HIRDETÉS

Több tízezren kapcsolódtak be a felolvasómaratonba, ahol Petőfi szövegeit „keltették életre”

R. Kiss Edit 2018. február 20., 16:56

Rekordot döntött a felolvasómaratonhoz csatlakozottak száma: kedden minden eddiginél többen, az előzetes bejelentkezés alapján közel negyvenezren olvasták Petőfi Sándor verseit a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által megszervezett 10. Nemzetközi Felolvasómaratonon.

Fotó: Gecse Noémi

Idén a 195 éve született Petőfi Sándor verseiből olvastak fel a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett, tegnap zajlott 10. Nemzetközi Felolvasómaratonhoz csatlakozók. Előzetesen jelezni kellett a maratonhoz való csatlakozás szándékát, e bejelentkezések alapján 

kedden hat ország közel 200 településén, határokon innen és túl közel negyvenezer felolvasó szólaltatta meg Petőfi műveit.

Fotó: Gecse Noémi

Tizenhat megyéből csatlakoztak

Romániából a tavalyihoz hasonlóan az ország 16 megyéjéből csatlakoztak, viszont előző évhez viszonyítva sokkal nagyobb a résztvevő települések és a felolvasók száma:

az ország 167 településén több mint 33 ezren jelentkeztek felolvasásra, több mint 200 intézmény, szervezet vett részt a közös felolvasáson, Erdélytől Bukarestig.

{A}

A külföldi felolvasók száma az ötezerhez közelített, Magyarországon, Felvidéken, Kárpátalján, Belgiumban, a Brüsszeli Magyar Házban és Németországban készültek a felolvasásra. Hargita megyéből közel húszezren jelentkeztek Petőfi műveinek megszólaltatására,

Csíkszeredában pedig a könyvtárban és az iskolákban mintegy 4500-an olvastak kedden.

Fotó: Gecse Noémi

Életre kelt a szöveg

A Kájoni János Megyei Könyvtárban kedden délelőtt tartották a felolvasómaraton megnyitóját, diákok és különböző intézmények képviselői készültek versekkel. A könyvtárat fenntartó megyei önkormányzat képviseletében Barti Tihamér alelnök a megnyitón a diákokat arra bátorította,

úgy olvassák a verseket, hogy próbálják megérteni az időnként régies szavakat és Petőfi üzenetét, igyekezzenek felfedezni a versek szépségét, hisz ezáltal ők is többek tudnak lenni.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első konzulja, Farkas Balázs beszédében arra mutatott rá, hogy a magyarban Petőfi neve egyet jelent a verssel, ha költőt mondunk, bizonyára mindenkinek Petőfi jut először eszébe.

Ha elmondanak egy verset, a szöveg életre kel, abban is, aki mondja és abban is, aki hallgatja

– mondta még a konzul, aki maga is felolvasta később Petőfi egyik költeményét.

Fotó: Gecse Noémi

A maratont első felolvasóként Kopacz Katalin Mária, a Kájoni János Megyei Könyvtár menedzsere nyitotta meg Petőfi Sándor ars poeticájával, a XIX. század költői című versével, majd a megyei önkormányzat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a főkonzulátus munkatársai olvastak fel verseket.

Felsorakoztak újságírók és a ROLE-zenekar tagjai is a felolvasók közé, majd a diákok vették át a versolvasó stafétát és egészen délutánig szólaltak meg egymás után Petőfi költeményei.

Fotó: Gecse Noémi

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS