Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

#tisztaszékelyudvarhely – szemétgyűjtési versenyre hívja Gálfi a lakókat

Kovács Eszter 2019. március 29., 14:01 utolsó módosítás: 2019. március 29., 18:09

A jövő héttől kezdődnek a szezonális munkálatok Székelyudvarhely lakónegyedeiben: a városszintű portalanításhoz már márciusban hozzáfogtak, az elkövetkező napokban a közterületén lévő fák, bokrok metszésével folytatja a munkát a polgármesteri hivatal.

#tisztaszékelyudvarhely – szemétgyűjtési versenyre hívja Gálfi a lakókat
galéria
Tavaszi munkálatok Székelyudvarhelyen – amiről a lakosságnak is tudni kell Fotó: Barabás Ákos

Április 2-án, kedden az Építők, Szabók és Asztalosok utcákban, szerdán a Győzelem úton, a Forrás és a Lakatosok, Cipészek utcájában, csütörtökön a Kisköved, Győzelem, Forrás, Céhek utcájában, pénteken a Virágok sétányán, a Téglavetők, Ifjúság és Gyepes bejáratoknál, április 8-án, hétfőn a Függetlenség útnak a Győzelem és a Tábor utca közötti, majd kedden a Tábor és a József Attila utca közötti szakaszán, ezt követően az Ady Endre utcában zajlanak a munkálatok. Az ezt követő szerdán a Tábor, a Szarkakő, a Testvériség és Tavasz sétányok, valamint a Béke utca kerül sorra, csütörtökön a Szentjános, a Rózsa és a Szentimre utca, pénteken pedig a Cserehát-lakónegyed utcái.

A polgármesteri hivatal felkéri a lakosságot, hogy

az említett utcákban az említett napokon reggel 7 és déli 1 óra között a gépjárműveket igyekezzenek a szomszédos utcákban leparkolni, hogy hatékonyan lehessen dolgozni.

A tömbházak körüli zöldövezetek szépülései érdekében a Homoród Erdészeti Hivatal mintegy 80 hegyi juharfa csemetét ajánlott fel, ezeket pénteken vehették át a lakók.

Ugyanakkor március 30-án, szombaton szállítja el az RDE Hargita Kft. a lakók által összegyűjtött kerti zöld hulladékot. „A lehullott leveleket, nyesedéket zsákokba kell rakni, a nagyobb ágakat minél szorosabban össze kellene kötni” – sorolta Zörgő Noémi, a hivatal sajtószóvivője.

Megtudtuk,

jövő szombaton, április 6-án lesz az idei tavasz elektromos hulladékgyűjtési akciója:

az elektromos hulladékot délelőtt 10 és délután 17 óra között lehet majd a már megszokott gyűjtőpontok valamelyikére szállítani (a Kaufland parkolójába, a Stúdió Mozi parkolójába, a szombatfalvi vasútállomáshoz vagy a Tábor-negyedi Horizont üzlettel szembeni parkolóba).

Mint ismeretes, az ép formában leadott fagyasztóládákért, hűtőszekrényekért, fagyasztókért 20, az épen leadott mosó- és mosogatógépekért, ruhaszárítókért, légkondicionálókért szintén 20, az ép formában leadott 30 kilónál súlyosabb elektronikai készülékekért 10 lej értékű ajándékutalványt kapnak a környezettudatos udvarhelyiek. A leadott hulladékért tombola is jár, amelynek kisorsolását aznap, délután fél hatkor tartják. Két porszívót, öt vasalót és nyolc szerszámkészletet sorsolnak ki.

Takarításra hív, takarít a hivatal

A Víz Világnapja alkalmából egy hónapos akciót hirdetett Gálfi Árpád polgármester: a  #trashtag mintájára versenyre hívta a székelyudvarhelyieket.
A #trashtag mintára épülő szemétszedési akció 2015 óta működik, amikor egy túraruházatot gyártó cég létrehozta ezt a hashtag-et azzal a céllal, hogy arra ösztönözze az embereket, hogy szedjék össze maguk utána szemetet a természetben kirándulva. A kezdeményezés néhány hónapja azonban világkörüli útra indul, az interneten globális mozgalommá vált. Lényege: tetszőleges helyről szedjük fel magunk után a szemetet, majd a #trashtag-el posztoljunk előtte és utána képet a közösségi médiában.
Székelyudvarhelyen iskolák, intézmények, lakóközösségek és egyéni, környezettudatos, környezetvédő megmozdulások eredményeit várják képekkel. Képaláírásként a #tisztaszékelyudvarhely kell szerepeljen majd. A kategóriánkénti legtöbb kedvelést begyűjtő képeket április 22-én, a Föld napján díjazni fogják. A jó példát mutatván is, pénteken a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal munkaközössége is csatlakozott az akcióhoz: szemétgyűjtést tartottak a Küküllő-parton.

A kétórás akció során több zsák szemét gyűlt össze, és a teljes Küküllő-part megtisztult a terelőúti hídig Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat