevételét. A múlt héten történt esettel kapcsolatban elmondta, ő csak önszántából vizsgálja a történteket és azért, hogy morális szempontból is kifogástalanul járjon el, hiszen semmi ilyen jellegű kötelezettsége nincsen, és kilövési engedélyt sem fog kérelmezni egy kétbocsos anyamedvére, hiszen még az is lehet, hogy bocsait védve támadt az emberre. Egy vakhajtást azonban szerveztek az eset után, azaz zajt csapva és a levegőbe lőve végighaladtak az említett erdőszakaszon, hogy elriasszák a vadat, amennyiben az még a közelben van.

Nem érte el a megyei szintet

A vonatkozó törvények hiányosságaira utal az is, hogy a medvetámadásról a környezetvédelmi minisztérium megyei alegysége és a kormánybiztosi hivatal sem kapott hivatalos tájékoztatást. Utóbbihoz, azaz a prefektusi hivatalhoz egyébként csak akkor szoktak fordulni a vadásztársulatok vagy önkormányzatok, ha rendkívüli kilövési engedélyt szeretnének kérni a környezetvédelmi minisztériumtól egy veszélyesnek ítélt medvére – tudtuk meg Adrian Pănescutól, a prefektusi hivatal szóvivőjétől. Tőlünk hallott először a medvetámadásról Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője is. Kellene jelentsék az ilyen eseteket, de őket erről még nem tájékoztatta senki – mondta el az intézmény vezetője.

Orvosi felügyelet alatt tartják

A medve által megtámadott ivói férfi kézsérülésekkel került kórházba, a fertőzőosztályon látták el sebeit, majd befektették az ortopédiai osztályra. Eltörött a kézcsontja, amit fémekkel kapcsoltak össze, de medvetámadáshoz képest, sérülései nem minősülnek súlyosnak, vélhetően csak figyelmeztetni akarta az állat, amikor megharapta – valószínűsítette a székelyudvarhelyi kórház orvosigazgatója, Lőrinczi Csaba. Elképzelhető, hogy a férfit már korábban hazaengedték volna, ám kórházba utalását követően derült ki, hogy cukorbeteg, emiatt döntöttek úgy, hogy továbbra is orvosi felügyelet alatt tartják, nehogy elfertőződjenek a sebei – tette hozzá az orvosigazgató, de azt is elmondta, valószínűleg a héten hazaengedik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 20., hétfő

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján

Hétfő reggel 9 órától több ponton is forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhelyen, ugyanis a Harvíz Rt. megkezdi munkálatait a Kaufland előtti körforgalomban.

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján
2023. február 03., péntek

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája

1989-ben elhelyezett időkapszulát találtak a bikafalvi református templom felújítása során, amelynek tartalmát a sajtó előtt tárták fel pénteken. Az esemény során az épület helyreállításának részleteiről is mesélt a helyi lelkipásztor.

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája
2023. február 02., csütörtök

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen

Az „együtt” ereje – élet, onkológiai diagnózis után címmel tartanak előadást pénteken délután öt órától a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben (HBC).

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen
2023. január 26., csütörtök

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától

Kisebb-nagyobb módosításokkal elfogadta a székelyudvarhelyi képviselő-testület csütörtökön a város 220 millió lejes költségvetését, cserébe viszont a betervezett beruházások megvalósítását várja el.

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától
2023. január 25., szerda

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában

Javítási munkálatok miatt szünetel az áramszolgálatatás több székelyudvarhelyi utcában csütörtökön, napközben.

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában
2023. január 13., péntek

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét

Le kell győzni a kishitűséget, nem szabad engedni a nyugat csábításának, élettel kell megtölteni a felújított és felépített tanintézeteket – mondta el Soltész Miklós államtitkár pénteken Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnázium épületének átadásán.

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét
2023. január 10., kedd

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást

Egy fiatalokból álló társaság két tagja rongálta meg szilveszter éjjelén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) által kiállított fényképeket a székelyudvarhelyi Sétatéren – kedden sikerült beazonosítani az elkövetőket.

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást
2023. január 10., kedd

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell

Csökkentek a fűtésre szánt önkormányzati kiadások Farkaslakán és Székelyvarságon, miután tavaly ősszel mindkét településen üzembe helyeztek egy-egy faaprítékkal működő, napkollektorokkal kiegészített kazánt.

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell
2023. január 08., vasárnap

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár

Szinte teljesen befejeződtek az oltárépítési munkálatok az Oroszhegy községhez tartozó Kápolnamezőben (Nyúlád-tető), amelyet nem hivatalos búcsújáróhelyként használtak több száz évig a környék lakói. Idén az egyház képviselői megáldanák az építményt.

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Elhunyt férfi holttestét találták meg Székelyvarságon a mezőn január 2-án, a rendőrségi vizsgálat szerint az idegenkezűség kizárható. Az ügyben még tart a nyomozás.

Holttestet találtak Székelyvarságon
Holttestet találtak Székelyvarságon
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!