Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Templomnap Székelyudvarhelyen, kettős hálaadással

Molnár Melinda 2019. július 12., 14:50 utolsó módosítás: 2019. július 12., 14:53

Egy mottó jelzi a jeles nap két ünnepét: „Megőrzi az Úr a te ki és bemeneteled, mostantól fogva mindörökké.” (Zsolt. 121.) Vasárnap adnak hálát a székelyudvarhelyi Bethlen-lakótelepi református templom felszentelésének, illetve lelkipásztoruk, Bekő István Márton lelkésszé szentelésének 25. évfordulójáért.

Templomnap Székelyudvarhelyen, kettős hálaadással
galéria
A Bethlen-lakótelepi református egyházközség élete a Bethlenfalvi út 69. szám alatti székely házban indult Fotó: Egyházközségi archívum

Hivatalos nevén a Székelyudvarhely III-as református egyházközség élete a Bethlenfalvi út 69. szám alatti székely házban indult. Eleinte oda gyűltek össze a hívek istentiszteleti alkalmakra. Csak 1990 után vált lehetővé templomot álmodni és felépíteni. Így lett a kazánháznak épült szerkezetből lelkek melengetője – az Isten Igéje által.

Az istentiszteleti szent hajlék Berde László lelkipásztor idején épült, és dr. Csiha Kálmán püspök szentelte fel 1995. július 16-án. A Reformáció 500. évfordulóján, a templomszentelés napján kértek áldást a haranglábra és adták használatba. Azóta az egykori szentelési időponthoz legközelebbi vasárnapon hálaadó istentiszteletre gyűlnek össze a templomba járó hívek. Így lesz ez idén július 14-én vasárnap is.

A templom 24 éve áll Isten szolgálatában.

Csendes hálaadás lesz – tudtuk meg a gyülekezet lelkészétől. A hívek azért mondanak köszönetet, hogy a több mint 176 településről Székelyudvarhelyre költözötteknek van temploma, van ahol szóljon az Ige, van ahol imádkozni.

A kazánháznak épült szerkezetből lelkek melengetője lesz Fotó: Egyházközségi archívum

Az idei alkalomnak külön színe, hogy a jelenlegi lelkipásztor, dr. Bekő István Márton 25 esztendeje kezdte meg lelkészi munkáját. A mostani Templomnap egyben az ő személyes hálaadása is.

Igehirdetése alapjául a 121. Zsoltárt választotta. E zsoltár hangzott el a lelkészi szolgálatra való felszentelésekor. A jeles alkalomra új palástot kapott ajándékba, mintegy jelzésként, hogy Isten adjon áldást a további szolgálathoz is.

Az épülő templom Fotó: Egyházközségi archívum

Vándortárlatot mutatnak be

A hálaadás napja alkalmából az egyházközség tanácstermében kap helyet az a reformációs vándorkiállítás, amelyet Millisits Máté művészettörténész készített el, és amely Sógor Géza kányádi lelkipásztor közvetítésével jutott el Székelyföldre. A kiállítás két hétig lesz megtekinthető.

A templomszentelés. Évfordulóin hálát adnak Istennek a lelki hajlékért Fotó: Egyházközségi archívum

És ahogy ma néz ki a templom, haranglábbal Fotó: Egyházközségi archívum

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat