Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tóth László főkonzul: nem elég regisztrálni, szavazni is kell

Kömény Kamilla 2018. március 29., 13:33 utolsó módosítás: 2018. március 29., 13:55
HIRDETÉS

Április 7-én este 10 óráig vehetők át a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára kért választási levélszavazatok: az érintett 15 ezer külhoni magyar állampolgár kiszolgálására a főkonzulátus munkatársai hosszított programmal dolgoznak – jelezte megkeresésünkre Tóth László főkonzul. Egyébként a világszerte regisztrált 378 ezer személyből 250 ezer erdélyi lehet, s több mint 150 ezer székelyföldi; nagyrészüknek a posta szállítja ki a levélszavazatokat.

Tóth László: világszerte 378 622 fő regisztrált a magyarországi országgyűlési választásokra, ez közel duplája a négy évvel ezelőttinek Fotó: Gecse Noémi

– Mozgalmas időszakon van túl a főkonzulátus, lejárt ugyanis a regisztráció. A neheze azonban még hátravan, zajlik ugyanis a levélszavazás. Maradjunk azonban egy pillanatra még a regisztrációnál: milyen tapasztalataik vannak ezzel kapcsolatban?

– Március 24-én zárult a regisztráció, világszerte 378 622 személy regisztrált a magyarországi országgyűlési választásokra. Ez egy nagyon nagy szám, közel duplája a négy évvel ezelőttinek. Ennek tükrében

azzal számolunk, hogy itt, Székelyföldön és Csíkszeredában is kétszer annyi szavazat lesz, mint négy évvel korábban.

HIRDETÉS

Pontos számunk nincsen arról, hogy hányan regisztráltak innen, de annyit tudunk, hogy romániai lakcímet 150 ezer személy adott meg, 120 ezer személy pedig internetes elérhetőséget – s közülük is lehetnek székelyföldiek.

Fotó: Gecse Noémi

Becsléseink szerint a 378 ezer regisztrált személyből 250 ezer erdélyi lehet, s több mint 150 ezer székelyföldi. Utólag úgy fogalmaznék, hogy sikeres volt a regisztráció, nagyon sokan regisztráltak, s remélem, hogy szavazni is eljönnek, azaz mindannyian leadják levélszavazatukat.

– Érkeznek a levélszavazatok a postán, illetve a főkonzulátusra. Önökhöz hányan kérték ezeket, és eddig hányan vették át?

– A csíkszeredai főkonzulátusra közel 15 ezren kérték a levélszavazatukat, amelyeket március 26-ától lehet átvenni. Nagyon sokan jöttek már az első napokban is, de az igazi nagy forgalomra a húsvét előtti szabadnapokon és jövő héten számítunk.

Mi arra bátorítjuk az embereket, hogy ha tehetik, minél hamarabb jöjjenek a levélszavazatokért, hogy a végén ne legyen torlódás, ne alakuljanak ki hosszú sorok, azaz ne kelljen várakozniuk. Fontos ugyanakkor, hogy április hetedikéig vehetők át a borítékok, nyolcadikán már nem.

Az átvételhez szükséges egy fényképes igazolvány, amelynek nem kell magyar igazolványnak lennie, megfelelő a román személyazonossági is. Az átvétel csak személyesen történhet, tehát semmilyen meghatalmazással nem adhatjuk ki másnak a levélszavazatot. Egyébként az elmúlt napokban több százan vették át a levélszavazatukat a főkonzulátuson, amely a 15 ezerhez képest kevésnek tűnhet, de az első napokhoz mérten jó eredmény, sőt a korábbi szavazások hasonló időszakához képest is.

Fotó: Gecse Noémi

– A romániai magyar pártok, civilszervezetek is aktívan bekapcsolódnak a munkába, elég, ha csak a demokráciaközpontok munkájára gondolunk vagy a hét elején megnyílt Magyar Ügyek Házára. Mennyire segítik ezek az intézmények a munkájukat?

– Nagyban segítik a munkánkat, hiszen nagyon sok választópolgár hozzájuk fordul. Mi csak a külképviseleten belül bonyolítjuk le a választást, ebben a két hétben nincsenek kiszállásaink, így a megszokott helyeken sem vagyunk ott, emiatt nem tudnak közvetlenül hozzánk fordulni a választópolgárok. De fordulhatnak partnerszervezeteinkhez, mert ők minden szükséges információval rendelkeznek, el tudják mondani, hogy mit kell a nyilatkozatba beírni, mire kell figyelni. Ez nagyban segíti a munkánkat és a magyar választási rendszer hatékonyságát is, hogy minél kevesebb érvénytelen szavazat legyen.

– Milyen hasznos tudnivalókra hívná fel a figyelmet a levélszavazással kapcsolatban?

– Amire mindenképp érdemes odafigyelniük a szavazóknak, hogy a kis borítékot, amibe beleteszik a szavazólapot, azt le kell zárni, nem elég csak lehajtani a tetejét.

Az azonosító nyilatkozatok kitöltésénél érdemes figyelni az előző névnek a feltüntetésére, amelyet a férfiaknak is be kell írniuk, még ha nem is változott például a házasságkötéskor a nevük – tehát például Kiss Péter előző nevéhez is a Kiss Pétert kell feltüntesse. Azt is érdemes tudni, hogy a nyilatkozaton kért anyja neve sorba a szavazónak édesanyja leánykori nevét kell beírnia. Ugyanakkor a nyilatkozatot alá is kell írni, anélkül ugyanis érvénytelen a szavazat.

Fotó: Gecse Noémi

– Milyen program szerint dolgoznak a csíkszeredai központban?

– A főkonzulátuson reggel hattól este tízig folyamatosan fogadjuk a szavazópolgárokat, ezen a héten nagypénteken és nagyszombaton is dolgozunk. Húsvétvasárnap és hétfőn nem, de az azt követő napokban szintén reggel hat és este tíz között dolgozunk egészen szombat (április 7.) estig.

– Milyen szakmai segítséget kérhetnek önöktől – és milyen formában – a nehézségbe ütköző szavazók?

– A főkonzulátuson dolgozókhoz személyesen bármilyen felmerülő kérdés kapcsán fordulhatnak a választópolgárok a már említett nyitvatartási időben, emellett telefonos ügyfélszolgálatunk is hívható reggel hat és este 10 óra között a 0366-087 000-ás telefonszámon.

Fotó: Gecse Noémi

– Mikor és hogyan szavazhatnak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok, akik a választás napján Székelyföldön tartózkodnak?

– Április 8-án, a magyar országgyűlési választások napján Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán is lesz lehetőség a személyes szavazásra. Ez azt jelenti, hogy

azok a polgárok is tudnak itt szavazni, akik magyarországi állandó lakcímmel rendelkeznek. Nekik azonban március 31-éig jelentkezniük kell a külképviseleti választási névjegyzékbe, ezt a valasztas.hu oldalon tudják megtenni.

Tehát például egy magyarországi vendégcsoport tagjai csak abban az esetben szavazhatnak személyesen a főkonzulátuson, ha a hónap végéig bejelentkeznek az említett névjegyzékbe.

Fotó: Gecse Noémi

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS