Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

Fülöp-Székely Botond 2017. február 22., 19:17 utolsó módosítás: 2017. február 22., 19:45

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a nemrég újjáalakult Területi Közrendi Hatóság első ülésén.

„A múlt év végén történt tragédia miatt továbbra is félelem uralkodik Homoródalmáson, ezért is döntöttünk úgy, hogy itt tartjuk első ülésünket. Fontos, hogy az emberek lássák, mellettük vagyunk és számíthatnak ránk” – vezette fel a keddi ülés témáját Incze Csongor, a Területi Közrendi Hatóság (TKH) elnöke.

Konzultatív szerepkör

A Hargita Megye Tanácsa irányítása alatt működő Területi Közrendi Hatóság (TKH) konzultatív szerepet tölt be, célja javítani a kommunikációt a választott tisztségviselők és a hatóságok között – fejtette ki Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, aki egyben a TKH tagja is. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a közrendi hatóság hívja meg gyűléseibe azokat, akik nap mint nap tapasztalják egy adott közösség problémáit, hiszen ők jobban be tudják mutatni a helyzetet. A közrendi hatóság minden hónap harmadik csütörtökén tart majd ülést azon a településen, ahonnan több problémát is jeleznek.

Almáson a hivatalos adatok szerint 1350-en élnek, akik közül 1344-en magyarnak vallják magukat, 6-an pedig romának. Ezzel szemben tudni kell, hogy a valóságban több mint háromszázan roma nemzetiségűek az összlakosságból – magyarázta Tikosi László polgármester. Úgy véli, a körülbelül öt évre visszanyúló közbiztonsági problémáik nagy hányada a roma közösség egy része – tíz-tizenöt személy – miatt alakult ki: lopásokat, betöréseket követnek el ezek az emberek, illetve csalás is előfordult már.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az ellenőrzések során olyanokkal is gyakran találkoznak, akiknek ugyan nem Almásra szól a személyi igazolványuk, mégis huzamosabb ideig ott tartózkodnak.

A felsorolt bűncselekményektől független esetként kezelte Tikosi a tavaly év végén történt brutális gyilkosságot, amelyet egy tizenöt éves fiatal követett el. A polgármester a megbeszélésen is köszönetét fejezte ki a rendőrség vezetőjének a tettes kézre kerítéséért, és reményét fejezte ki, hogy a gyilkos megkapja méltó büntetését. 

A gyilkosság óta valóban tapasztalható a feszültség a településen élők körében – jelentette ki Tikosi László. Mint mondta, falugyűlést is tartottak ez ügyben, ahol arra kérte a lakókat, hogy „ne kövessenek el semmi olyat, amit később megbánhatnának”. Erre szükség volt, hiszen sokan fel vannak háborodva a gyilkossággal gyanúsított fiatal családjára.

Jelenleg intenzív rendőri és csendőri jelenlét van Almáson, illetve a hivatal által megbízott szakcég munkatársai is vigyázzák a közrendet. Ezek mellett Almáson tavaly decemberben polgárőrség is alakult, amelynek több mint száz tagja van. Ők saját eszközeiket használva járőröznek éjszakánként. Ezzel kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta, a polgárőrségnek ugyanaz a célja, mint a hatóságoknak, sőt segíteni akarják az állami szervek munkáját. A gyilkosság óta egyetlen nemkívánatos esemény – lopás, betörés – sem történt a faluban.

Tikosi azzal a kéréssel fordult az ülésen jelen lévő Constantin Mihalachéhoz, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnokához, hogy hosszabbítsa meg harminc nappal az e hónap végén lejáró intenzív hatósági jelenlétet előíró intézkedést. Szerinte szükség van erre a településen, és így a lakók is érzik, hogy a hatóságok mellettük állnak.

A parancsnok kijelentette, egyetért a kéréssel, ő maga is javasolni akarta. Mint mondta, az intézkedés célja megelőzni a bűncselekményeket és védeni a lakosokat. Hangsúlyozta továbbra is számítanak a helybéliek támogatására, ahogy a nemrég megalakult polgárőrségére is, amely valós segítséget nyújt a rendőrség munkájához. Ez azért is fontos, mert folyamatos személyzethiánnyal küzd a rendőrség. Mihalache egyébként tudatában van annak, hogy végezhetnék jobban a munkájukat az almási rendőrök, és személyes céljának is tartja, hogy javítson ezen.

Dan Iamandi, a Hargita Megyei Csendőrség vezetője az általa vezetett hatóság nevében szintén támogatásáról biztosította a közösséget. Rámutatott, sokszor a csendőrök puszta jelenléte is elég lehet a bűnmegelőzésre.

Szigorúbb hatósági fellépéssel, illetve a településeken élő roma közösségek vezetőivel folytatott konzultációkkal lehetne beazonosítani és ártalmatlanítani a romák közt lévő bűnözőket – véli Ion Proca megyei önkormányzati képviselő. Rámutatott, a konzultációs feladatot akár a TKH is felvállalhatná. Az ötlettel egyetértett Petres Sándor alprefektus is, aki szerint mindenképp szükségesek a beszélgetések, attól függetlenül, hogy milyen eredménnyel járnak. Ő úgy látja, oda kell figyelni arra is, hogy túl sok személy állandó lakhelyét ne jegyeztethessék be ugyanarra a címre. Meg kell vizsgálni, hogy ennek érdekében mit lehet tenni. Petres szerint egyes személyek felelősségre vonása is gondot jelent, ők börtönbüntetést is nehezen kapnak, ezért érdemes volna erről is beszélni a hatóságokkal és számokban kifejezni, hogy hány ilyen eset létezik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb