Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tizenhárom medve kilövésére kaptak idén engedélyt Maros megyében

Simon Virág 2018. augusztus 18., 17:14
HIRDETÉS

Napi szinten érkezik bejelentés a medve okozta károkról a Maros megyei erdőfelügyelethez. Hétfőn például öt helyre hívták kárfelmérésre a szakembereket. A környékbeli vadásztársaság elnöke állítja, hogy csak Koronka és Jedd térségében 15–20 medve él.

Maros megyében is egyre több helyen bukkan fel a medve. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Két medvetámadás is történt vasárnapra virradóra Maros megyében. Egy sertést és több kecskét pusztított el a nagyvad két – Koronka község és Backamadaras közötti – farmon. A környékbeli vadásztársaság illetékese, Vasile Silaghi elmondta, hogy csak Koronka és Jedd térségében 15–20 medve él, ami – figyelembe véve, hogy viszonylag kis kiterjedésű területről van szó – nagyon sok.

László Sándor koronkai alpolgármester lapunknak elmondta, hogy idén ez az első medvetámadás a községben, korábban még volt egy Koronka és Backamadaras között, de az a terület közigazgatásilag Backamadarashoz tartozott.

Nagyon aggasztó ez a helyzet. Tavaly volt ehhez hasonló eset, de akkor a házak mellett levő kukoricást tette tönkre. Akkor is jelentettük, most is jelenteni fogjuk a megyei szakértői bizottsághoz a károkat, s reméljük, hogy az állam kártérítést fizet a gazdáknak. A tavalyi eset kapcsán is kijöttek a bizottsági tagok, erdészek, vadászok, a megyei tanács képviselői és felmérték a károkat és fizettek. Most is ez az eljárás

– mondta az alpolgármester. Megkérdeztük, hogy a koronkaiakat aggasztja-e, hogy bejár a gazdaságokba a nagyvad és állatokat pusztít el. Az alpolgármester elmondta, hogy ilyen visszajelzéseket még nem kaptak. Elmondta, hogy a koronkaiak közül ma már nagyon kevesen dolgoznak a földeken, kevésnek van gazdasága a lakott területeken kívül, így

napi szinten senki nem jár a mezőkön, erdőkben, így nem találkoztak medvékkel.

László Sándor elmondta, hogy ő a község területén a Koronka és Székelybós között látott egy barna anyamedvét két boccsal és egy másik alkalommal, még tavaly ősszel egy nagy fekete medvét.

HIRDETÉS

Hétfőn Mezőcsávásról jelentették, hogy egy gazdaságból elvitt két berbécset a medve. Máthé Károly, a Maros megyei erdőfelügyelet vadkárokkal foglalkozó szakembere lapunknak elmondta, hogy

hétfőn öt bejelentés érkezett medve okozta károkról.

Mezőcsávás mellett Szovátán, Karácsonyfalván, Havadon és Nagyernyében tett kárt az állatokban vagy a kukoricásban a nagyvad. „A gazdáknak, polgármesteri hivataloknak 48 órájuk van, hogy jelentsék a károkat, most hétvége is volt, ezért érkezett hétfőn több kárbejelentés. De napi szinten érkeznek a jelentések, hiszen nagyon elszaporodtak a medvék. Emberre idén még nem támadt a nagyvad Maros megyében. Az erdőfelügyelet csak a kárfelmérést végzi el, más szakemberekkel együtt, mi nem tudunk megoldást nyújtani a medvekérdésre. A környezetvédelmi igazgatóság és a szakminisztérium ad engedélyt a kilövésre, átköltöztetésre.”

Nem kíméli az állatokat a nagyvad Fotó: Gecse Noémi

A megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója, Dănuț Ștefănescu lapunknak elmondta, hogy idén 13 medve kilövésére kértek és kaptak engedélyt a Maros megyében működő vadásztársaságok, de ezekből csak négyet lőttek ki. Az igazgató szerint a kéréseket a szakminisztériumhoz kell benyújtani, első körben ott engedélyezik, majd a megyei felügyelőség adja meg a végleges engedélyt.

Maros Megye Tanácsánál is érdeklődtünk, hogy milyen megoldást látnak a medvekérdésre. Lukács Katalin sajtófelelős szerint a tanácsnak nincs hatásköre, hogy beleszóljon ebbe a kérdésebe. Tartják a kapcsolatot a környezetvédelmi ügynökséggel, a vadásztársaságokkal és a polgármesterekkel, és arra biztatnak mindenkit, hogy ha vadkár érte, azt feltétlenül jelentse a helyi polgármesteri hivataloknál. A szakminisztériumhoz javaslatokat küldtek a kérdés megoldása érdekében, például azt javasolták, hogy a helyi bizottság, amely megállapítja a vadkárokat, dönthessen a problémás egyedek kilövéséről, elköltöztetéséről, illetve, hogy első körben a megyei tanács fizesse ki a megállapított károkat, amelyet majd a szakminisztérium térítse vissza a tanácsnak, így gyorsabban megkaphatnák a kártérítést a gazdák. Ezekre a javaslatokra hivatalos választ még nem kaptak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS