Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tehetséggondozásra fektet hangsúlyt egy amerikai alapítvány Erdélyben

Barabás Hajnal 2020. február 25., 20:41
HIRDETÉS

Idén lesz tíz éve annak, hogy az egyesült államokbeli Forerunner Federation Alapítvány Székely Előfutár ösztöndíjat biztosít erdélyi diákoknak kutatásaik elvégzéséhez és a művészeti alkotómunkához. Eddig közel száz fiatal tehetséget támogattak, és idén is várják a pályázatokat, a tervek szerint május közepéig.

Tehetséggondozásra fektet hangsúlyt egy amerikai alapítvány Erdélyben
galéria
Az utóbbi években azt tapasztalták, hogy leginkább az úgynevezett természettudományok terén tevékenykedők pályáztak. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Ismét meghirdeti erdélyi diákoknak szóló ösztöndíjpályázatát az egyesült államokbeli Forerunner Federation Alapítvány. „Erdélyben különösen sok tehetséges fiatal van, akik a legjobb támogatást érdemlik a pályakezdés nehézségeinek idején” – fogalmazott Balás András egyetemi tanár, az alapítvány elnöke. Az indulás óta már közel száz székelyföldi tehetséget támogattak fejenként 350 és 1000 dollár közötti összeggel. „Mint nevünk és címerünk is jelzi, a székely értékeket szeretnénk megőrizni, ahonnan a családom is származik. Munkánkkal a kisebbségi hagyományokat ápoljuk és a tehetséggondozást támogatjuk. Ma már nemcsak a székelyföldi kisebbség segítésével foglalkozunk, de az erdélyi magyarokra is kiterjesztettük az ösztöndíj lehetőséget” – osztotta meg.

Újdonságok

Az utóbbi években azt tapasztalták, hogy leginkább az úgynevezett természettudományok terén tevékenykedők pályáztak, ezért

idén bátorítani szeretnék azokat is, akik a humán- és társadalomtudományok, illetve a művészetek terén tanulnak.

Különösen biztatják azokat is, akik hivatásuknak tekintik a tanítást Székelyföldön vagy másutt Erdélyben. Ebben az évben főként azokat a pályamunkákat, projekteket szeretnék támogatni, amelyeknek lehet nemzetközi kihatásuk. A jelentkezők az előzetes tervek szerint május közepéig adhatják le pályázataikat. További információk az alapítvány honlapján találhatók, ugyanitt tölthető le a pályázati űrlap is. Az érdekeltek ugyanakkor hasznos tanácsokat kaphatnak a pályázatok összeállításához Balás András Tudomány és helytállás című könyvében.

HIRDETÉS

Vállalkozói klubok

Az amerikai alapítvány egy másik projektet is indítana Erdélyben, éspedig középiskolai tanárokat és diákokat támogatna innovációs vállalkozói klubok létesítésében, működtetésében. A Nyugat-Balkánon már jól működik ez a projekt, versenyeket is szerveznek diákoknak. Mint az alapítvány elnöke elmondta, a középiskolai vállalkozói klubok mozgalma például Bosznia-Hercegovinában is nagyon sikeresen terjed, sok száz diák részvételével. Ezt a mozgalmat szeretnék most Erdélyben is meghonosítani. „Ha lesznek érdeklődő iskolák, szívesen kapcsolatba lépünk velük, a vezető tanároknak is tudunk anyagi támogatást biztosítani” – tette hozzá Balás András.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS