Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tíz bűnös ember: a legjobbak közt a vásárhelyi alkotópáros új darabja

Szász Cs. Emese 2019. március 14., 18:38 utolsó módosítás: 2019. március 14., 18:44
HIRDETÉS

Újra bekerült a POSZT versenyprogramjába Sebestyén Aba és Székely Csaba közös munkája. A marosvásárhelyi alkotópáros ezúttal a budapesti Radnóti Színházban dolgozott, de igazi erdélyi csapattal aratják le a sikert.

Székely Csaba és Sebestyén Aba a Radnóti Színházban az előadás olvasópróbáján Fotó: Falus Kriszta

A június 6. és 15. között megrendezendő Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), az egyik legnevesebb szakmai fórum és megmérettetés, amelybe bekerülni is dicsőség, nemhogy díjazást elérni. A POSZT versenyprogramja gyakorlatilag egy év magyar nyelvű színházi játszásának legjobb merítése, amelyet idén Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állított össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogatásban Gulyás Gábornak Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendező, Zalán Tibornak pedig Csikós Attila író, publicista, dramaturg volt segítségére.

A versenyprogramba idén is került erdélyi vagy erdélyi kötődésű színházi produkció, a tizennégy előadásban találjuk a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című, Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján készült darabját, amelyet Radu Afrim rendezésében állítottak színre.

Sebestyén Aba rendezés közben Fotó: Falus Kriszta

Emellett a legjobbak között ott van a marosvásárhelyi páros munkája is, a marosvásárhelyi Sebestyén Aba ugyanis rendezőként, míg Székely Csaba íróként jegyzi a 10 című darabot, amely noha a budapesti Radnóti Színházban született,

igazi erdélyi csapat munkája:

a székelyudvarhelyi születési Cári Tibor a zeneszerző, a marosvásárhelyi Bartha József a díszlettervezője az előadásnak, míg a jelmezeket a Kolozsváron élő Jeremiás Bianca Imelda tervezte – tudtuk meg Sebestyén Abától.

HIRDETÉS

„Nagy öröm ismét a szakma figyelmének középpontjában lenni, és ismét Székely Csabával dolgozni, akivel így közösen harmadik alkalommal kerültünk a POSZT programjába, 2012-ben a Bányavirág el is hozta a fődíjat Pécsről” – fogalmazott a Székelyhon megkeresésére a rendező. Hozzátette,

a Bánya-trilógiával híressé vált drámaíró, Székely Csaba legújabb, a Radnótiban bemutatott darabját a tízparancsolat ihlette.

A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegik a bibliai parancsolatokat, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? Székely Csabát sokan a „magyar Martin McDonagh-ként” emlegetik, és ebben a művében sem hazudtolja meg önmagát:

a súlyos kérdéseket a rá jellemző fekete humorral ragadja meg, tragikus és groteszk helyzeteket vonultatva fel.

Az előadás június 6. és 15. között versenyez a POSZT közönsége és szakmai zsűrije előtt, de a vásárhelyi csapat már dolgozik azon, hogy az előadást Marosvásárhelyen is láthassa a közönség.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS