HIRDETÉS

Tej-kifli program Hargita megyében: ugyanazok a termékek, de legalább idejében

Széchely István 2017. szeptember 14., 10:27
HIRDETÉS

Hosszú évek óta az idei volt az első olyan tanévkezdés, amikor a Hargita megyei gyerekek már az első oktatási napon kaptak tízórait a tej-kifli programban. A jó hír mellett azonban van aggasztó is: a legtöbb helyre idén is az elmúlt években számtalanszor megbírságolt tordai cég szállít péktermékeket.

Minden a régi. A program egyetlen újdonsága, hogy ezúttal nem késett az indulása Fotó: Veres Nándor

Fennakadások nélkül kezdődött el idén a tej-kifli program Hargita megyében. Az előző évek rossz tapasztalatai és a késések miatt tavaly óta négy évre kapnak megbízást a programba bekerült cégek a tej- és péktermékek biztosítására. Így idén már nem kellett megszervezni a közbeszerzési eljárást, ennek viszont az az ára, hogy

ugyanazok a vállalkozások szállítják a tanintézetekbe a kormánytízórait, amelyek tavaly is.

HIRDETÉS

„Valószínűleg azon kevés megyék közé tartozunk, ahol hétfőn már elindult a szolgáltatás. A gyerekeknek meg kellett kapniuk a tejet és a kiflit. Megkérdeztem a kollégáimat, egyelőre nem érkezett panasz a termékekre” – közölte szerdán megkeresésünkre Borboly Csaba. A Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta, a tejet biztosító cégek többsége Hargita megyei, és a péktermékek beszállítóinak is több mint fele helyi vállalkozás. Ezt úgy tudták elérni, hogy a megyei tanács két-három községenként hirdette meg a közbeszerzési eljárást – tette hozzá.

A péktermékeket a legtöbb településen idén is a tordai székhelyű Logistic Media Pop Art biztosítja. Ez a vállalkozás az elmúlt években számtalan pénzbírságot kapott a nem megfelelő minőségű kiflik miatt, panaszok is jócskán voltak termékeire.

Az elsődleges felelősség az iskoláké. Reggel ne vegyék át, ha rossz vagy hibás a termék

– nyomatékosított Borboly. Elmondta, előfordult olyan is, hogy szerdán vitte a hétfői, keddi péktermékeket a cég. Visszamenőleg ne vegyék át ezeket az iskolákban, mert ha a tanintézet képviselője aláírja az átvételi elismervényt, a megyei tanács már semmit sem tehet – hangsúlyozta.

Tejbeszállítók

A tejtermékeket a Dorna Lactate, a Simultan Kft., a Lactis Kft. és a Gordon Kft. biztosítja a Hargita megyei tanintézetekben. A Gordon Kft. a következő települések tanintézeteibe szállít tejet: Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkszenttamás, Csíkszentmihály, Csíkpálfalva, Csíkszépvíz, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok, Hidegség, Csíkcsicsó, Csíkrákos, Madéfalva, Csíkszereda, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Tusnádfürdő, Csíkszentmárton, Tusnád, Csíkkozmás, Kászon, Csíkbánkfalva, Csíkszentgyörgy, Csíkmindszent, Bögöz, Nagygalambfalva, Siménfalva, Farkaslaka, Székelykeresztúr, Korond, Parajd. A Lactis Kft. nyolc település – Székelyudvarhely, Szentegyháza, Kápolnásfalu, Máréfalva, Fenyéd, Székelyvarság, Zetelaka, Oroszhegy – kisiskolásainak biztosítja a tejtermékeket. A Dorna Lactate tíz településen – Borszék, Gyergyóholló, Bélbor, Maroshévíz, Galócás, Salamás, Gyergyóvárhegy, Gyergyóremete, Gyergyóditró, Gyergyószárhegy –, a Simultan Kft. pedig tizenöt településre – Gyergyócsomafalva, Gyergyóalfalu, Gyergyóújfalu, Vasláb, Lövéte, Homoródalmás, Oklánd, Homoródszentmárton, Felsőboldogfalva, Székelyderzs, Kányád, Etéd, Szentábrahám, Székelyandrásfalva, Újszékely – szállítja a tejet.

Ugyanakkor kéri a szülőket, forduljanak a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőséghez, ha az iskolákban mégis átveszik a nem megfelelő termékeket, mert a megyei tanács csak így tudja szorgalmazni a szankciókat. A tordai cég a múlt évben kapott pénzbírságok miatt elveszítette bevételének tekintélyes részét, és a szerződést is felbontotta volna a megyei tanács, ám a tanintézetek nem vállalták az új közbeszerzési eljárás lebonyolításával járó több hónapos kiesést – közölte Borboly.

Az általunk felkeresett tanintézetekben egyelőre nincs panasz a tej-kifli program termékeire. Csáki Péter, a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola igazgatója elmondta, idén is a tordai cégtől kapják a péktermékeket, de a gyerekektől hétfő óta nem kapott semmilyen negatív visszajelzést, és ez tavaly sem volt jellemző.

Néztem azt is, mennyi került a szemetesbe, mert azzal is le lehet mérni, hogy mennyire ehető a kifli, de nem igazán dobják el

– fogalmazott az igazgató. Megjegyezte azonban, hogy az iskolába járó diákok többsége nem tehetős családból származik,

sokuk tízóraiként nem ehet mást, csak a tej-kifli programban kapott termékeket.

„Nálunk elfogy a kifli is, a tej is. Lehet, hogy a kifli minősége kifogásolható, de olyat nem láttam, hogy a gyerekek tömegesen eldobnák a péktermékeket” – mondta Csáki Péter. A siménfalvi általános iskola egyébként hétfőn három napi péktermékadagot kapott, két napra kiflit, a harmadik napra pedig kekszet.

A legtöbb megbízás a tordai cégé

A péktermékeket három vállalkozás szállítja a tanintézetekbe. A Harmopan Rt. tizenkét településre – Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkszenttamás, Madéfalva, Csíkcsicsó, Csíkrákos, Csíkszentgyörgy, Csíkbánkfalva, Csíkmindszent –, a Pan Abacs Kft. négyre – Homoródszentmárton, Felsőboldogfalva, Kányád, Székelyderzs –, a többi település tanintézeteit pedig a tordai cég látja el.

A fenyédi óvodába az egész heti péktermékadagot leszállította hétfőn a tordai cég – tudtuk meg Pál Zsuzsánnától, az intézmény pedagógusától. Két napra kiflit kaptak a gyerekek, a maradék három napra pedig kekszet. A péktermékek minőségéről senki nem mond véleményt, a gyerekek hazaviszik, de nem tudni, hogy elfogyasztják-e, vagy az állatoknak adják – tudtuk meg a pedagógustól. Szerinte nem megfelelő a tordai cég termékeinek minősége, sokkal finomabb volt az, amit korábban egy Hargita megyei vállalkozás szállított az óvodába. A tejtermékek minőségével viszont elégedettek.

Abszurd előírások

Mint arról tavaly már írtunk, az elmúlt évek tej-kifli programjainak nagy rejtélye volt, hogy miként nyerhet a közbeszerzési eljárásokon a helyi cégekkel szemben egy Hargita megyétől több mint kétszáz kilométer távolságra bejegyzett vállalkozás. A tej- és péktermékeket gyártó Hargita megyei cégeknél érdeklődve egy egészen bizarr kép állt össze a tej-kifli programra vonatkozó törvény visszásságairól. A jogszabály ugyanis a nem helyi vállalkozások számára lehetőséget ad a ritkábban történő szállításra. Minél távolabbi egy cég, annál ritkábban kell szállítania, ötven kilométernél messzebbről már csak hetente. Így viszont annyira lefaraghatja a szállítási költségeket, hogy a távolság ellenére is csak nehezen tudnak versenyre kelni ajánlatával a helyi vállalkozások. Noha rövid szavatossági idejük miatt kifliket csak két napra lehet szállítani, ezt is ki lehet játszani többletfuvarok beiktatása nélkül: a heti adagban két napra elegendő kiflit szállít a cég, a maradék napokra pedig kekszet. Ha még a termékek súlyával is trükközik – amire volt példa az elmúlt években –, és a felhasznált alapanyagok minőségére sincs tekintettel, akkor

a távolság dacára voltaképpen verhetetlen árral jelentkezhet a közbeszerzési eljárásra.

Így a vonatkozó törvény miatt hátrányos helyzetbe kerülnek a helyi cégek, holott a cél éppen az lenne, hogy friss és minőségi termékeket kapjanak a gyerekek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS