Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Több ezren érvényes iratok nélkül

Simon Virág 2019. április 06., 15:07

Érvényes a személyazonossági igazolványunk? – ezt a kérdést legtöbben nagyon ritkán szokták feltenni. Ha nem kell külföldre utazniuk, akkor elképzelhető, hogy évekig nem nézik meg, mikor jár le a dokumentum érvényessége. Maros és Hargita megyében is több ezren vannak, akiknek már lejárt a személyazonossági igazolványuk, de elmulasztották megújítani. Jó tudni, hogy Csíkszeredában április elsejétől csak előjegyzés után lehet személyit készíttetni, illetve cserélni.

Több ezren érvényes iratok nélkül
galéria
Régi és új személyi igazolványok. Sokan elfelejtették vagy szükségtelennek tartották kicserélni Fotó: Veres Nándor

Nem lehet kiutazni az országból, nem lehet szavazni sem, ha lejárt a személyazonossági igazolványunk. Azt, hogy meddig érvényes a dokumentum, a tulajdonosnak kell ellenőriznie, hiszen a nyilvántartó hivatalok nem küldenek értesítést erről.

Több ezren elmulasztják kicserélni a személyit

Maros megyében 23 383 olyan személyt tartanak nyilván, aki elmulasztotta elkészíttetni vagy kicseréltetni személyazonossági igazolványát – tudtuk meg Codruța Savától, a megyei személynyilvántartó igazgatóság vezetőjétől. Közülük 5634-en 14. életévüket betöltött fiatalok, akiknek először kell igényelniük az igazoló iratot.

A törvény értelmében a román állampolgároknak a 14. életévük betöltése utáni 15. napon igényelniük kell a személyazonossági igazolvány kibocsátását.

Megyeszinten 17 747 személynek lejárt az igazoló irata, és nem újította azt meg, holott a törvény értelmében kötelessége lett volna. A megújítást 180 nappal a határidő lejárta előtt lehet kérni, de legalább 15 nappal korábban. A személyazonossági igazolvány ellenértéke mindkét esetben 7 lej.

Azok, akik nem cserélik ki lejárt iratukat, vagy gyermeküknek nem készíttetnek 14 éves kora után személyit, 40 és 80 lej közötti pénzbírságra számíthatnak.

Csalókák az adatok

A Hargita megyei személynyilvántartó hivatal adatai szerint jelenleg 14 451 személynek nincs érvényes személyazonossági igazolványa. Simon Mihály, a hivatal vezetője azonban felhívta a figyelmünket arra, hogy a számok csalókák. Vannak olyanok, akik a nyolcvanas évek végén kiszöktek a zöldhatáron külföldre, vagy már a '90-es évek elején elhagyták az országot, és soha nem jöttek vissza, illetve csak nagy ritkán rokonlátogatóba. Nekik több tíz éve lejárt a személyijük, és még mindig nyilvántartják őket, holott elképzelhető, hogy már nincs szükségük a román személyazonossági igazolványra. Simon Mihály elmondta, a nyilvántartásuk szerint Hargita megyében 2742 fiatal nem igényelte 14. életéve betöltése után az igazoló iratot.

Hargita megyében a nyilvántartások szerint 11 709 személynek nincs érvényes személyazonossági igazolványa, közülük 10 858 személy több éve elmulasztotta megújítani azt, tavaly például 851 személynek kellett volna jelentkeznie a cserére.

Bár a törvény lehetővé teszi, hogy az időben nem jelentkezőket pénzbírsággal sújtsák, ezzel a lehetőséggel nem szoktak élni, hiszen alapvetően az a fontos számukra, hogy pontos nyilvántartásuk legyen a lakosságról, nem pedig az, hogy növeljék jövedelmüket. Az igazgató ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy

április elsejétől Csíkszeredában előjegyzés szükséges a személyazonossági igazolványok igényléséhez.

Online is lehet előjegyzést kérni az elojegyzes.szereda.ro oldalon, vagy telefonon 0748-037 832-es számon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat