Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Előkészítő osztály: változott a kerettanterv

Széchely István 2013. április 28., 15:04 utolsó módosítás: 2013. április 28., 15:32

Nyilvánosságra hozta a szaktárca az ősztől induló előkészítő osztályokat érintő kerettantervet, az újdonságok értelmében bevezetik az idegennyelv-oktatást, kötöttebb lesz a tanórák száma, de jó dolgok is benne maradtak a tantervben.

Az előző tanévhez képest újdonságokat hoz az ősztől induló előkészítő osztályok számára az oktatási minisztérium által közzétett új kerettanterv. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség szaktanfelügyelői a kerettanterv egyes részleteivel kapcsolatban még pontosítást várnak a szaktárcától, de alapvetően jónak tartják az új tervet, hiszen a korábbi szabályozás lényeges részei ebbe is belekerültek. Újdonságnak számít, hogy ősztől bevezetik az előkészítő osztályokban az idegennyelv-oktatást, ami korábban opcionális volt. Ezzel a lehetőséggel sok helyen éltek is, főként a városokban működő előkészítő osztályokban tanítottak idegen nyelvet szaktanárok, vidéken pedig a szakképesítéssel rendelkező tanítók – mondta el Porsche Éva, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség magyar tagozatos elemi oktatásért felelős tanfelügyelője, hozzáfűzve, hogy a kerettanterv újdonsága az idegennyelv szakos tanároknak egy újabb lehetőséget ad arra, hogy ezekben az osztályokban is taníthassanak, illetve több órát vállalhassanak.

Az új kerettanterv által meghatározott tanóraszám kötöttebb lesz a következő tanévtől, többnyire törzstananyagot tartalmaz, ez azt jelenti, hogy kevesebb lehetősége lesz a tanítóknak elmélyíteni az ismereteket. Az opcionális tantárgyak esetében kissé ellentmondásos az új szabályozás, ugyanis ezeknek a tantárgyaknak a számát nullában, illetve egyben határozza meg, miközben a tanügyi törvény kötelezővé tesz legalább egy opcionális tantárgyat – magyarázta Porsche Éva, aki úgy véli, ezzel a résszel, valamint még néhány tisztázatlan előírással kapcsolatban pontosítani fog a szaktárca a tanévkezdés előtt. Az előkészítő osztályokban eddig lehetőség volt a játékos számítógép-oktatásra, most viszont erre vonatkozóan nincs semmiféle utalás a kerettantervben.

Az énekkel, zenével, mozgással egybekötött tevékenységek viszont az új szabályozásba is belekerültek, a társadalmi nevelés és személyiségfejlesztés úgyszintén – avatott be a részletekbe a szaktanfelügyelő, azzal summázva az új szabályozást, hogy laikus nyelven fogalmazva, a jó dolgok benne maradtak ebben is, és a változások nem igényelnek lényeges átszervezéseket az előkészítő osztályokban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS