Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Udvarhelyszék egyik legmodernebb iskoláját vették birtokba a székelyvarsági diákok

Molnár Melinda 2019. november 10., 17:13

Régi álma vált valóra Hargita megye legnagyobb szórványtelepülése, Székelyvarság apraja-nagyjának: a vasárnap átadott felújított iskolaközpontban a helybéli diákok hasonló körülmények között tanulhatnak, mint kortársaik a városi iskolákban. A megvalósítás a magyar kormány által 2019-re meghirdetett, a Külhoni Gyerekek Évében jött létre.

Fotó: Veres Nándor

Székelyvarságon minden jelenlegi és jövőbéli korosztály haszonélvezője lesz az idei ajándéknak, a felújított központi iskolának. A helyi oktatás közel 150 éve alatt valóban csak álmodhattak például a pinceszinten kialakított konyháról és tágas étkezőhelyiségről.

Hálaadás és ünneplés

Előbb a plébániatemplomban a Jánosi Gellért plébános által bemutatott szentmisén Istennek mondott hálát a közösség, majd a verőfényes avatóünnepségen, az iskola udvarán. Tamás Ernő polgármester a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola átadásán felidézte, hogy

a közelmúltig csak álom volt, amit most birtokba vehetnek diákjaik, az oktatók, és bejárhatnak a vendégek, helybéliek.

Szó szerint „nem hagyják a templomot és iskolát”. 2017-ben, a budapesti Országházban kezdődött az „álommegvalósítás” – a polgármester forrásokat keresett az óvodák, iskolák korszerűsítéséhez.

Fotó: Veres Nándor

Levelezett Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, Potápi Árpád Jánossal, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárával és

maga sem hitt a szemének, amikor kérésére postafordultával kapott visszajelzést Orbán Viktor miniszterelnöktől.

A magyar kormánynak köszönhetően harminc millió forinttal kezdődhetett meg az iskolaépület felújítása, majd jelentős támogatást kaptak a román kormánytól. A jelenlegi beruházás összértéke két és félmillió lej – összegezte a polgármester. A következő nagy közös megvalósítás az egyedi jellegzetességű és felszereltségű sípálya is belátható időn belül elkészül – jelezte. Köszönetet mondott a támogatóknak, közmunkázóknak, kivitelezőknek. A diákoknak jó jegyeket kívánt a bizonyítványba, és azt, hogy maradjanak meg a szülőföldjükön.

Legyünk büszkék, hogy létrejöhetett!

A színmagyar település korszerű beruházásának átadóján Potápi Árpád János államtitkár kiemelte: „legyünk büszkék, hogy létrejöhetett”.

A magyar kormány nemzetpolitikájának kiemelt célja a következő években is az, amiért eddig is mindent megtett: az identitás, az anyanyelv megőrzése és a családoknak a szülőföldön való boldogulása.

Ezt szolgálja az intézményrendszerek fejlesztése – óvodától az egyetemig, ahol magyarul tudnak tanulni a fiatalok. A családok helybeli előmeneteléléért hozták létre partnereikkel a gazdaságfejlesztés programot.

Fotó: Veres Nándor

Potápi Árpád János államtitkár először járt ezen a vidéken. A székelyvarságiakhoz szólva nyomatékosította: legyenek büszkék, hogy ilyen szép településen élhetnek. A továbbiakban Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátor és Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke buzdította az ünneplőket, kívánva, hogy sok gyermek népesítse be az iskolát és érezzék meg, mit jelent itthon, magyarul tanulni.

Áldás és köszöntés

Szász Gábor iskolaigazgató köszönőbeszéde után kérdésünkre elmondta:

pillanatnyilag tizenhat csoportban 242 diák a haszonélvezője ennek a megvalósításnak. Úgy érzi, hogy Udvarhelyszék egyik legmodernebb iskolájában tanulhatnak.

Reméli, a minden igényt kielégítő konyhai felszereléseket elhozza a Mikulás, amit az étkezőhelyiség bútorzata is követ majd. A tanulók szavalatait egyházi áldás, szalagvágás és iskolalátogatás követte. Az ünnepi műsort és a szépkorúak köszöntését a helyi művelődési házban tartották. 

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_varsag-vn-012.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_varsag-vn-011.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_varsag-vn-010.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_varsag-vn-013.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_varsag-vn-014.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/02_november/o_varsag-vn-018.jpg
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat