Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Több ajándék jutott, mint amennyit reméltek

Balázs Katalin 2018. december 18., 20:30

Száznyolcvan gyergyószéki ajtón kopogtak be a Gyulafehérvári Caritas munkatársai. Karácsonyi ajándékot vittek a szűkös körülmények között, betegséggel élőknek. Az anyagi alapot helybéliek adták össze, de Svájcból is belepótoltak.

Több ajándék jutott, mint amennyit reméltek
galéria
Kisgyerekes családok, idős, beteg emberek a megajándékozottak Fotó: Balázs Katalin

Igazi ajándék jutott száznyolcvan háztartásba: hatvan lej értékű, a tartós élelmiszerek mellett édességeket is tartalmazó csomag. Tízezer lejre vásároltak a Caritas munkatársai – tudtuk meg Keresztes Edittől, az otthoni beteggondozók gyergyói csapatának vezetőjétől.

Remete, Ditró, Szárhegy, Güdüc, Alfalu, Újfalu, Csomafalva, Vasláb és Gyergyószentmiklós – ezen településeken juttatják házhoz a csomagokat, melyek anyagi alapja kisebb-nagyobb adakozásokból tevődött össze.

Az Egymillió csillag karitatív akcióban idén kevesebb település vett részt, ennek ellenére

Gyergyószék egyetlen települése sem maradt ajándék nélkül.

A Svájcban szakmai gyakorlatozó gyergyói betegápolók ugyanis adományt szereztek: egy általuk gondozott hölgy elhunyta után a hozzátartozó úgy döntött, a koszorúpénzt itteni rászorulóknak küldi. 1740 frank került beváltásra, a külföldi adományok összege pedig további 1050 frankkal egészült ki, melynek külön története van. A ditrói otthoni beteggondozó már évek óta ugyanannak az idős embernek viseli gondját, ha Svájcban tartózkodik. A férfi életmódjának része, hogy minden esztendőben jövedelme bizonyos részét karitatív célra ajánlja fel. Tavaly 700 frankot küldött, azokra szánja ápolója, akiket otthon ők gondoznak – szólt a javaslat.

Fotó: Balázs Katalin

Az élelmiszercsomagok megvásárlása és kiosztása után megszületett a hosszú barátság alapját képező elszámolás. Voltak fényképek, még nyugta is a beszámoló mellé csatolva. Az adakozó bevallotta: soha, senkitől még ilyen köszönőlevelet nem kapott. Így történt, hogy idén 1050 frankot kívánt a számára ismeretlen gyergyószékieknek küldeni.

A nyolc településen most van folyamatban az adományok házhoz hordása,

kedden Alfaluban leptek meg idős, beteg embereket karácsonyi finomságokkal.

Keresztes Edit elmondta, az adományokból maradt még egy kisebb összeg, de annak is tudják már a helyét: olyan családoknak segítenek, ahol probléma a tűzifa. Nemsokára tehát brikettet vásárolnak, hogy az adakozók lelkében és a legkisebb lakásokban is meleg lehessen az ünnepre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat