A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a nemrég újjáalakult Területi Közrendi Hatóság első ülésén.

Fülöp-Székely Botond

2017. február 22., 19:172017. február 22., 19:17

2017. február 22., 19:452017. február 22., 19:45

„A múlt év végén történt tragédia miatt továbbra is félelem uralkodik Homoródalmáson, ezért is döntöttünk úgy, hogy itt tartjuk első ülésünket. Fontos, hogy az emberek lássák, mellettük vagyunk és számíthatnak ránk” – vezette fel a keddi ülés témáját Incze Csongor, a Területi Közrendi Hatóság (TKH) elnöke.

Konzultatív szerepkör

A Hargita Megye Tanácsa irányítása alatt működő Területi Közrendi Hatóság (TKH) konzultatív szerepet tölt be, célja javítani a kommunikációt a választott tisztségviselők és a hatóságok között – fejtette ki Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, aki egyben a TKH tagja is. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a közrendi hatóság hívja meg gyűléseibe azokat, akik nap mint nap tapasztalják egy adott közösség problémáit, hiszen ők jobban be tudják mutatni a helyzetet. A közrendi hatóság minden hónap harmadik csütörtökén tart majd ülést azon a településen, ahonnan több problémát is jeleznek.

Almáson a hivatalos adatok szerint 1350-en élnek, akik közül 1344-en magyarnak vallják magukat, 6-an pedig romának. Ezzel szemben tudni kell, hogy a valóságban több mint háromszázan roma nemzetiségűek az összlakosságból – magyarázta Tikosi László polgármester. Úgy véli, a körülbelül öt évre visszanyúló közbiztonsági problémáik nagy hányada a roma közösség egy része – tíz-tizenöt személy – miatt alakult ki: lopásokat, betöréseket követnek el ezek az emberek, illetve csalás is előfordult már.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az ellenőrzések során olyanokkal is gyakran találkoznak, akiknek ugyan nem Almásra szól a személyi igazolványuk, mégis huzamosabb ideig ott tartózkodnak.

A felsorolt bűncselekményektől független esetként kezelte Tikosi a tavaly év végén történt brutális gyilkosságot, amelyet egy tizenöt éves fiatal követett el. A polgármester a megbeszélésen is köszönetét fejezte ki a rendőrség vezetőjének a tettes kézre kerítéséért, és reményét fejezte ki, hogy a gyilkos megkapja méltó büntetését. 

A gyilkosság óta valóban tapasztalható a feszültség a településen élők körében – jelentette ki Tikosi László. Mint mondta, falugyűlést is tartottak ez ügyben, ahol arra kérte a lakókat, hogy „ne kövessenek el semmi olyat, amit később megbánhatnának”. Erre szükség volt, hiszen sokan fel vannak háborodva a gyilkossággal gyanúsított fiatal családjára.

Jelenleg intenzív rendőri és csendőri jelenlét van Almáson, illetve a hivatal által megbízott szakcég munkatársai is vigyázzák a közrendet. Ezek mellett Almáson tavaly decemberben polgárőrség is alakult, amelynek több mint száz tagja van. Ők saját eszközeiket használva járőröznek éjszakánként. Ezzel kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta, a polgárőrségnek ugyanaz a célja, mint a hatóságoknak, sőt segíteni akarják az állami szervek munkáját. A gyilkosság óta egyetlen nemkívánatos esemény – lopás, betörés – sem történt a faluban.

Tikosi azzal a kéréssel fordult az ülésen jelen lévő Constantin Mihalachéhoz, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnokához, hogy hosszabbítsa meg harminc nappal az e hónap végén lejáró intenzív hatósági jelenlétet előíró intézkedést. Szerinte szükség van erre a településen, és így a lakók is érzik, hogy a hatóságok mellettük állnak.

A parancsnok kijelentette, egyetért a kéréssel, ő maga is javasolni akarta. Mint mondta, az intézkedés célja megelőzni a bűncselekményeket és védeni a lakosokat. Hangsúlyozta továbbra is számítanak a helybéliek támogatására, ahogy a nemrég megalakult polgárőrségére is, amely valós segítséget nyújt a rendőrség munkájához. Ez azért is fontos, mert folyamatos személyzethiánnyal küzd a rendőrség. Mihalache egyébként tudatában van annak, hogy végezhetnék jobban a munkájukat az almási rendőrök, és személyes céljának is tartja, hogy javítson ezen.

Dan Iamandi, a Hargita Megyei Csendőrség vezetője az általa vezetett hatóság nevében szintén támogatásáról biztosította a közösséget. Rámutatott, sokszor a csendőrök puszta jelenléte is elég lehet a bűnmegelőzésre.

Szigorúbb hatósági fellépéssel, illetve a településeken élő roma közösségek vezetőivel folytatott konzultációkkal lehetne beazonosítani és ártalmatlanítani a romák közt lévő bűnözőket – véli Ion Proca megyei önkormányzati képviselő. Rámutatott, a konzultációs feladatot akár a TKH is felvállalhatná. Az ötlettel egyetértett Petres Sándor alprefektus is, aki szerint mindenképp szükségesek a beszélgetések, attól függetlenül, hogy milyen eredménnyel járnak. Ő úgy látja, oda kell figyelni arra is, hogy túl sok személy állandó lakhelyét ne jegyeztethessék be ugyanarra a címre. Meg kell vizsgálni, hogy ennek érdekében mit lehet tenni. Petres szerint egyes személyek felelősségre vonása is gondot jelent, ők börtönbüntetést is nehezen kapnak, ezért érdemes volna erről is beszélni a hatóságokkal és számokban kifejezni, hogy hány ilyen eset létezik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 20., hétfő

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján

Hétfő reggel 9 órától több ponton is forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhelyen, ugyanis a Harvíz Rt. megkezdi munkálatait a Kaufland előtti körforgalomban.

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján
2023. február 03., péntek

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája

1989-ben elhelyezett időkapszulát találtak a bikafalvi református templom felújítása során, amelynek tartalmát a sajtó előtt tárták fel pénteken. Az esemény során az épület helyreállításának részleteiről is mesélt a helyi lelkipásztor.

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája
2023. február 02., csütörtök

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen

Az „együtt” ereje – élet, onkológiai diagnózis után címmel tartanak előadást pénteken délután öt órától a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben (HBC).

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen
2023. január 26., csütörtök

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától

Kisebb-nagyobb módosításokkal elfogadta a székelyudvarhelyi képviselő-testület csütörtökön a város 220 millió lejes költségvetését, cserébe viszont a betervezett beruházások megvalósítását várja el.

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától
2023. január 25., szerda

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában

Javítási munkálatok miatt szünetel az áramszolgálatatás több székelyudvarhelyi utcában csütörtökön, napközben.

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában
2023. január 13., péntek

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét

Le kell győzni a kishitűséget, nem szabad engedni a nyugat csábításának, élettel kell megtölteni a felújított és felépített tanintézeteket – mondta el Soltész Miklós államtitkár pénteken Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnázium épületének átadásán.

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét
2023. január 10., kedd

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást

Egy fiatalokból álló társaság két tagja rongálta meg szilveszter éjjelén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) által kiállított fényképeket a székelyudvarhelyi Sétatéren – kedden sikerült beazonosítani az elkövetőket.

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást
2023. január 10., kedd

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell

Csökkentek a fűtésre szánt önkormányzati kiadások Farkaslakán és Székelyvarságon, miután tavaly ősszel mindkét településen üzembe helyeztek egy-egy faaprítékkal működő, napkollektorokkal kiegészített kazánt.

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell
2023. január 08., vasárnap

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár

Szinte teljesen befejeződtek az oltárépítési munkálatok az Oroszhegy községhez tartozó Kápolnamezőben (Nyúlád-tető), amelyet nem hivatalos búcsújáróhelyként használtak több száz évig a környék lakói. Idén az egyház képviselői megáldanák az építményt.

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Elhunyt férfi holttestét találták meg Székelyvarságon a mezőn január 2-án, a rendőrségi vizsgálat szerint az idegenkezűség kizárható. Az ügyben még tart a nyomozás.

Holttestet találtak Székelyvarságon
Holttestet találtak Székelyvarságon
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!