HIRDETÉS

„Tanulószezon” az udvarhelyi jégpályánál

Veres Réka 2017. március 09., 20:10

Hatvan nap, négyszázötven óra és közel huszonötezer látogató – így összegezték röviden a felújított jégpálya december végén elindított „tanulószezonját” a hivatal képviselői a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. A következő idényt már októberben megnyitnák, és a pálya befedésével hat hónaposra tervezik.

Több mint húszezer látogatója volt a december 27-én megnyitott székelyudvarhelyi városi korcsolyapályának – összesítette Simon Mária Tímea, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának szóvivője a 2016–2017-es szezont. 9893 gyerek és 9809 felnőtt váltott jegyet, az iskolásoknak szervezett ingyenes programokon tizennégy székelyudvarhelyi tanintézmény 119 csoportja vett részt, azaz 3395 gyerek korcsolyázott délelőttönként, továbbá féláron csúszkálhatott 262 gyerek, akik hat vidéki iskolából jöttek az udvarhelyi jégre. Ugyanakkor záróra után több magáncég is kibérelte a korcsolyapályát.

„Fontos, hogy intézményesült a székelyudvarhelyi jégkorongsport, a gyerekek rendszeres hokiedzéseken vehettek részt, a szezon végére huszonhét gyerek járt heti négy alkalommal Bán-Széll István edző felkészítőire” – sorolta a szóvivő. A hivatal és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia célja 2022-re egy U14-es hokicsapat felépítése.

„Ez egy kezdet volt, hiszen terveink és elképzeléseink hosszú távra szólnak” – tudatta Hajdó Csaba, az MPP–EMNP-koalíció önkormányzati képviselője a 2016–2017-es „tanulószezonról”. Egyik céljuk az volt, hogy Udvarhelyt visszategyék a hokitérképre, szerinte erre van igény a városban, amit a részvevők száma is megerősít. Ehhez ugyanakkor szükséges egy fedett jégpálya, amely minél többet, lehetőleg hat hónapot tud működni egy évben. Most a csőszőnyeget és a rolbát szerezték be, a jövő szezonra pedig be szeretnék fedni a pályát, és elvégzik a helyszín területrendezését is.

Fix szerkezetes sátorral, nem pedig a csíkszeredaihoz hasonló presszosztatikus ballonnal fednék be. Ezzel kapcsolatban Hajdó elmondta, eredetileg Székelyudvarhelyre is ilyet terveztek, de „menet közben” váltottak, mivel korlátozott lett volna a tér, a nyomáskamra miatt pedig körülményes lett volna több száz ember ki-be mozgása. Ugyanakkor a presszosztatikus ballon magas fenntartási költsége miatt is választották inkább a fix szerkezetes sátrat. Noha ennek beruházási költsége magasabb, fenntartása olcsóbb és egyszerűbb is – magyarázta a koalíciós képviselő. A sátor beszerzését a város költségvetésének elfogadása után indítják el, vélhetőleg áprilisban. Hajdó szerint szeptemberben már elhelyezik a szerkezetet, valamint az akadémia által ígért palánkot, így remélik, hogy már október-novemberben megnyithatják a jégpályát, amelyet legalább hat hónapig tartanának nyitva. A jövőben pedig csarnokká is átalakítható lesz a fix szerkezetes sátor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS